RESERVIST WORDEN BIJ DE LUCHTMACHT


Naast je huidige baan of studie werken bij de Luchtmacht? Dat kan! Honderden mensen zijn al op flexibele basis bij ons in dienst. Deze militairen noemen we reservisten. Variërend van een paar uur per week tot een paar dagen per maand zetten zij zich in voor vrede en veiligheid. In Nederland, maar soms ook daarbuiten.

Iedereen kan reservist worden. Of je nu voormalig militair bent, student en op zoek naar een uitdagende bijbaan of fulltime werkt en je vrije tijd op een zinvolle manier wilt besteden. Militaire ervaring is in veel gevallen niet nodig. De basisvaardigheden die je nodig hebt om als militair te kunnen functioneren, leer je bij Defensie. Het enige wat we van jou vragen is enthousiasme en de wil om op een bijzondere manier je steentje bij te dragen aan de samenleving.

Reservist worden bij de Luchtmacht? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt.

Reservist worden bij de Luchtmacht

01

1. Unieke werkervaring

Wat werken als reservist oplevert? Je doet unieke werkervaring op. Je leert bijvoorbeeld leidinggeven, werken in een team en snel beslissingen nemen in complexe of nieuwe situaties. Daarnaast doe je mensenkennis op. Defensie is een grote en diverse organisatie met locaties verspreid over heel het land. Als reservist kom je op veel verschillende plekken en leer je andere reservisten, beroepsmilitairen en burgermedewerkers (collega’s met een niet-militaire functie) kennen met allemaal een andere achtergrond. Kortom: je doet bijzondere kennis, vaardigheden en een netwerk op die in je ‘gewone’ baan, studie en privéleven goed van pas komen.

2. Jouw inzet

Hoeveel tijd je kwijt bent aan je bijbaan als reservist verschilt per persoon en functie. De Luchtmacht benadert alle reservisten als inzet nodig is. Als je beschikbaar bent kun je vervolgens reageren. Werken als reservist is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Je kunt zelf aangeven hoe vaak en hoe lang je wilt werken, maar er zijn ook een aantal verplichte bijeenkomsten, zoals trainingen en praktijkdagen. Als luchtmachtreservist moet je in elk geval meedoen aan de Defensie-conditieproef (DCP) van 4 uur, de militaire basisvaardigheden praktijkdag van 8 uur en de thuismodule (e-learning) militaire basisvaardigheden van 8 uur.

3. Selectie, opleiding & keuring

Als je hebt gesolliciteerd als reservist doen we eerst een administratieve voorselectie. We kijken dan of je op basis van onder meer je leeftijd, nationaliteit en vooropleiding in aanmerking komt. Vervolgens onderzoeken we of je lichamelijk en geestelijk geschikt bent. Dit noemen we de fysieke en psychologische keuring en het medisch onderzoek. Omdat je als reservist een vertrouwensfunctie hebt, nemen we ook een veiligheidsonderzoek af.

Daarnaast moet je in veel gevallen een korte militaire opleiding doen die ongeveer 6 tot 7 maanden duurt. Elke maand volg je een aantal dagen achter elkaar één module. In de opleiding leer je de basisvaardigheden die nodig zijn om als militair ingezet te kunnen worden. Denk aan schietvaardigheid, militair recht en kaartlezen. Afhankelijk van je functie kunnen aanvullende opleidingen nodig zijn zoals een rijopleiding, communicatieve vaardigheden of een cursus leidinggeven.

4. Salaris

Als reservist word je voor je inzet natuurlijk betaald, óók als je bezig bent met je opleiding. Je ontvangt een uurloon dat gelijk is aan dat van een beroepsmilitair bij de Luchtmacht en afhankelijk is van je rang. Ga je op oefening of uitzending? Dan krijg je boven op je salaris een oefen- of uitzendtoelage.

5. Op oefening en uitzending

Om je scherp te houden en jou de kans te geven je geleerde kennis in de praktijk te brengen, worden er geregeld militaire oefeningen georganiseerd. Een oefening kan plaatsvinden in Nederland of een buurland en duurt één tot meerdere dagen. Op uitzending gaan is voor jou als reservist altijd een keuze. Je kunt je vrijwillig aanmelden voor een selectieprocedure bestaande uit verschillende gesprekken. Als je wordt geselecteerd, maak je voordat je gaat duidelijke afspraken over je takenpakket met je leidinggevende bij de Luchtmacht. Een uitzending duurt meestal 4-6 maanden.

