Fase III - Het geweld escaleert

Extra
intel 1/2

Veiligheid

Procedures zijn regels gemaakt door mensen. Je teamlid vertelt je dat de alternatieve update even veilig is als de normale procedure.

Extra
intel 2/2

Oekaze

Een lastig dilemma, omdat er nog onlangs vanuit de top van Defensie een oekaze (bericht) is gekomen dat alle technische onderhoudsprocedures móeten worden gevolgd, om ongelukken uit te sluiten.


Vraag 3/3

Learn to Lead: welke keuze maak jij als officier?

Houd je vast aan de procedure of durf je te improviseren, omdat nood nou eenmaal wet breekt?

Je houdt het toestel aan de grond.

Veiligheid gaat voor alles. Dat geldt voor iedereen die met hoogwaardig materieel werkt. Daarom is dit een logische keuze. Je blijft gewoon de vaste procedure volgen; die is er immers niet voor niets. Soms moet je officier ook gewoon ‘nee’ durven verkopen en je verantwoordelijkheid nemen. Het grote voordeel is dat je duidelijk bent. Je brengt de vlieger en het toestel niet onnodig in gevaar. Dat daardoor de grondtroepen wel het nodige risico lopen is buitengewoon vervelend, maar niet jouw verantwoordelijkheid. Of misschien juist wel?

Blijf je bij je keuze of wil je je keuze veranderen?

Je escaleert en laat iemand anders op een hoger niveau beslissen.

Twee prioriteiten vechten hier om voorrang. En dat betekent dat jij de keuze niet alleen kunt maken. Daarom escaleer je: je laat op een hoger niveau een beslissing nemen. Dat is belangrijk, want als officier moet je ook weten waar je verantwoordelijkheid begint en waar die eindigt. Het grote voordeel is: je beschermt jezelf tegen onnodige fouten. Het grote nadeel is dat je tijd verliest. Bovendien: iemand hoger in rang heeft minder detailkennis, en kan dus feitelijk nog minder goed de afweging maken. Dus is escaleren in dit geval wel zo’n goed idee?

Blijf je bij je keuze of wil je je keuze veranderen?

Je vertrouwt op je team en stuurt het toestel versneld de lucht in.

Je maakt in overleg met je team een risicoanalyse. Welke consequenties heeft de snellere update? Welke technische modules kunnen zonder update en welke niet? Je zorgt er dus voor dat alle risico’s die je neemt gecalculeerde risico’s zijn. Op basis daarvan schat je dit specifieke risico in als te verwaarlozen klein. De vraag is of je de tijd hebt om zo’n analyse volledig uit te voeren. Bovendien: je neemt hiermee als technisch officier wel een risico. Als er iets fout gaat, kijkt iedereen naar jou en ben jíj verantwoordelijk. Wil je dat? Er staat wat op het spel.

Blijf je bij je keuze of wil je je keuze veranderen?

Je stuurt het toestel na een risicoanalyse versneld de lucht in.

Je hebt een sterk team. Dus vertrouw je op vakkennis van je mensen en hak je de knoop door. Met het oog op de naderende deadline is dat een goede keuze. De grondtroepen hebben immers bescherming nodig! De snellere update is gewoon veilig voor de vlieger, dus het enige nadeel is dat je van de vaste procedure afwijkt. Wellicht kun je zelfs in de toekomst de updateprocedure aanpassen, waardoor je voor alle toestellen flink tijd kunt besparen. Het grote voordeel is: het lukt je om het toestel gereed te krijgen en daarmee kun je de veiligheid van de grondtroepen garanderen. Het nadeel is dat je, zonder echte analyse vooraf, toch een technisch risico neemt.

Blijf je bij je keuze of wil je je keuze veranderen?

Kiezen voor de beste optie

Zelf blijven nadenken. Dat is het allerbelangrijkste voor een officier. In dit geval kun je een gecalculeerd risico nemen en ter plekke de juiste keuze maken: het toestel kan immers ook met een snellere update veilig de lucht in. Als officier kom je in situaties waarin geen ‘goede’ optie bestaat. Maar wel een ‘beste’ voor dat moment. Tijdens je officiersopleiding leer je hoe je in stressvolle situaties je afwegingen maakt. En je leert er vooral beseffen dat jij degene bent die scherp moet blijven nadenken. Altijd.

Operatie afronden