CBRN: chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreiging

Paraat tegen een onzichtbare vijand

CBRN militairen aan het ontsmetten

Vechten tegen een onzichtbare tegenstander. Dat is soms hard nodig. Gelukkig hebben we militaire specialisten die gewapend zijn tegen chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen: genisten van de CBRN-eenheden.

Naast dreiging van kogels, bommen en andere explosieven moeten we ons kunnen verdedigen tegen wapens die minder zichtbaar zijn. Denk aan zenuwgassen, virussen, bacteriën en atoombommen. Bij Defensie hebben we daarom militairen die gespecialiseerd zijn in chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen (afgekort: CBRN). Deze specialisten houden zich bezig met de gevolgen van CBRN-incidenten voor mensen en hun omgeving of juist met het voorkomen ervan.

Soldaat/Korporaal Genie CBRN-specialist

Als Soldaat Genie CBRN-specialist in een DIM groep (detectie, identificatie en monitoren) ben jij dé kenner op het gebied van gevaarlijke stoffen. Jij zorgt voor het detecteren en identificeren, maar onder andere ook het controleren, onder toezicht houden en rapporteren van chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen. Denk daarbij aan het gebruik van chemische wapens in een uitzendgebied, een terroristische dreiging of een opslag van gevaarlijke stoffen. Daarnaast kun je aan de slag binnen een ontsmettingsgroep waarin je levensgevaarlijk besmet materiaal, voertuigen, personeel en gewonden ontsmet. Voor deze functies zijn we vooral op zoek naar personeel met laboratoriumtechniek of procestechniek. Heb je nog geen kennis van gevaarlijke stoffen? Geen zorgen, wij leiden je bij Defensie op. Voordat je aan de slag gaat volg je sowieso opleidingen in Nederland, Duitsland, Tsjechië en zelfs de Verenigde Staten. Daarnaast ga je regelmatig op oefening, in binnen- en buitenland.

Soldaat/Korporaal Constructiegenie CBRN

In een ontsmettingspeloton houdt je je als Soldaat Constructiegenie CBRN (Force Support Engineer) bezig met het ontsmetten van materieel, infrastructuur en personeel na een CBRN incident. Maar daar stopt het niet. Onze CBRN-eenheden zijn onderdeel van de Genie: het militaire bouwbedrijf van de Landmacht, gespecialiseerd in gevechtsondersteuning en constructie. Dit maakt je dagelijkse werkzaamheden extra afwisselend, want naast je ‘gewone’ CBRN-taken verricht je constructietaken en verzorg je diverse bouwkundige, elektrotechnische en installatietechnische werkzaamheden. Je bent dus militair, CBRN- én constructiespecialist. Benieuwd of dit iets voor jou is? Check de vacatures hieronder of kom eerst naar één van onze infodagen op de kazerne.

Vacatures

 • Soldaat/Korporaal Constructiegenie CBRN

  • €3.500 bonus p.j.
  • €1.050 ~ €1.950 p.m.

  Ben je in het bezit van ten minste een VMBO (BB/KB/GL/TL) diploma met de hieronder genoemde basisprofielen? Of heb je een MBO 2,3,4-diploma in een technische richting of een HAVO diploma? Solliciteer dan naar een baan bij het meest veelzijdige onderdeel van de Koninklijke Landmacht: de Genie. De Genie is een soort militair bouw- en installatiebedrijf en weg- en waterbouwbedrijf in één.

 • Soldaat/Korporaal Genie CBRN-specialist

  • €3.500 bonus p.j.
  • €1.050 ~ €1.950 p.m.

  Heb jij een VMBO-, MBO (2,3,4)- of HAVO-diploma? Solliciteer dan naar een baan bij het meest veelzijdige onderdeel van de Landmacht: de Genie. Als Soldaat Genie CBRN-specialist ben je dé kenner op het gebied van chemische, biologische, radiologische en nucleaire stoffen (afgekort: CBRN).

Infodagen

 • Infodag ICT, Techniek en Bouw

  • di 26 nov
  Sta jij met beide benen op de grond en ben je niet bang om je handen uit de mouwen te steken? Check dan deze Informatiedag Landmacht en ontdek welke mogelijkheden je allemaal hebt met jouw opleiding!

'Bright Day'

Let op: onze CBRN eenheid is ook aanwezig met al het speciale materieel op het techfestival 'Bright Day', op 23 en 24 nov in Vijfhuizen (Haarlemmermeer). Ideale kans om ons materieel te zien en al je vragen af te vuren op onze mensen! Kom je ook?