Enthousiast over wat je te weten bent gekomen?

Hoe heet de nieuwe radar die de gevechtsleiding krijgt?

Antwoord

Onlangs heeft de Luchtmacht in het Friese plaatsje Wier beschikking gekregen over de Signal Multibeam Acquisition Radar for Targeting, Longrange: SMART-L. Dit is de opvolger van de Medium Power Radar (MPR) die ruim 40 jaar in dienst geweest is.

Welk codewoord is voor de luchtgevechtsleider het teken dat de vlieger zijn target in zicht heeft?

Antwoord

Luchtgevechtsleiders en vliegers gebruiken vaak (Engelse) codewoorden in hun communicatie. ‘Tally-#’ (# = one/two/three etc), afhankelijk van het aantal vliegtuigen dat de vlieger ziet. De term wordt gebruikt om aan te geven dat het target in zicht is. ‘Holding hands’ betekent dat twee toestellen in formatie dicht bij elkaar vliegen, en ‘Fox 3’ is een type raket.

Wat is de belangrijkste verantwoordelijkheid van een gevechtsleider?

Antwoord

Een gevechtsleider heeft meerdere taken, maar de belangrijkste is zorgen voor een veilig luchtruim. De juiste informatie op de juiste tijd is daarbij essentieel, net als dat de vliegers de aanwijzingen van onze luchtgevechtsleiders opvolgen.

met welke vliegtuigen werken onze lucht- gevechtsleiders?

Antwoord

Luchtgevechtsleiders sturen in de eerste plaats onze eigen jachtvliegtuigen zoals de F-16's en F-35's aan. Daarnaast communiceren ze bijvoorbeeld ook met ander militair (internationaal) verkeer variërend van tankvliegtuigen tot helikopters.

Welk onderdeel van de luchtmacht is het centrum van de Nederlandse luchtgevechtsleiding?

Antwoord

Het Air Operations and Control Station in Nieuw Milligen (AOCS NM) verzorgt de beveiliging van het luchtruim. Daarvoor worden op toerbeurt de F-16's van vliegbasis Volkel en Leeuwarden ingezet.

Wat is de belangrijkste eigenschap van een luchtgevechtsleider?

Antwoord

Natuurlijk zijn al deze eigenschappen van belang voor een luchtgevechtsleider. Maar het allerbelangrijkste is dat je nooit ‘game over’ denkt, maar altijd blijft waken over de veiligheid van je collega’s in de lucht en de rest van het vliegverkeer. Een safety mindset is dus het belangrijkste.