BBJ-KL:
Een tweede kans

Scroll

Wat is BBJ-KL?

BBJ-KL staat voor Bijzonder Begeleidingstraject Jongeren-Koninklijke Landmacht. Met dit traject wil de Landmacht jongeren, die als gevolg van een problematisch verleden niet op de reguliere wijze kunnen solliciteren naar een baan bij de Landmacht, alsnog de kans geven om militair te worden.

(Let op: deze pagina is alleen bedoeld voor professionele hulpverleners en instanties die zich inspannen voor probleemjongeren. Deze pagina is dus niet bedoeld voor sollicitanten. Heb je zelf belangstelling, schakel dan de hulp in van een hulpverlener.)

BBJ-KL: een tweede kans

Vrouwelijke militairen in een pantservoertuig

Voor wie is het BBJ-KL traject bedoeld?

VOOR WIE?

Het traject is alleen bedoeld voor jongeren zonder startkwalificatie en/of jongeren met een licht strafblad die door professionele hulpverlener(s) als ‘probleemjongere’ zijn aangemerkt. Werving is geen doel. BBJ-KL is een maatschappelijk bedoelde bijdrage van de Landmacht. Zij tracht hiermee actief bij te dragen aan een verbeterd  toekomstperspectief voor een deel van de probleemjongeren.

 

WAT ZIJN DE VOORWAARDEN?

* Geïnteresseerde jongeren kunnen alleen worden aangemeld door een professionele hulpverlener of instantie. Dit om zeker te stellen dat het een probleemjongere betreft.

* Deelnemers mogen een licht strafblad hebben, echter mogen niet veroordeeld zijn voor een zedendelict, drugsdelict of een geweldsdelict waarbij een wapen is gebruikt. Bij nog lopende strafzaken kan er niet worden gesolliciteerd.

* Deelnemers mogen niet verslaafd zijn aan alcohol, gokken of (soft)drugs.

* Deelnemers mogen geen problematische schulden hebben.

* Deelnemers mogen sterk gemotiveerd zijn om militair te willen worden.

 

WAT ZIJN DE TOELATINGSEISEN?

* De deelnemer bezit de Nederlandse nationaliteit en beschikt over een geldig identiteitsbewijs.

* De deelnemer is zowel lichamelijk als geestelijk gezond. De deelnemer voldoet aan de medische en psychologische eisen van Defensie. Dit wordt getest.

* Ondanks het ontbrekende schooldiploma beschikt de deelnemer wel over een MBO-2 werk- en denkniveau. Dit wordt getest.

* De deelnemer beschikt over een zwemdiploma.

* De Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) moet op basis van een veiligheidsonderzoek een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) kunnen afgeven.

* De deelnemer is minstens 17 jaar en maximaal 25 jaar oud.

* De deelnemer is minimaal 1.55 m lang en weegt minimaal 55 kg.

* De deelnemer heeft een max. oogafwijking van + 6.00 / - 6.00 en cilindrisch - 3.00. Implantaatlenzen zijn niet toegestaan. Een lichte vorm van kleurenblindheid is toegestaan.

* (Soft)drugsgebruik is bij Defensie volstrekt verboden.

 

MEER WETEN OF UW JONGERE AANMELDEN?

Let op: indien u aanvullende informatie over BBJ-KL wenst of een kandidaat voor het BBJ-KL traject wilt aanmelden, dan dient u daarvoor te mailen naar BBJ-KL@mindef.nl en geen gebruik te maken van de algemeen bedoelde contactbutton 'Direct contact' onderaan deze pagina.

Ook kunt u alles rustig nalezen in onze uitgebreide brochure BBJ-KL.

BBJ-KL: een tweede kans

Wat biedt BBJ-KL?

 • 1. Persoonlijke begeleiding

  Dit traject bestaat uit een individuele benadering en een op de persoon afgestemde begeleiding. Deelnemers krijgen d.m.v. thuisbezoeken door ervaren militaire begeleiders een persoonlijke begeleiding tijdens het fysiek en mentaal opwerken naar een succesvolle sollicitatie en tijdens de selectie (keuringen). Ook na aanstelling als militair zal de persoonlijke begeleider de deelnemer nog twee jaar monitoren.

 • 2. Baangarantie

  Goedgekeurde deelnemers ontvangen een aanstelling voor 2,5 jaar met een proeftijd van 6 maanden. Daarna bestaat de mogelijkheid om (tot maximaal 8 jaar) te verlengen. Zij zullen geplaatst worden in Havelte, Wezep, Stroe, Schaarsbergen of Oirschot. De opleiding is in sommige gevallen ook op andere locaties mogelijk.

 • 3: Salaris, rijbewijs en MBO diploma

  Tijdens het opwerken en het sollicitatieproces ontvangen deelnemers geen salaris of vergoeding. Vanaf de eerste dag dat zij als militair zijn aangesteld ontvangen zij een volledig salaris, dus ook al tijdens de algemene militaire opleiding (AMO). Na het slagen voor de AMO zijn er tevens ruime vergoedingen beschikbaar voor het behalen van een rijbewijs en het behalen van een MBO-diploma. Belangrijk zaken, waar ze zowel tijdens als na hun defensieperiode veel aan zullen hebben.

 • 4. Persoonlijke ontwikkeling

  Uiteindelijk zit de grootste winst in hun persoonlijke ontwikkeling, waarin de zaken beheersen als: -Teamplayer, samenwerken - Actief en zelfstandig - Verantwoordelijkheidsbewust en integer - Flexibel, aanpassingsvermogen - Incasserings- en doorzettingsvermogen - Zelfkennis en zelfvertrouwen.

 • 5. Wijze van aanmelden

  Kent u als professional een gemotiveerde jongere die deze kans met beide handen aan wil pakken? Meldt hem of haar dan vrijblijvend aan door een email te sturen naar BBJ-KL@mindef.nl. Vermeld daarbij de volgende gegevens van uw jongere: naam, adres, woonplaats, geboortedatum, telefoonnummer, e-mailadres. Ook graag uw naam, functie en bereikbaarheidsgegevens vermelden

Meer weten?

Let op: indien u aanvullende informatie over BBJ-KL wenst of een kandidaat voor het BBJ-KL traject wilt aanmelden, dan dient u daarvoor te mailen naar BBJ-KL@mindef.nl en geen gebruik te maken van de algemeen bedoelde contactbutton 'Direct contact' onderaan deze pagina.

Logo landmacht