Pantser genie

Hindernissen opwerpen om de vijand te stoppen. Of juist die van de vijand weghalen zodat je collega’s van de infanterie voorwaarts kunnen. Als pantsergenist bouw je bruggen, graaf je tankgrachten en spoor je veelvoorkomende mijnen op met je detector. Eigenlijk ben je dus militair én terreindeskundige.

In 3 stappen bij de pantsergenie
Oefening met tanks op een veld

Obstakels, Vernietigen & Hindernissen bouwen

Bij de pantsergenie zorg je voor mobiliteit. Jouw collega’s mogen geen last hebben van natuurlijke en kunstmatige hindernissen, zoals waterlopen of mijnenvelden. Bij contramobiliteit werp je juist hindernissen op om de vijand te stoppen, te vertragen of van richting te doen veranderen.

Je werkt altijd in het veld: je bouwt bijvoorbeeld bruggen, leert mijnen leggen en opruimen en hoe je met explosieven een brug kunt opblazen. Verder houd je je bezig met verdedigingswerken, bijvoorbeeld door tankgrachten te graven of door met explosieven gaten te slaan in wegen. Je weet van aanpakken, kunt goed improviseren en bent een echte teamplayer.

 • 1 / 5

  Een pantsergenist zoekt naar mijnen met zijn detector

 • 2 / 5

  Als pantsergenist leer je mijnen leggen én opruimen.

 • 3 / 5

  Een pantsergenist weet van aanpakken en kan goed improviseren en samenwerken

 • 4 / 5

  De pantsergenie maakt de weg vrij voor de infanteristen

 • 5 / 5

  De pantsergenie zorgt ervoor dat de eigen eenheden geen last hebben van natuurlijke en kunstmatige hindernissen

CBRN

Een speciale taak van de Genie is het verrichten van ontsmettingswerkzaamheden op het gebied van chemische, biologische, radiologische of nucleaire (CBRN) stoffen. Denk aan zenuwgassen, virussen, bacteriën en atoombommen. Als CBRN-genist voer je personele, materiële en gebiedsontsmetting uit, verricht je lichte constructietaken en verzorg je diverse bouwkundige, elektrotechnische en installatietechnische werkzaamheden. Je bent dus militair, ontsmetter én bouwvakker tegelijkertijd. Meer weten? Check dan alles over CBRN.

In 3 stappen bij de pantsergenie

Vacatures