Wil je

Het Korps Commandotroepen (KCT) vormt de Special Forces van de Koninklijke Landmacht en is de enige eenheid binnen Defensie waar je zowel als burger of militair kan toetreden tot het unieke werkveld van Speciale Operaties. Om toegelaten te worden moet je beschikken over een uitstekend fysiek en mentaal profiel en staat je een zeer zwaar selectie- en opleidingstraject te wachten. Hierdoor werken bij het Korps Commandotroepen de best getrainde militairen van Defensie.

Terug

Below

Het Korps Commandotroepen (KCT) zijn de Special Forces van de Koninklijke Landmacht. Als commando word je vaak tijdens geheime missies en onder de meest complexe en extreme omstandigheden ingezet.

Alles weten over het sollicitatietraject, de voorbereiding en de opleiding? Lees er hier alles over.

Terug

De fysieke basiseisen

Als commando bij het KCT moet je de meest uiteenlopende en zware operaties aankunnen. Hierom hanteren we fysieke basiseisen waar je op wordt getest tijdens de KCT informatiedagen. Klik hieronder op de pijltjes om te zien welke fysieke basiseisen we hiervoor hanteren, of bekijk deze video. Neem deze eisen serieus en bereid je goed voor. Ben je niet fit, heb je onlangs een blessure opgelopen of ben je ziek geweest en denk je dat dit van invloed kan zijn op je prestaties? Meld je dan tijdig af.

Minimaal 2800m hardlopen

Laat zien dat je 2800m kunt hardlopen in maximaal 12 minuten, weer of geen weer. De test vindt plaats op een 350m omloopbaan waar je 8 rondes zult moeten afleggen.

Minimaal 30 push-ups

Maak minimaal 30 push-ups onder begeleiding van een metronoom. Bij iedere piep (2 seconden) voer je een correcte push-up uit waarbij je de vuist van je buddy met je borst aantikt.

Minimaal 40 sit-ups

Ook de sit-ups voer je minimaal 40 keer uit op de piep van de metronoom (2 seconden). Zorg wederom voor een correcte uitvoering waarbij je hoofd de grond raakt en je ellebogen voorbij je knieën komen.

Minimaal 6 strict pull-ups

De pull-ups voer je uit zonder tijdslimiet. Minimaal zes herhalingen, volledig uitgestrekt, zonder de lijn aan te raken.

Trainingsschema

Wil je je optimaal voorbereiden? Hier hebben we een speciaal trainingsschema van 4 blokken van 4 weken voor opgesteld. Benieuwd in welke week je het beste kan starten? In dit document kan je je resultaten invoeren om te zien wat jouw niveau is en bij welke week in het trainingsschema je het beste kan beginnen.

Commando’s vertellen

Dit is de podcast van het Korps Commandotroepen. De Nederlandse special forces. Zij opereren in het diepste geheim. Nu vertellen ze voor het eerst wie ze zijn en wat ze doen. Iedere aflevering neemt een commando jou mee op geheime missie. Wat heb je nodig om commando te worden?

Luister op Spotify
00:00 - 00:00

Stefan | In de spotlight

00:00 - 00:00

Eugene | Veteraan vertelt

00:00 - 00:00

Robin | Onopvallend opereren

00:00 - 00:00

Mats | Vrije val

00:00 - 00:00

Mathijs | Een onverwachte missie

00:00 - 00:00

Mike | Commando worden

00:00 - 00:00

Henk | Pieken en dalen

00:00 - 00:00

Tim | Vijandelijk vuur

00:00 - 00:00

Willem | Top secret

00:00 - 00:00

Rinus & Cliff | Trouwe buddy’s

00:00 - 00:00

Rico | Danger close

 

Het sollicitatietraject

Voor de opleiding tot Commando Speciale Operaties is er twee keer per jaar een instapmoment voor het sollicitatietraject. Het eerste instapmoment is tussen januari en maart, het tweede tussen juli en september. Het traject neemt 6-8 maanden in beslag.

Solliciteer nu

KCT Webinar

Twijfel je of het KCT voor jou de juiste keuze is, of twijfel je over deelname aan de KCT informatiedag? Schrijf je dan in voor een KCT Webinar en maak online kennis met het KCT. Tijdens deze Webinar legt een Commando uit wat het KCT zo uniek maakt binnen de wereld van Defensie en is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Schrijf je hier in voor een KCT Webinar.

Account aanmaken en solliciteren

Als jij denkt te voldoen aan de basiseisen maak dan een account aan op werkenbijdefensie.nl en solliciteer op de vacature die op jouw profiel van toepassing is (burger, doorstromer of herintreder).

Administratieve selectie

Vervolgens checken we of je aan de basiseisen voldoet en krijg je een aantal vragenlijsten die je moet invullen en terugsturen. Is alles in orde? Dan nodigen we je uit voor de KCT-informatiedag.

