Krijgsmachtdeel

Koninklijke Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee waakt over de veiligheid van de Staat. In Nederland en ver daarbuiten. Ze wordt wereldwijd ingezet op plaatsen van strategisch belang. Van de Koninklijke paleizen tot aan de buitengrenzen van Europa. Van luchthavens in Nederland tot oorlogs- en crisisgebieden overal ter wereld. De Koninklijke Marechaussee is veelzijdig inzetbaar voor veiligheid, juist als het erop aankomt.

Waarom kies jij voor de Marechaussee?

Werken bij de Marechaussee betekent dat je naast politieagent ook militair bent. Tezamen met het brede takenpakket zorgt dit voor veel afwisseling in jouw werk. Je kunt zowel in binnen- als buitenland ingezet worden. Dit werk brengt zelfstandigheid en verantwoordelijkheid met zich mee. Het gaat tenslotte om de veiligheid van de staat. Je kunt instromen bij de Marechaussee op verschillende niveaus en er zijn voldoende carrière mogelijkheden.

Beveiliging of Politietaken?

Afhankelijk van je opleidingsniveau kun je kiezen voor het vakgebied inlichtingen en veiligheid of het vakgebied bewaken, beveiligen en politietaken. Met een vooropleiding VMBO kader behoort een functie als marechaussee-beveiliger tot de mogelijkheden. Met VMBO gemengd of theoretisch kun je zowel voor het vakgebied Bewaken, Beveiligen en Politietaken kiezen. Binnen het vakgebied Politietaken kies je dan voor de functie van wachtmeester-opsporingsambtenaar. Heb je een VWO, HBO of WO opleiding dan kom je in aanmerking voor de functie van officier Marechaussee.  

Welke keuze je ook maakt, je wordt eerst opgeleid tot militair. Daarna krijg je de opleiding die bij je functie hoort. Je kunt vertrouwen op het beste materieel. We beschikken over diverse (pantser)voertuigen, eigen boten, moderne wapens en geavanceerde communicatie- en informatiesystemen. We ondersteunen je zo goed mogelijk, zodat jij kan bijdragen aan een veiliger Nederland.

Schrijf je in voor een webinar of event

 • Webinar Defensie Algemeen

  • do 27 mei en 1 andere datum
  Ben jij benieuwd naar werken bij Defensie? Wat je ook wilt doen, het is altijd een goed idee om een event te bezoeken of een webinar te volgen. Zo krijg je een beter beeld van de verschillende functies, kun je de wereld van Defensie een beetje ontdekken én al je vragen stellen
 • Webinar Marechaussee

  • wo 02 jun
  Wil jij bijdragen aan vrede en veiligheid? In Nederland en ver daarbuiten? Ontdek alles over de functies bij de Koninklijke Marechaussee en meld je aan voor de webinar.Let op: Dit betreft slechts een online voorlichting. Op dit moment zijn er GEEN vacatures
 • Webinar Marechaussee BSB

  • do 17 jun
  Ben je in dienst bij Defensie en wil je specialistische beveiligingstaken uitvoeren bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB)? Kom meer te weten over je loopbaan als Medewerker Bijzondere Opdrachten en meld je aan voor de voorlichting. Let op: het is verplicht de voorlichting bij te wonen voordat je solliciteert.

Ontdek jouw mogelijkheden

Bekijk de vacatures