Werkstudent

Een bijbaan bij Defensie

Solliciteer nu

Je zit met je hoofd in de boeken, maar staat met beide benen op de grond. Je zit in een collegezaal, maar je kan niet wachten om echt iets te betekenen voor de maatschappij. Je kijkt niet alleen toe, je komt in actie. Jij ziet jezelf als werkstudent bij Defensie.

Met een bijbaan van één à twee dagen in de week ontdek je hoe het is om te werken in een overheidsorganisatie die van aanpakken weet, terwijl jij je specifieke studiekennis toepast. Met jouw kennis kom jij tijdens je studie op voor een veilige toekomst.

Wat houdt het in?

Defensity College is het werkstudentprogramma van het Ministerie van Defensie voor studenten uit het hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs. Defensity College verbindt de Krijgsmacht met jou, door je een bijbaan in de organisatie aan te bieden en je te vormen tot militair. Jij bent een schakel naar de samenleving, doordat jij aan jouw omgeving kan laten zien waarom Defensie hard nodig is om te leven in vrijheid en veiligheid, hier en over de grenzen. Bij Defensity College werken werktuigbouwkundigen en industrieel ontwerpers, die met een technische en creatieve blik de toekomst vormgeven. Hier werken psychologen, die ervoor zorgen dat de geschikte personen aan het werk worden gezet of op de juiste manier ondersteund worden. Ook werken hier historici, die ervoor zorgen dat we niet dezelfde fouten maken als in het verleden. En denk aan studenten informatica die onze netwerken beschermen. Elke studie kan een ijzersterke bijdrage leveren aan een veiligere wereld. Dus ook jouw kennis kan bijdragen, in het primaire proces of in de ondersteuning daarvan. We hebben zowel studie-specifieke opdrachten als algemene opdrachten waar analytische denkkracht voor nodig is. Jij kan het verschil maken, samen met de 60.000 militairen en burgers die jouw kennis kunnen gebruiken.

Kennis is wat werkstudenten bij Defensity College met elkaar verbindt en die de brug slaat tussen Defensie en de maatschappij. Het is vrijheid die ons bij Defensity College drijft. Vrijheid als vorm van veiligheid, maar ook vrijheid om buiten de box te durven denken.

Neem je een tussenjaar en wil je liever een jaar lang fulltime (4 à 5 dagen) aan de slag bij Defensie? Bekijk dan je mogelijkheden op de Gap Year pagina.  

Leer Defensie en jezelf kennen

Bij Defensity College werk je als militair reservist één of twee dagen in de week op een toegewezen werkplek. Daar krijg je professionele begeleiding. Je werkt in uniform. Je gaat dus ook door een militaire selectie en je krijgt een militaire basisopleiding. Dit kan als militair bij de marine, de landmacht, de luchtmacht of de marechaussee.

Je krijgt de kans je vakmatig te ontwikkelen door mee te draaien als professional. Daarbij sta je, ook vakinhoudelijk, zij aan zij met je collega’s van Defensie. Je wisselt elke zes maanden van werkplek. Daardoor leer je veel verschillende aspecten van Defensie kennen. Als werkstudent bij Defensie zal je niet op uitzending gaan.

Jouw vorming als militair vindt plaats door deelname aan het vormingsprogramma van Defensity College. Dit programma biedt modules waarin je over je eigen horizon heen leert kijken en jezelf leert kennen in alle omstandigheden. Leer je grenzen verleggen tijdens het abseilen en klimmen in de Beierse Alpen, loop de Nijmeegse Vierdaagse in een detachement van Defensity College, leer kompaslopen of neem deel aan ons eigen coachingsprogramma. De verhouding werkplek en vormingsprogramma is ongeveer 2/3 versus 1/3 van het hele Defensity College programma.

Je wordt onderdeel van de Defensity College Community: een hecht netwerk van Defensity College werkstudenten. Door actieve deelname aan het vormingsprogramma en het samenwerken met andere werkstudenten, investeer je in dit netwerk waar je vriendschappen en contacten voor het leven aan overhoudt.