KCT-Informatiedag

Tijdens de KCT-infodag laat je zien dat je voldoet aan de fysieke basiseisen. Heb je deze behaald, dan krijg je een unieke inkijk in de gesloten wereld van het KCT. Je krijgt beelden te zien van Speciale Operaties, je hebt de kans om vragen te stellen en je krijgt voorlichting over de solliciatie, de opleiding en het werk van de Commando. Haal je de eis niet dan gaan we met je in gesprek over o.a je voorbereiding, verdere mogelijkheden en je ambities.

Kennismakingsdagen-KCT

Tijdens drie intensieve dagen in de omgeving van Roosendaal dagen we je fysiek en mentaal uit en geven we je een voorproefje op het opleidingstraject tot commando. Het programma is geheim en de invulling ervan verandert regelmatig. Dit doen we zodat je leert omgaan met het onbekende, iets waar je als commando veel mee te maken hebt. Ook nemen we de zwemeisen af. Zorg dat je goed voorbereid bent. Bekijk de video voor meer info.

Video afspelen

De keuring

Na de Kennismakingsdagen gaan we je keuren. De keuring duurt één dag en vindt plaats in Amsterdam. Je krijgt een psychologisch onderzoek (gesprek en capaciteitentest) en een lichamelijk onderzoek (medische keuring en sporttest). Ontdek hier hoe je je kunt voorbereiden op de keuring. Ben je al militair? Dan kun je deze stap overslaan mits je voldoet aan het opleidingsniveau. Is dat niet het geval, dan wordt er een capaciteitentest afgenomen.

Veiligheidsonderzoek

Omdat je als militair een vertrouwensfunctie hebt, nemen we ook een veiligheidsonderzoek af. Hiervoor krijg je een vragenlijst, waarna de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) beoordeelt of je geschikt bent voor het verantwoordelijke werk van een commando. Hierna ben je aanstelbaar en krijg je te horen wanneer je mag starten aan de opleiding.

KCT-Mentordag

Het is je gelukt, je mag starten met de commando-opleiding! De laatste stap in je traject is de KCT-mentordag. Op deze dag nodigen we alle kandidaten met een positieve beoordeling uit op de kazerne in Roosendaal. Tijdens de mentordag geven we voorlichting, gericht op je verdere voorbereiding. Daarnaast neem je deel aan een aantal fysieke activiteiten om je inzicht te geven voor je verdere voorbereiding.

Bekijk de vacature

Wil je meer weten?

 

De Commando-opleiding

Als je het sollicitatietraject positief hebt doorlopen mag je starten aan de opleiding tot Commando Speciale Operaties.

Solliciteer nu

KCT ALGEMENE MILITAIRE OPLEIDING (4-5 MAANDEN)

Tijdens de KCT Algemene Militaire Opleiding (AMO) staat je militaire vorming centraal. Je wordt onder meer getraind in de onderdelen bivak, je krijgt de gevechtsopleiding buddysysteem, je leert schieten, exercitie, hindernisbaan, kaartlezen, militaire ethiek, militair recht en natuurlijk veel sport. Ook wordt aandacht besteed aan mentaal en fysiek zware, grensverleggende activiteiten. Dit geldt alleen voor burgers.

DE VOOROPLEIDING (+/-2 MAANDEN)

Tijdens de Vooropleiding (VO) scherp je je militaire vaardigheden verder aan en maak je kennis met onderwerpen die belangrijk zijn voor de functie van commando. Instructeurs met jarenlange ervaring binnen Speciale Operaties begeleiden je hierbij optimaal. Daarnaast word je fysiek en mentaal voorbereid op de Elementaire Commando Opleiding (ECO).

ELEMENTAIRE COMMANDO OPLEIDING (+/-8 WEKEN)

Tijdens de Elementaire Commando Opleiding (ECO) voer je de militaire vaardigheden die je hebt geleerd tijdens de AMOL en Vooropleiding uit onder verzwaarde omstandigheden. De focus ligt hierbij op persoonlijke eigenschappen en competenties die binnen het KCT essentieel zijn: zelfstandigheid, verantwoordelijkheid, betrouwbaarheid, resultaatgerichtheid en onvoorwaardelijke kameraadschap. Tijdens de ECO zul je alles op alles moeten zetten om te laten zien dat jij het in je hebt om commando te worden.

VOORTGEZETTE COMMANDO OPLEIDING (+/-12 MAANDEN)

Je hebt je felbegeerde groene baret en kunt starten aan de Voortgezette Commando-opleiding waarin je vaardigheden leert, gericht op Speciale Operaties. Optreden in waterrijke gebieden (OWG), optreden in bergachtig terrein (OBT), speciale schietopleidingen, mobility- en helicopteroptreden, basisopleiding vrije val en de first responder opleiding zijn enkele modules die je zult volgen.

