Corona-update: alles over voorlichtingen, sollicitaties en keuringen

Lees meer

RESERVIST WORDEN BIJ DE MARECHAUSSEE


Naast je huidige baan werken bij de Marechaussee? Dat kan! Honderden mensen zijn al op flexibele basis bij ons in dienst. Deze militairen noemen we reservisten. Variërend van een paar uur per week tot een paar dagen per maand zetten zij zich in voor vrede en veiligheid. In Nederland, maar soms ook daarbuiten.

Als reservist bij de Marechaussee werk je midden in het veiligheidsdomein en daarmee de Nederlandse samenleving. Om reservist te kunnen worden, heb je daarom in veel gevallen werkervaring bij de Marechaussee nodig. Als grensbewaker, algemeen opsporingsambtenaar of instructeur, bijvoorbeeld. Daarnaast vind je bij de Marechaussee reservisten met een bijzondere specialisatie. Denk aan dierenartsen, ruiters, muzikanten, cyberspecialisten en andere experts die beschikken over bepaalde kennis en kunde die de Marechaussee niet in huis heeft, maar wel nodig heeft voor de ondersteuning en uitvoering van de werkzaamheden.

Reservist worden bij de Marechaussee? Hieronder vind je alle informatie die je nodig hebt.

Reservist worden bij de Marechaussee

01

1. Unieke werkervaring

Wat werken als reservist oplevert? Je doet unieke werkervaring op. In sommige functies leer je bijvoorbeeld leidinggeven, werken in een team en snel beslissingen nemen in complexe of nieuwe situaties. Daarnaast doe je mensenkennis op. De Marechaussee heeft diverse locaties en brigades verspreid over heel het land. Als reservist kom je op veel verschillende plekken en leer je andere reservisten, beroepsmilitairen en burgermedewerkers (collega’s met een niet-militaire functie) kennen met allemaal een andere achtergrond. Kortom: je doet bijzondere kennis, vaardigheden en een netwerk op die in je ‘gewone’ baan, studie en privéleven goed van pas komen.

2. Jouw inzet

Hoeveel tijd je kwijt bent als reservist bij de Marechaussee verschilt per functie. Voor operationele functies geldt dat je minimaal 25 dagen per jaar beschikbaar moet zijn. Voor niet-operationele (ondersteunende) functies geldt een minimale inzetnorm van ongeveer 20 dagen per jaar. Maar maatwerk is altijd mogelijk. Heb je een operationele functie? Dan moet je daarnaast rekening houden met verplichte trainingen en/of theoriedagen.

3. Selectie, opleiding & keuring

Als je hebt gesolliciteerd als reservist doen we eerst een administratieve voorselectie. We kijken dan of je op basis van onder meer je leeftijd, nationaliteit en vooropleiding in aanmerking komt. Vervolgens onderzoeken we of je lichamelijk en geestelijk geschikt bent. Dit noemen we de fysieke en psychologische keuring en het medisch onderzoek. Omdat je als reservist een vertrouwensfunctie hebt, nemen we ook een veiligheidsonderzoek af.

Heb je geen militaire werkervaring? Dan moet je in veel gevallen een korte militaire opleiding doen. Hierin leer je de basisvaardigheden die nodig zijn om als militair te functioneren. Denk aan zelfverdediging, schietvaardigheid en militair recht. Afhankelijk van je functie kunnen aanvullende opleidingen nodig zijn zoals een rijopleiding, bhv-cursus of zelfs een officiersopleiding.

4. Salaris

Als reservist word je voor je inzet natuurlijk betaald. Je ontvangt een uurloon dat gelijk is aan dat van een beroepsmilitair bij de Marechaussee en afhankelijk is van je rang. Ga je op oefening of uitzending? Dan krijg je boven op je salaris een oefen- of uitzendtoelage.

5. Op uitzending

Op uitzending gaan is voor jou als reservist altijd een keuze. Je zult nooit verplicht worden om mee te gaan op een missie. En voordat je gaat, maak je duidelijke afspraken over je takenpakket met je leidinggevende bij de Marechaussee. Een uitzending duurt meestal 6 maanden. In veel gevallen moet je niet alleen de militaire basisopleiding hebben gedaan, maar ook een of meerdere aanvullende opleidingen.

6. Praten met je werkgever

Defensie verplicht je niet om je werkgever of leidinggevende te informeren over je werk als reservist, maar het kan wel noodzakelijk zijn. Neem je bijvoorbeeld vakantiedagen of onbetaald verlof op als je je tijdens kantooruren wilt inzetten voor de Marechaussee? En welke afspraken maak je met je werkgever als je op oefening of uitzending gaat? Je kunt je vragen ook stellen aan het Servicecentrum Employer Support Reservisten. Ook je werkgever of leidinggevende kan hier terecht voor informatie.

