RESERVIST WORDEN BIJ DE LANDMACHT

 

Naast je huidige baan of studie werken bij de Landmacht? Dat kan! Duizenden mensen zijn al op flexibele basis bij ons in dienst. Deze militairen noemen we reservisten. Variërend van een paar uur per week tot een paar dagen per maand zetten zij zich in voor vrede en veiligheid. In Nederland, maar soms ook daarbuiten.

Iedereen kan reservist worden. Of je nu voormalig militair bent, student en op zoek naar een uitdagende bijbaan of fulltime werkt en je vrije tijd op een zinvolle manier wilt besteden. Militaire ervaring is in veel gevallen niet nodig. De basisvaardigheden die je nodig hebt om als militair te kunnen functioneren, leer je bij Defensie. Het enige wat we van jou vragen is enthousiasme en de wil om op een bijzondere manier je steentje bij te dragen aan de samenleving.

Reservist worden bij de Landmacht 7 dingen die je moet weten

01

1. Unieke werkervaring

Wat werken als reservist oplevert? Je doet unieke werkervaring op. Je leert bijvoorbeeld leidinggeven of leiding ontvangen, werken in een team en snel beslissingen nemen in complexe of nieuwe situaties. Daarnaast doe je mensenkennis op. Defensie is een grote en diverse organisatie met locaties verspreid over heel het land. Als reservist kom je op veel verschillende plekken en leer je andere reservisten, beroepsmilitairen en burgermedewerkers (collega’s met een niet-militaire functie) kennen met allemaal een andere achtergrond. Kortom: je doet bijzondere kennis, vaardigheden en een netwerk op die in je ‘gewone’ baan, studie en privéleven goed van pas komen.

2. Jouw inzet

Hoeveel tijd je kwijt bent aan je bijbaan als reservist verschilt per persoon en functie. Het kan variëren van enkele dagen per maand tot meerdere dagen per week voor een bepaalde periode. De Landmacht neemt het initiatief en benadert jou als inzet nodig is. Meestal ontvang je ruim van tevoren een jaarplanning zodat je weet waar je aan toe bent, maar soms zijn er situaties waarbij een kortere reactietermijn geldt. Denk aan hulp tijdens een ramp of noodsituatie, zoals het zoeken naar een vermist persoon. Werken als reservist is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Je kunt zelf aangeven hoe vaak en hoe lang je wilt werken, maar er zijn ook een aantal verplichte bijeenkomsten. Denk aan (meerdaagse) oefeningen of theoriedagen.

3. Selectie, opleiding & keuring

Als je hebt gesolliciteerd als reservist doen we eerst een administratieve voorselectie. We kijken dan of je op basis van onder meer je leeftijd, nationaliteit en vooropleiding in aanmerking komt. Vervolgens onderzoeken we of je lichamelijk en geestelijk geschikt bent. Dit noemen we de fysieke en psychologische keuring en het medisch onderzoek. Omdat je als reservist een vertrouwensfunctie hebt, nemen we ook een veiligheidsonderzoek af.

Daarnaast moet je een korte militaire opleiding doen. Hierin leer je de basisvaardigheden die nodig zijn om als militair te functioneren. Denk aan zelfverdediging, schietvaardigheid, militair recht en kaartlezen. Afhankelijk van je functie kunnen aanvullende opleidingen nodig zijn zoals een rijopleiding, bhv-cursus of zelfs een officiersopleiding.

4. Salaris

Als reservist word je voor je inzet natuurlijk betaald. Je ontvangt een uurloon dat gelijk is aan dat van een beroepsmilitair bij de Landmacht en afhankelijk is van je rang. Ga je op oefening of uitzending? Dan krijg je boven op je salaris een oefen- of uitzendtoelage.

5. Op oefening en uitzending

Om je scherp te houden en jou de kans te geven je geleerde kennis in de praktijk te brengen, organiseren we geregeld militaire oefeningen. Een oefening kan plaatsvinden in Nederland of een buurland en duurt één tot meerdere dagen. Op uitzending gaan is voor jou als reservist altijd een keuze. Je zult nooit verplicht worden om mee te gaan op een missie. En voordat je gaat, maak je duidelijke afspraken over je takenpakket met je leidinggevende bij de Landmacht. Een uitzending duurt meestal 6 maanden.

6. Praten met je werkgever

Vanuit Defensie word je niet verplicht je primaire werkgever of leidinggevende in te lichten over je werk als reservist, maar we raden je dit wel aan. Het kan zelfs noodzakelijk zijn wanneer je bijvoorbeeld wilt overleggen over de opname van vakantiedagen of onbetaald verlof, als je je tijdens kantooruren wilt inzetten als reservist. En welke afspraken maak je met je werkgever als je op oefening of uitzending gaat? Je kunt je vragen ook stellen aan het ServiceCentrum Employer Support Reservisten. Ook je werkgever of leidinggevende kan hier terecht voor informatie.

