CBRN: chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreiging

Paraat tegen een onzichtbare vijand

CBRN militairen aan het ontsmetten

Vechten tegen een onzichtbare tegenstander. Dat is soms hard nodig. Gelukkig hebben we militaire specialisten die gewapend zijn tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen: genisten van de CBRN-eenheden.

Naast dreiging van kogels, bommen en andere explosieven moeten we ons kunnen verdedigen tegen wapens die minder zichtbaar zijn. Denk aan zenuwgassen, virussen, bacteriën en atoombommen. Bij Defensie hebben we daarom militairen die gespecialiseerd zijn in chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen (afgekort: CBRN). Deze specialisten houden zich bezig met de gevolgen van CBRN-incidenten voor mensen en hun omgeving of juist met het voorkomen ervan.

Soldaat/Korporaal Genie CBRN-specialist

Als Soldaat Genie CBRN-specialist in een DIM groep (detectie, identificatie en monitoren) ben jij dé kenner op het gebied van gevaarlijke stoffen. Jij zorgt voor het detecteren en identificeren, maar onder andere ook het controleren, onder toezicht houden en rapporteren van chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen. Denk daarbij aan het gebruik van chemische wapens in een uitzendgebied, een terroristische dreiging of een opslag van gevaarlijke stoffen. Daarnaast kun je aan de slag binnen een ontsmettingsgroep waarin je levensgevaarlijk besmet materiaal, voertuigen, personeel en gewonden ontsmet. Voor deze functies zijn we vooral op zoek naar personeel met laboratoriumtechniek of procestechniek. Heb je nog geen kennis van gevaarlijke stoffen? Geen zorgen, wij leiden je bij Defensie op. Voordat je aan de slag gaat volg je sowieso opleidingen in Nederland, Duitsland, Tsjechië en zelfs de Verenigde Staten. Daarnaast ga je regelmatig op oefening, in binnen- en buitenland.

Soldaat/Korporaal Constructiegenie CBRN

In een ontsmettingspeloton houd je je als Soldaat Constructiegenie CBRN (Force Support Engineer) bezig met het ontsmetten van materieel, infrastructuur en personeel na een CBRN incident. Maar daar stopt het niet. Onze CBRN-eenheden zijn onderdeel van de Genie: het militaire bouwbedrijf van de Landmacht, gespecialiseerd in gevechtsondersteuning en constructie. Dit maakt je dagelijkse werkzaamheden extra afwisselend, want naast je ‘gewone’ CBRN-taken verricht je constructietaken en verzorg je diverse bouwkundige, elektrotechnische en installatietechnische werkzaamheden. Je bent dus militair, CBRN- én constructiespecialist. Benieuwd of dit iets voor jou is? Check de vacatures hieronder of kom eerst naar één van onze infodagen op de kazerne.

Webinars en Infodagen

 • Webinar Defensie Algemeen

  • Bijna vol
  • donderdag 6 oktober 2022 en 1 andere datum
  • 18:00 - 20:00
  • Online
   • VMBO Basis, VMBO Kader, VMBO Gemengd, VMBO Theoretisch, MBO 2, MBO 3, MBO 4, HAVO, VWO, HBO, WO

  Benieuwd naar een baan bij Defensie? Wat je ook wilt doen, het is altijd een goed idee om een event te bezoeken of een webinar te volgen. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende functies, kun je de wereld van Defensie een beetje ontdekken...

Vacatures

 • Soldaat Genie CBRN

  Ben je in het bezit van ten minste een VMBO (BB/KB/GL/TL) diploma met de hieronder genoemde...

  • Bonus €2.400 per jaar
  • Salaris tot €2.700
  • VMBO, MBO
  • Landmacht
  • Bewaken, beveiligen en politietaken