Cyberreservist

Selectieprocedure

De selectieprocedure voor de functie van cyberreservist bestaat uit verschillende onderdelen. In totaal kan de procedure, inclusief het aanstellingstraject, 4 tot 6 maanden in beslag nemen.

Voorselectie

Als jij graag digitaal beschermt wat ons dierbaar is en je opgedane cyberkennis wilt inzet voor vrede en veiligheid, solliciteer dan naar een functie als cyberreservist. Je kunt daardoor unieke omgevingen en omstandigheden opleidingen volgen, oefenen, samenwerken met andere top-cyberspecialisten uit de burgermaatschappij. Een win, win, win voor jou, Defensie en je werkgever. We vragen je dan om minimaal 25 dagen per jaar (in overleg) inzetbaar te zijn voor Defensie. Soms is dat voor een training, maar daarnaast werk je ook aan concrete opdrachten, individueel of groepsgewijs.  Om hiervoor in aanmerking te komen is het belangrijk dat je al duidelijk ervaring in het cyber vakgebied hebt opgedaan. We beoordelen jouw CV vooral in de voorselectie daarop. Als we denken dat er voldoende potentie in jou zit, dan volgt een eerste uitdaging: we nodigen jou dan uit voor deelname aan onze ‘matching dag’ (M-Day).

M-day (assesment)

Wanneer je door de voorselectie heen komt, nodigen we je voor een informatiebijeenkomst (onze M-Day) uit. Ongeveer elke twee maanden plannen we een M-Day. Op een militaire locatie houden we je een hele dag bezig met onder andere: informatiesessies, assessments en meerdere selectiegesprekken. Het doel is dat we een goed beeld van jou krijgen, en jij van ons, om dan de dagen erna bij gebleken geschiktheid een positief aanstellingsadvies te geven. Als jij dan ook een positief beeld hebt, en door wilt met de sollicitatieprocedure, dan gaan wij ervoor zorgen dat je direct verder gaat met het aanstellingstraject.

Keuring

Je militaire inzet vindt vooral plaats tussen een stoel en een toetsenbord. De fysieke eisen zijn daarom niet heel hoog. Zelfs een fysieke beperking hoeft vooralsnog geen probleem te zijn. Wanneer je besluit dat je ook mee wil kunnen met een militaire missie, dan zal je aan de militaire basiseisen moeten voldoen en volgt er nog een militaire aanstellingskeuring. Tijdens dit keuringstraject word je medisch en psychologisch gekeurd. Als je goedgekeurd wordt, kun je mee met militaire missies of oefeningen in het buitenland. Tevens kun je dan verdere militaire vorming en training volgen, zoals schieten met het persoonlijk wapen, militaire EHBO, hindernisbaan, tactisch optreden en dergelijke.

Veiligheidsonderzoek

Tijdens de aanstellingsprocedure wordt een diepgravend veiligheidsonderzoek uitgevoerd door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Vanzelfsprekend heb je hier geen bezwaar tegen. Er vindt een antecedentenonderzoek plaats en in een huisbezoek worden er uitvoerig vragen over jouw privéleven gesteld die van invloed kunnen zijn op het functioneren bij Defensie. Gezins- en familieleden worden meegenomen in de screening.

Cyberreservist worden?

Bekijk de vacatures