Leid
het gevecht
in de lucht

Onze luchtgevechtsleiders zijn de oren en ogen van onze vliegers in de lucht. Ze zien alles wat ons luchtruim binnenkomt en grijpen direct in als dat nodig is.

twee taken
één missie

Video afspelen

Air Surveillance

Je waakt over het Nederlandse deel van het NAVO-luchtruim. Met behulp van radarapparatuur bouw je een betrouwbaar luchtbeeld op en wissel je informatie uit met onze buurlanden.

Video afspelen

Fighter control

Je begeleidt de training van onze vliegers en coördineert luchtgevechten tijdens trainingen, oefeningen en conflicten. Zien je collega’s een verdachte situatie, dan stuur jij onze vliegers erop af.

Hoe goed Verdedig jij het luchtruim?

Speel de game

Carrièremogelijkheden

Jezelf ontwikkelen in je vak in ons Air Operations Control Station in Nieuw Milligen? Een uitwisseling naar Spanje of Amerika? Werken aan boord van een AWACS-radarvliegtuig of doorgroeien binnen de luchtmacht. In jouw loopbaan is the sky the limit! De skills die je opdoet als luchtgevechtsleider maken je multi-inzetbaar binnen Defensie.

Heb jij een scherp beeld van ons werk?

Doe de quiz

Luchtgevechtsleider worden

Werken bij Defensie is niet zomaar een baan. Je bent in de eerste plaats militair en dat vraagt soms veel van je. Maar daar krijg je ook veel voor terug:

  • Baangarantie
  • Werken in het buitenland
  • Doorgroeimogelijkheden
  • Veel verantwoordelijkheid

Als assistent operaties zat ik 4,5 maand in Afghanistan om onze F-16 vliegers te ondersteunen.

Lees het verhaal van Anke

Meld je aan voor een event of webinar

Vacatures

Afhankelijk van je vooropleiding kun je onderofficier of officier luchtgevechtsleider worden. Tijdens je sollicitatie-/opleidingstraject wordt gekeken of jij bij de fighter controllers of air surveillance aan de slag gaat.

Onderofficier Luchtgevechtsleiding

MBO 3/MBO 4

Officier Luchtgevechtsleider

VWO/HAVO+P HAVO/VWO/HBO/WO