6. Praten met je werkgever

Je bent niet verplicht om je werkgever of leidinggevende te informeren over je werk als reservist, maar het kan wel handig zijn. Neem je bijvoorbeeld vakantiedagen of onbetaald verlof op als je je tijdens kantooruren wilt inzetten voor de Luchtmacht? En welke afspraken maak je met je werkgever als je op oefening of uitzending gaat? Je kunt je vragen ook stellen aan het ServiceCentrum Employer Support Reservisten. Ook je werkgever of leidinggevende kan hier terecht voor informatie.

Servicecentrum Employer Support Reservisten

defensietalenten.nl
employersupport@mindef.nl

7. Voorbeeldfunctie

Als reservist ben je militair. Misschien niet fulltime, maar wel net zo volwaardig als je beroepscollega’s. Je wordt opgeleid en getraind om in te kunnen grijpen wanneer het nodig is, met of zonder wapens. Militair zijn betekent ook dat je een voorbeeldfunctie hebt. Je verdedigt niet alleen ons land, maar ook de normen en waarden die belangrijk zijn in de Nederlandse samenleving. Denk aan respect, geduld, vertrouwen, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Je bent je bewust van je verantwoordelijkheid en doet niets wat de belangen van Defensie schaadt, ook niet in je eigen tijd.

Reservist worden bij de Luchtmacht

02

Dit kun je doen

Als reservist bij de Groep Luchtmacht Reserve (GLR) word je ingezet op plekken waar extra ondersteuning of specifieke kennis nodig is. Bijvoorbeeld als vervanging van fulltime militairen die op uitzending, langdurig ziek of op zwangerschapsverlof zijn. Dat noemen we backfill. Maar er zijn ook genoeg korte en tijdelijke projecten waarbij je als reservist kunt helpen. Denk aan bewaken tijdens oefeningen of grote evenementen (frontfill). Er zijn taken die iedere reservist kan doen, maar er zijn ook taken waarvoor je de juiste werkervaring en voorkennis nodig hebt. Luchtmachtreservisten vind je bij alle onderdelen van de Luchtmacht: van het hoofdkwartier tot alle vliegbases verspreid over het land.

Voorbeelden van werkzaamheden

Om je een beeld te geven van de werkzaamheden die je als reservist bij de Luchtmacht kunt doen, vind je hieronder een aantal veelvoorkomende:

  • Ondersteunen van de brandweer op onder meer vliegbasis Eindhoven.
  • Optreden als oefengewonde of oefenvijand.
  • Plannen/organiseren van de Luchtmachtdagen.
  • Parkeerwacht tijdens Defensie-evenementen.
  • Bewaker/beveiliger van vliegbases, gebouwen, vliegtuigen en helikopters.
  • Drager van kisten bij nationale rampen en uitvaartceremonies van luchtmachtmilitairen in binnen- en buitenland.
  • Erewacht bij staatsbezoeken, nationale herdenkingen en Prinsjesdag.

Cyberreservist

Aanvallen kunnen van alle kanten komen, ook vanuit cyberspace. Defensie zet daarom vol in op digitale veiligheid. Als cyberreservist kun je hieraan een bijdrage leveren en weet je hoe reëel cyberbedreigingen echt zijn. Naast individuele inzet werk je in multidisciplinaire teams, in nationaal en misschien ook wel internationaal verband. Want als cyberreservist zet je je in tijdens oefeningen, testen en onderzoeken en – als je wilt – ook militaire missies. Je kunt cyberreservist worden als je aantoonbare kennis en werkervaring hebt op het gebied van cyber(security). Ontdek hier meer over cyberreservist worden.

Reservist worden bij de Luchtmacht

03

Zo word je reservist

Reservist bij de Luchtmacht worden? Dan is het slim om een voorlichting te bezoeken. Vervolgens kun je solliciteren op een vacature. Je kunt solliciteren als je:

  • de Nederlandse nationaliteit hebt;
  • lichamelijk en geestelijk gezond bent;
  • minimaal 18 jaar en maximaal 55 jaar oud bent.

Heb je vragen over reservist worden bij de Luchtmacht?

Neem dan contact op met het wervingsteam Groep Luchtmacht Reserve via werving.glr.clsk@mindef.nl of 06 20 62 06 40.

Ja, ik wil Reservist worden!

Bekijk de vacatures