Cyberreservist

bij Defensie

Aanvallen kunnen van alle kanten komen, ook vanuit cyberspace. Defensie zet zich daarom in voor de digitale veiligheid van Nederland. Jouw steun is daarbij zeker welkom!

Digitale dreiging

Online aanvallen, phishing, ransomware, APT’s; als cyberexpert weet jij hoe reëel cyberbedreigingen echt zijn en je wilt een cruciale rol spelen in Cyberspace. De digitale dreiging is permanent en al een dagelijkse strijd die vraagt om jouw speciale kennis, kunde en ervaring in cybersecurity. Jij kunt het verschil maken in een organisatie van en door cyberreservisten die onze krijgsmacht helpt ons land te beschermen.

Militaire oefeningen en missies

Als cyberreservist bij Defensie kun je worden ingezet in militaire oefeningen, bij testen en onderzoeken, bij operaties (dagen of weken) of deelnemen aan een militaire missie voor meerdere maanden. De inzet als reservist is altijd vrijwillig en gaat altijd in overleg met jou (en als je wilt met je werkgever; dat bepaal jij). Naast individuele inzet, werk je ook in multidisciplinaire teams, in nationaal en wellicht ook in internationaal verband. Je werkt samen met vakgenoten en draait oefeningen waar soms wel een jaar in de voorbereiding aan gewerkt wordt. Wij werken actief aan het vergroten van jouw vaardigheden, waarmee jouw inzet daadwerkelijk een verschil maakt.

Vier gebieden van digitale veiligheid

 1. Verdediging; alle digitale systemen moeten veilig zijn voor aanvallen en spionage.
 2. Inlichtingen; de krijgsmacht moet op de hoogte zijn van bedreigingen in de digitale omgeving. Defensie moet kunnen infiltreren in systemen van derden om informatie over cyberdreigingen te verkrijgen.
 3. Aanval; de krijgsmacht kan digitale systemen van tegenstanders aanvallen, manipuleren of uitschakelen. Tegenstanders kunnen andere landen zijn, maar ook (terroristische) organisaties of hackers.
 4. Handhaving; waarbij naast de aanpak van cybercrime binnen het eigen taakveld, cyber bij de Marechaussee ook een belangrijke rol krijgt in de taken grenstoezicht, bestrijding van documentfraude en toetsing van de inzet van offensieve cybermiddelen door Defensie.

 

Cyberreservist infodagen

 • Infodag Landmacht

  • di 04 feb en 1 andere datum
  Heb jij lef en ambitie en minimaal een VMBO-diploma op zak? Kom dan naar de infodag in Havelte en ontdek de vele kanten die je op kunt met jouw diploma bij de Koninklijke Landmacht.
 • Infodag Koninklijke Luchtmacht

  • wo 12 feb
  Infodag Koninklijke LuchtmachtDe Koninklijke Luchtmacht is het onderdeel van Defensie dat vanuit de lucht bijdraagt aan vrede en veiligheid wereldwijd. Met zeer geavanceerd materiaal en professionele militaire specialisten voeren wij onze missies wereldwijd uit. Zoek jij een avontuurlijke afwisselende baan? Kom dan naar de Infodag Koninklijke Luchtmacht.

Cyberreservist worden?

Bekijk de vacatures