Servicecentrum Employer Support Reservisten

defensietalenten.nl
030 – 218 66 10
employersupport@mindef.nl

7. Voorbeeldfunctie

Als reservist ben je militair. Misschien niet fulltime, maar wel net zo volwaardig als je beroepscollega’s. Je wordt opgeleid en getraind om in te kunnen grijpen in het veiligheidsdomein, met of zonder wapens. Militair zijn betekent ook dat je een voorbeeldfunctie hebt. Bij de Marechaussee lever je een belangrijke bijdrage aan de veiligheid van Nederland, rekening houdend met de normen en waarden die belangrijk zijn in de Nederlandse samenleving. Denk aan respect, geduld, vertrouwen, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Je bent je bewust van je verantwoordelijkheid en doet niets wat de belangen van Defensie schaadt, ook niet in je eigen tijd.

Reservist worden bij de Marechaussee

02

Dit kun je doen

Als reservist bij de Marechaussee kun je aan de slag bij verschillende operationele, niet-operationele (ondersteunende) of ceremoniële teams.

Operationele teams:
- Landelijke Operationele Groep
- Team Bewaken en Beveiligen
- Team Grensbewaking

Niet-operationele (ondersteunende) teams:
- Team Cyber
- Team Analyse en Onderzoek
- Team Operatiecentrum
- Team Opleiding en Training
- Team MatLog
- Team Projectofficieren

Ceremoniële teams:
- Bereden Brigade
- Orkest Koninklijke Marechaussee

Sommige taken kan iedere reservist bij de Marechaussee oppakken, maar er zijn ook reservistenfuncties waarvoor je een specifieke achtergrond of werkervaring bij de Marechaussee nodig hebt. Dit is vooral van toepassing op functies bij de operationele teams.

Operationeel:

Landelijke Operationele Groep (LOG)

Heb je niet langer dan 3 jaar geleden de Marechaussee verlaten als algemeen opsporingsambtenaar? Dan kun je verbonden blijven aan de organisatie door reservist te worden bij de Landelijke Operationele Groep. Je werkt dan in een regionaal team en wordt opgeroepen tijdens piekmomenten zoals weekenden en vakantieperiodes. Als reservist bij de LOG houd je je bezig met de dagelijkse taken van de Marechaussee. Denk aan mobiel toezicht veiligheid, grensbewaking op onder meer Schiphol en Eindhoven Airport en militaire politiezorg. Je moet minimaal 25 dagen per jaar beschikbaar zijn, waarvan je er 5 besteedt aan integrale beroepsvaardighedentraining (IBT) en 2 aan opleiding.

Team Bewaken en Beveiligen

Ben je in het verleden (niet langer dan 3 jaar geleden) marechaussee-beveiliger geweest? Als reservist bij het Team Bewaken en Beveiligen zet je je parttime in als beveiliger van de gebouwen en objecten van het Koninklijk Huis in de regio Den Haag en Apeldoorn. Je moet minimaal 25 dagen per jaar beschikbaar zijn, waarvan je er 5 besteedt aan integrale beroepsvaardighedentraining (IBT) en 2 aan opleiding.

Team Grensbewaking

Heb je ervaring als grensbewaker bij de Marechaussee? En heb je de organisatie niet langer dan 3 jaar geleden verlaten? Als reservist bij het Team Grensbewaking werk je op verschillende Nederlandse luchthavens en controleer je of reizigers voldoen aan de voorwaarden voor toegang tot het Schengengebied of controleer je of ze het mogen verlaten. Je hebt veel contact met mensen van over de hele wereld en werkt in teamverband, voornamelijk in de weekenden en tijdens de drukke vakantieperiodes. Je moet minimaal 25 dagen per jaar beschikbaar zijn, waarvan je er 5 besteedt aan integrale beroepsvaardighedentraining (IBT) en 2 aan opleiding.

Niet-operationeel (ondersteunend):

Team Cyber

De Marechaussee zet vol in op cyberveiligheid. Als reservist bij het Team Cyber lever je met jouw kennis van het cyberdomein hieraan een belangrijke bijdrage. Militaire werkervaring is niet nodig. Als cyberreservist moet je minimaal 20 dagen per jaar beschikbaar zijn. Ontdek hier meer over cyberreservist worden.