INZETBAAR ALS COMMANDO SPECIALE OPERATIES

Je begint aan je carrière in een compagnie, inzetbaar voor Speciale Operaties. Uitzending volgt vaak snel. Je traint in kleine en grote teams en kunt aanvullende opleidingen volgen zoals duiker, militair berggids, dog handler, sniper en Forward Air Controler. Binnen de dynamische wereld van de Special Operations Forces is het mogelijk om jezelf voortdurend te blijven ontwikkelen.

Bekijk de vacature

Wil je meer weten?

 

Basiseisen

Het Korps Commandotroepen bevat de best getrainde militairen van Defensie. Om in aanmerking te komen voor een baan bij het Korps Commandotroepen, moet je voldoen aan de volgende basiseisen:

 • Je voldoet aan de aanvullende eisen zoals beschreven in jouw vacatureprofiel (burger, doorstromer of herintreder).
 • Je bezit de Nederlandse nationaliteit en een geldig identiteitsbewijs.
 • Je hebt minimaal een VMBO-diploma.
 • Je bent bereid om uitgezonden te worden.
 • Je hebt minimaal 80 procent zicht, zonder bril of lenzen.*
 • Je draagt geen losse gebitsprothese.
 • Je bent niet kleurenblind.
 • Je kunt goed zwemmen, hebt minimaal zwemdiploma A en je hebt geen hoogtevrees.
 • Je bent fysiek en mentaal gezond.

Let op:

 • Met sommige medische bijzonderheden, zoals epilepsie, diabetes en bepaalde allergieën, is het niet mogelijk om commando te worden. Medicatiegebruik kan ook een reden tot afkeuring zijn.
 • Als je korter dan 8 jaar geleden bent veroordeeld en hierbij een straf van meer dan 6 maanden hebt gekregen, kun je niet solliciteren.
 • *Het is toegestaan om met bril of lenzen deel te nemen aan het sollicitatietraject, de keuring van de ogen is de laatste stap in het sollicitatietraject. Bij twijfel kan je een vooronderzoek laten doen bij DCPL (aanvragen kan via ons contactformulier. Geef daarbij wel aan dat het om een functie gaat bij het Korps Commandotroepen). Het vaststellen van 80% zicht verschilt per locatie, de uitslag bij DCPL is leidend. Gelaserde ogen zijn toegestaan, echter dient er 3 maanden te zitten tussen ingreep en keuring. Let wel, laseren biedt geen garanties tot een positief resultaat.

Commando's in beeld

Overal ter wereld

Geheime missies kunnen overal ter wereld plaatsvinden. Als commando moet je dus op álles voorbereid zijn. Extreme kou, maar ook tropische hitte. Bergachtige, maar ook waterrijke gebieden. Benieuwd hoe zo’n missie eruitziet? Klik op de play-button en kijk mee met onze commando’s in Afghanistan.

Video afspelen

Drie commando’s en een military working dog (MWD) staan op het punt om een quala (ommuurde woning) in te vallen.

Commando’s trainen Afrikaanse partnereenheid tijdens de jaarlijkse oefening Flintlock.

Helocasting in Nederland.

Commando’s breachen een deur.

Commando’s krijgen een briefing voordat ze aan hun opdracht beginnen.

Drie commando’s staan op het punt om een quala (ommuurde woning) in te vallen. 

Commando’s voor de poort van kamp Dutch Mountain in Mazar-e-Sharif in Afghanistan.

Een CT-oefening in een brandend pand.

Vrije val parachute springen behoort tot de inzetmethoden die iedere commando moet beheersen.

 

Hoofdtaken

Als commando kan je zowel ingezet worden voor korte snelle acties als voor operaties van meerdere dagen. De hoofdtaken van het Korps Commandotroepen (KCT) vallen onder te verdelen in Direct Action (DA), Special Reconnaissance (SR) en Military Assistance (MA).

Direct Action

DA zijn alle offensieve acties in de breedste zin van het woord. Over het algemeen zijn dit korte, kleinschalige en snelle operaties om een doel op te pakken, uit te schakelen, te vernietigen, te beschadigen of te bevrijden. Uitgevoerd door speciale eenheden in een vijandige of semi-vijandige omgeving.

Special Reconnaissance

SR-operaties zijn alle opdrachten waarbij op een speciale manier inlichtingen over de vijand worden ingewonnen. Deze opdrachten worden vaak door kleine zelfstandige teams uitgevoerd en vinden meestal plaats in een vijandige, semi-vijandige, politiek- of diplomatiek gevoelige omgeving. Dit kan zijn diep achter de vijandelijke linies, maar ook midden in een stad waar onze aanwezigheid niet verwacht wordt.

Military Assistance

MA zijn operaties waarbij wij een internationale of nationale speciale eenheid opleiden en trainen. In sommige gevallen gaan we zelfs mee tot in de actie. Zo vindt er jaarlijks een oefening plaats waar Nederlandse commando’s Afrikaanse partnereenheden begeleiden.