Je bent er om Defensie airpower te leveren

Als Vlieger bied je steun door het vervoeren van personen of spullen, maar vliegers kunnen ook in gevechtssituaties opereren. Wil jij ook Vlieger worden? Je bent dichterbij dan je denkt.

Check de basis eisen

Basiseisen vlieger

Je bent in het bezit van een HAVO- of VWO-diploma met minimaal een 5,5 als eindcijfer voor wiskunde. Een VWO-opleiding zonder diploma mag ook, maar dan moet het overgangsbewijs van VWO-5 naar VWO-6 met minimaal een 5,5 voor wiskunde, Engels en Nederlands zijn behaald. Nog een optie: een buitenlands diploma, aangevuld met een diploma op vergelijkbaar niveau voor Nederlands en Engels of Nederlands als tweede taal (NT2 Staatsexamen II).

 • Je bent tussen de 17 jaar en 26 jaar en 3 maanden oud.
 • Je bent tussen de 162 cm en 193 cm lang.
 • Een bril of lenzen is geen probleem.
 • Je oogafwijking mag niet groter zijn dan -3 of +2.
 • Je moet kunnen zwemmen.
Solliciteer nu

Vlieger worden doe je zo

Het traject tot vlieger

Vliegertest Deel 1

Je toekomst als vlieger begint hier

Weet je al dat jij graag Vlieger wilt worden? Solliciteer als Vlieger en start dan met de online vliegertest. Let op: je kunt deze test maar één keer per 12 maanden doen. Wil je eerst meer weten? Bezoek dan een van onze Job Events.

Solliciteer Meld je aan voor een event

Vlieger voor de

Reaper MQ-9

Wist je dat je Defensie ook MQ-9 Reaper vliegers heeft? De MQ-9 is een onbemand verkenningsvliegtuig dat op afstand wordt gevlogen. Als MQ-9 Reaper vlieger verzamel je vanaf een grondstation data en informatie met onbemande vliegtuigen. Met die informatie kunnen we een goed beeld opbouwen van de situatie en essentiële inlichtingen geven aan personeel en partners, bijvoorbeeld in een missiegebied. Meer weten over de MQ-9 Reaper? Bekijk de video.

Onze vliegtuigen

 • Reaper MQ-9

  De MQ9 is een onbemand vliegtuig dat ingezet wordt voor verkenningsvluchten in binnen- en buitenland. Het toestel kan inlichtingen verzamelen bij calamiteiten of grote evenementen.

  Bereik: wereldwijd tot 13km hoogte

  Lading: max 2000kg

  Inzetbaarheid: inlichtingen, bewaking en verkenningsmissies

 • F-35

  De F-35 Lighting II is een multimission gevechtsvliegtuig. Het toestel kan verschillende taken tegelijk uitvoeren én is uitgerust met een uitgebreid sensorenpakket. Daarnaast heeft de F-35 stealth-eigenschappen, waardoor het toestel minder zichtbaar wordt op de radar.

  Motorvermogen: 40.000 Lbs

  Topsnelheid: 1.975 km/h (mach 1.6)

  Bereik: 2.200 km (zonder bijtanken)

 • Chinook

  Hét toestel dat wereldwijd bekendstaat als multifunctioneel werkpaard: de Chinook. Deze transporthelikopter vervoert razendsnel grondtroepen, materieel, wapens, voedsel en andere voorraden. Juist vanwege zijn brede inzetbaarheid is de Chinook onmisbaar.

  Brandstof: max. 3.822 liter in meerdere brandstoftanks

  Passagiers: 57 bepakte militairen

  Lading extern: de heli heeft 3 cargo-hooks voor externe vracht (max. 12.700 kilo)

 • Hercules

  De Hercules vervoert met name personeel en materieel. Het kan landen op en opstijgen van primitieve vliegvelden met korte start- en landingsbanen. Zijn achterlaadklep laden en te lossen makkelijk én de klep kan geopend worden om parachutisten te laten springen.

  Lengte: 34,4 meter

  Motoren: 4X Allison T56-A-15LFE

  Vermogen: 4.591pk per motor

 • NH-90

  In de eerste plaats is de NH90 een maritieme (gevechts)helikopter die kan opereren vanaf patrouilleschepen en luchtverdedigings- en commandofregatten. Het toestel wordt ook gebruikt als transporthelikopter, bijvoorbeeld voor het afzetten van Special Forces.

  Bereik: 800 km

  Motoren: 2 x Rolls-Royce Turboméca RTM322

  Sensoren: HELRAS-sonar; ISAR-radar; FLIR (forward looking infrared)

 • Cougar

  Voor het vervoeren van troepen en materieel gebruikt Defensie de Cougar-transporthelikopter. Een aantal Cougars kan als boordhelikopter opereren vanaf schepen. De toestellen hebben hiervoor opblaasbare drijflichamen om in noodgevallen te kunnen drijven.

  Bereik: Max 800 km

  Motoren: 2x Turboméca Makila 1A2 Turboshaft

  Vermogen: max. continu 1236 kilowatt

 • Apache

  De Apache-gevechtshelikopter is oorspronkelijk ontworpen voor het uitschakelen van tanks en andere gronddoelen, maar wordt in de praktijk veel breder ingezet. Van het optreden als bewapende verkenner tot aan het bewaken en afschermen van gebieden: de Apache kan het.

  Topsnelheid: 366KM/H

  Motoren: 2X GE T700-GE-70IC

  Bewapening: hellfire en hydra raketten, 30mm kanon

Ons eerst ontmoeten

Meld je aan voor een event

Alle webinars