Team Analyse en Onderzoek

Heb je een universitaire studie afgerond en veel ervaring met analyse en onderzoek? Als reservist bij het Team Analyse en Onderzoek ga je aan de slag met verschillende analyseopdrachten binnen de intelligence-organisatie van de Marechaussee. Deze opdrachten zijn bijvoorbeeld gericht op het signaleren van nieuwe trends en ontwikkelingen voor de inzet van mensen en middelen of het herkennen van patronen op basis van grote databestanden. Je werkt zelfstandig of in teamverband, een aantal uur per week of een aaneengesloten periode van weken of zelfs maanden. Militaire werkervaring is niet nodig. Wel is het belangrijk dat je kennis hebt van het takenpakket van de Marechaussee.

Team Operatiecentrum

Ben je in het verleden wachtmeester (1) of marechaussee-beveiliger geweest en heb je niet langer dan 5 jaar geleden de Marechaussee verlaten? Als reservist bij het team Operatiecentrum (OPSCENT) kun je – afhankelijk van je ervaring en opgebouwde kennis – aan de slag bij verschillende secties. Je ondersteunt het OPSCENT tijdens piekbelasting, zoals de weekenden en drukke vakantieperiodes. Het zijn van (B)OA is niet vereist, maar wel gewenst.

Team Opleiding en Training

Heb je ervaring als wachtmeester (1)- of opperwachtmeester-instructeur en heb je niet langer dan 3 jaar geleden de Marechaussee verlaten? Als reservist-instructeur bij het Team Opleiding en Training ondersteun je het Opleidingscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar). Dit opleidingscentrum is verantwoordelijk voor de initiële en vaktechnische opleidingen van marechaussees en wachtmeesters. Als reservist ga je, afhankelijk van jouw expertise, een bijdrage leveren aan het opleiden van onze medewerkers. Ook zou je ingezet kunnen worden bij de opleiding van reservisten. Je springt voornamelijk bij in de avonduren, weekenden en vakantieperiodes. Je moet minimaal 20 dagen per jaar beschikbaar zijn, waarvan je er 2 besteedt aan opleiding.

Team MatLog

Heb je niet langer dan 3 jaar geleden de Marechaussee verlaten als logistiek medewerker? Als reservist bij het Team MatLog ondersteun je de Marechaussee op het gebied van materieellogistieke zaken. Denk aan materieelbeheer, facilitaire zaken, arbo en milieu, veiligheid en infrastructuur. Je werkt als officier of onderofficier in een regionaal team of op centraal niveau. Je kunt worden opgeroepen tijdens piekmomenten zoals weekenden en vakantieperiodes of gaat voor een langere periode aan de slag in een projectteam. Je moet minimaal 20 dagen per jaar beschikbaar zijn, waarvan je er 2 besteedt aan (vaktechnische) opleiding.

Ceremonieel:

Bereden Brigade

De Bereden Brigade van de Marechaussee verricht operationele en ceremoniële taken. Als reservist kun je er aan de slag als ruiter, instructeur, hoefsmid, fysiotherapeut of dierenarts. Je werkt voornamelijk tijdens ceremoniële momenten zoals Prinsjesdag of de overhandiging van geloofsbrieven bij de benoeming van een nieuwe ambassadeur. Je kunt bij de Bereden Brigade aan de slag als je aantoonbare ervaring hebt met de hierboven genoemde functiegebieden.

Orkest Koninklijke Marechaussee

Muzikant? Als reservist bij het Orkest Koninklijke Marechaussee speel je onder meer tijdens beëdigingen, commando-overdrachten en medaille-uitreikingen. Naast deze optredens verzorgt het orkest veteranenconcerten, taptoes, mars- en showoptredens en muzikale omlijsting bij herdenkingsdiensten. Vaste optredens van het orkest zijn ook tijdens de Nederlandse Veteranendag, de Nijmeegse Vierdaagse, Prinsjesdag en de Nationale Taptoe.

Zo word je reservist

03

Zo word je reservist

Reservist bij de Marechaussee worden? Dan is je eerste stap contact opnemen met het Bureau Flexibele Capaciteit (Reservisten) Koninklijke Marechaussee (BFC KMar) via reservisten.02@mindef.nl Je komt in aanmerking als je:

  • de Nederlandse nationaliteit hebt;
  • lichamelijk en geestelijk gezond bent;
  • minimaal 18 jaar en maximaal 55 jaar oud bent.

 

Ben je ouder dan 55 jaar en ervan overtuigd dat je met jouw levens- en werkervaring een bijdrage kunt leveren aan de Marechaussee? Aarzel dan niet om toch contact met ons op te nemen. Samen kijken we dan wat we voor elkaar kunnen betekenen.

 

Heb je vragen over reservist worden bij de Marechaussee?

Neem dan contact op met het Bureau Flexibele Capaciteit (Reservisten) Koninklijke Marechaussee (BFC KMar) via reservisten.02@mindef.nl

Ja, ik wil Reservist worden!

Bekijk de vacatures