Bachelor

Krijgs-
wetenschappen

In deze bachelorstudie onderzoek je hoe je met de krijgsmacht als militair instrument politieke doelstellingen kunt realiseren. Je kijkt hoe veranderende internationale machtsverhoudingen, nieuwe technologieën en het informatietijdperk de toepassing van geweld beïnvloeden. Aan de hand van echte dilemma’s uit actuele militaire missies én oorlogen uit het verleden, ontwikkel je je leidinggevende kwaliteiten steeds een stapje verder.

Annerieke legt het uit en waarom ze voor Defensie koos:

Kernvakken van de bachelor Krijgswetenschappen:

  • Internationaal recht

  • Militaire geschiedenis

  • Militaire operaties

  • Internationale betrekkingen

  • Rapporteren en presenteren

  • Methode en technieken van onderzoek

Bekijk de vacatures

LOCATIE EN OPBOUW VAN DE STUDIE

Ga je na je studie werken bij de Marine? Dan begin je je opleiding in Den Helder en ga je daarna naar Breda. Ga je bij de Landmacht, Luchtmacht of Marechaussee aan de slag? Dan volg je je hele opleiding in Breda. De vakken bij de bachelor Krijgswetenschappen volg je verdeeld over 3 jaar. Daarnaast breng je in de praktijk wat je geleerd hebt tijdens de zogenaamde ‘groene weken’. Hierdoor komt de totale duur van je studie uit op ongeveer 4 jaar.

01

PROPEDEUSE

Je start met de militaire of maritieme opleiding. Hierin leer je de basisvaardigheden waarover elke militair moet beschikken, zoals schieten, marcheren en kaartlezen.

Daarna volg je net als de studenten van de andere 2 richtingen de Gemeenschappelijke Officiersopleiding. Je krijgt inleidende vakken over ‘Oorlog & Vrede’, Militaire Operaties, Bedrijfsvoering en het gebruik van militaire systemen binnen de krijgsmacht. Daarnaast bereiden we je voor op je rol als officier door het ontwikkelen van je leiderschapsvaardigheden.

In de tweede helft van je propedeuse volg je het vak Evolutie van krijgsmacht en oorlogvoering en een deel van het vak Methoden en technieken van onderzoek. Mogelijkheden, beperkingen en randvoorwaarden van operaties komen aan bod in de cursussen Defensie-economie en logistiek, Militair leidinggeven en ethiek en Krijgsmacht, politiek & samenleving.

02

STUDIEREIS EN MINOR

In de eerste helft van je tweede jaar ga je aan de slag met cursussen over gevechtsoperaties. Je gaat ook verder met Methoden en technieken van onderzoek. Daarnaast volg je de cursus Internationaal recht en Logica van geweld, die ontwikkelingen in militaire strategie behandelt.

Je gaat ook op studiereis naar Normandië om daar ter plekke de gevechten van 1944 te bestuderen.

In de tweede helft van je tweede jaar behandel je internationale veiligheidsstudies. Daarnaast heb je de ruimte om een minor te volgen. Je kunt de minor Militair recht volgen of bijvoorbeeld een minor van de bachelor Militaire Bedrijfswetenschappen.

03

MILITAIRE OPERATIES EN SCRIPTIE

In de eerste helft van je derde jaar ga je tijdens de cursus Militaire operaties in op niet-reguliere conflicten en stabiliteitsoperaties, zoals recent in Irak, Afghanistan en het Midden-Oosten. Je bestudeert de uitvoering van operaties en onderzoekt hoe militaire organisaties de opgedane ervaringen verwerken.

Tijdens Methoden en technieken van onderzoek behandel je war gaming en operationele analyse. Tot slot volg je het integratieproject ‘Oorlogvoering en conflicten’, waarbij je op studiereis gaat naar Noord-Ierland, Bosnië of Israël.

In de laatste fase van je studie heb je ruimte voor een keuzevak en volg je drie cursussen: Nationale operaties, Nederlands veiligheids- en defensiebeleid en Nederlandse militaire geschiedenis. In het laatste deel van Methoden en technieken van onderzoek maak je een onderzoeksopzet voor jouw scriptie waarmee je de bachelor afsluit. Na je scriptie start je met je vaktechnische/functiespecifieke opleiding. De duur van deze opleiding is afhankelijk van je toekomstige functie

Ik wil deze
bachelor doen!
Wat nu?

Is dit niet de bachelor die je zoekt?

We hebben er meer! Neem een kijkje op studeren 
bij Defensie om alle drie de bachelors te ontdekken.