Defensie heeft hier ook baat bij. De krijgsmacht is onmisbaar in deze constant veranderende wereld. Conflicten en rampen nemen steeds weer nieuwe vormen aan. Om ons hiertegen te beschermen, moet Defensie mee veranderen. Met jouw specifieke studiekennis, energie en innoverend vermogen kan Defensie de stap in de toekomst zetten. Op je werkplek pas je je (studie)kennis dan ook direct toe. Je krijgt ruimte om te leren, te onderzoeken en te experimenteren. Defensie heeft immers baat bij jouw frisse blik.

Wil je aan de slag?

Werkstudent bij Defensie word je niet zomaar. Er is slechts een beperkt aantal plekken. De werkplekken zijn van hoog niveau en vragen tijd, verantwoordelijkheid en inzet. Om deze redenen is de selectie pittig en ligt de lat hoog. Je doet je werk niet erbij, maar ernaast. Denk daarom voordat je gaat solliciteren goed na over jouw persoonlijke profiel, je omstandigheden en verplichtingen. Werkstudenten bij Defensie weten van aanpakken, stellen hun team boven zichzelf en zijn mentaal en fysiek veerkrachtig. Ze zijn gedreven door hun studie en belangstelling in de wereld om hen heen. Ze hebben een realistische kijk op zichzelf en wat ze vanuit hun studie kunnen bijdragen. Wij zoeken vooral naar een goede match. Herken jij je in het profiel? Druk dan op die solliciteerknop en kom in actie!

Via DC.DCAT@werkenbijdefensie.nl kan je meer informatie opvragen over het werkstudent programma. 

Jouw profiel

 • Persoonlijke ontwikkeling naast mijn studie vind ik belangrijk
 • Ik ben sociaal en heb ervaring met samenwerken in formele verbanden
 • Ik ben flexibel en vind het leuk om nieuwe situaties te ontdekken
 • Ik kan goed prioriteren en mijn bezigheden naast mijn studie managen
 • Ik ben communicatief vaardig en krijg anderen mee in mijn denkwijzen
 • Ik neem graag initiatief en ik houd van aanpakken

Dit is jouw ideale profiel. Willen leren en experimenteren moedigen we aan. We geven je dus de ruimte je nog verder te ontwikkelen.

Onze eisen

 • Je volgt een studie in het HBO óf WO.
 • Je hebt minimaal 100 ECTS behaald
 • Je studeert nog minimaal 20 maanden wanneer je solliciteert
 • Je doorloopt succesvol het militair selectie- en keuringstraject
 • Je hebt de Nederlandse nationaliteit

Contract en voorwaarden

Als werkstudent krijg je een reservistencontract. Dat houdt in dat je parttime militair bent bij Defensie. Uiteraard ontvang je salaris, daarnaast kun je gebruik maken van onze sportfaciliteiten. Voordat je in dienst treedt zul je alle stappen uit het aanstellingsproces van Defensie, waaronder de fysieke en psychologische keuring, moeten doorlopen.

Wil jij werkstudent bij Defensie worden? Solliciteer dan via onderstaande button en vergeet niet een overtuigende motivatiebrief te sturen samen met je CV. Daarna volgt eventueel een sollicitatiegesprek. Let op: zonder motivatiebrief wordt jouw sollicitatie niet in behandeling genomen!

(upload je motivatiebrief en je CV in één bestand)

Solliciteer als werkstudent

En na Defensity College?

Door het combineren van je studiekennis en je militaire skills kun jij de wereld aan. Je hebt een onvergetelijke tijd meegemaakt, waarbij jij je kennis hebt vergroot, je netwerk hebt verbreed en je competenties hebt versterkt. Na je studietijd stap je vol zelfvertrouwen de arbeidsmarkt op, bij Defensie of daarbuiten. Je kunt je laten vormen tot beroepsmilitair, aan de slag als reservist of burger bij Defensie, of je gaat de civiele arbeidsmarkt in. Hoe dan ook neem je een camouflagerugtas mee, vol met leiderschapskwaliteiten, nieuwe vaardigheden en ervaringen en bovenal herinneringen aan een prachtige tijd als werkstudent bij Defensity College. Na jouw tijd als werkstudent kan jij de toekomst aan, want bij Defensity College groei jij groter dan jezelf.