Servicecentrum Employer Support Reservisten

werkenbijdefensie.nl/reservist-werkgever
employersupport@mindef.nl

7. Voorbeeldfunctie

Als reservist ben je militair. Misschien niet fulltime, maar wel net zo volwaardig als je beroepscollega’s. Je wordt opgeleid en getraind om in te kunnen grijpen wanneer het nodig is, met of zonder wapens. Militair zijn betekent ook dat je een voorbeeldfunctie hebt. Je verdedigt niet alleen ons land, maar ook de normen en waarden die belangrijk zijn in de Nederlandse samenleving. Denk aan respect, geduld, vertrouwen, rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Je bent je bewust van je verantwoordelijkheid en doet niets wat de belangen van Defensie schaadt, ook niet in je eigen tijd.

Reservist worden bij de Landmacht

02

Dit kun je doen

Als reservist bij de Landmacht kun je aan de slag bij het Korps Nationale Reserve (Natres), bij een operationele of ondersteunende eenheid, als reservist nationale operaties, als reservist specifieke deskundigheid (RSD) of als cyberreservist.

Reservist bij het Korps Nationale Reserve (Natres)

Bij het Korps Nationale Reserve werken de meeste reservisten van Defensie. De belangrijkste taak van de Natres is het bewaken en beveiligen van het Nederlands grondgebied. Als reservist bij de Natres bewaak je bijvoorbeeld ‘vitale objecten’, zoals energiecentrales en (lucht)havens. Of spring je bij tijdens grote evenementen en ceremoniële activiteiten, zoals de Nijmeegse Vierdaagse of Prinsjesdag. Maar je helpt natuurlijk ook bij rampenbestrijding. Denk aan een aanslag, vliegtuigcrash of uitbraak van een besmettelijke dierziekte. De Natres is actief in heel Nederland; in elke provincie vind je wel een kazerne.

Reservist bij een operationele of ondersteunende eenheid

Heb je in het verleden als militair bij de Landmacht gewerkt en wil je verbonden blijven aan je eenheid? Dan kun je 'Reservist bij de Eenheid' worden. Zo kunnen je oude collega’s een beroep op je doen als het nodig is en blijven jouw kennis en ervaring dicht bij de organisatie.

Reservist nationale operaties

Kun je goed plannen en organiseren en hou je tijdens crisissituaties altijd het hoofd koel? Dan kun je reservist binnen een veiligheidsregio worden. Als Regionaal Militair Operationeel Adviseur (RMOA) treed je op als defensievertegenwoordiger binnen een specifieke veiligheidsregio met bijbehorende civiele instanties. Denk hierbij onder meer aan gemeentes, politie, brandweer en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). Heb je geen militaire werkervaring? Dan moet je een militaire basisopleiding en een officiersopleiding volgen voordat je aan de slag kunt.

Reservist specifieke deskundigheid (RSD)

Heb je een bijzondere specialisatie, zoals geneeskunde, rechten, (militaire) geschiedenis, geologie of iets anders? Dan kun je reservist specifieke deskundigheid worden. Je wordt dan opgeroepen als er kennis of ervaring nodig is die de Landmacht niet of niet voldoende in huis heeft. Voordat je aan de slag kunt als reservist specifieke deskundigheid volg je een militaire basisopleiding en een officiersopleiding.

Cyberreservist

Aanvallen kunnen van alle kanten komen, ook vanuit cyberspace. Defensie zet daarom vol in op digitale veiligheid. Als cyberreservist kun je hieraan een bijdrage leveren en weet je hoe reëel cyberbedreigingen echt zijn. Naast individuele inzet werk je in multidisciplinaire teams, in nationaal en misschien ook wel internationaal verband. Want als cyberreservist zet je je in tijdens oefeningen, testen en onderzoeken en – als je wilt – ook militaire missies. Je kunt cyberreservist worden als je aantoonbare kennis en werkervaring hebt op het gebied van cyber(security). Ontdek hier meer over cyberreservist worden.

Reservist worden bij de Landmacht

03

Zo word je reservist
Reservist bij de Landmacht worden? Dan is het slim om een voorlichting te bezoeken. Vervolgens kun je solliciteren op een vacature. Je kunt solliciteren als je:

  • de Nederlandse nationaliteit hebt;
  • lichamelijk en geestelijk gezond bent;
  • minimaal 18 jaar en maximaal 55 jaar oud bent.
     

Wil je cyberreservist worden? Meld je dan aan voor de Matchingday van het Defensie Cyber Commando (DCC). Aan de hand van je cv krijg je persoonlijk advies over je mogelijkheden.

Heb je vragen over reservist worden bij de Landmacht?

Stuur ons dan een e-mail via info@werkenbijdefensie.nl of bel naar 088 950 14 16 (van maandag t/m donderdag bereikbaar van 08:00-16:30 uur, op vrijdag van 08:00-12:00 uur).

Ja, ik wil Reservist worden!

Bekijk de vacatures