Gepantserd en
snel inzetbaar

Scroll

13 Lichte Brigade in Oirschot

Licht? Dat klinkt misschien misleidend voor dé gevechtseenheid van Zuid-Nederland. Met haar gepantserde wielvoertuigen zoals de Bushmaster, Boxer en Fennek is 13 Lichte Brigade snel en breed inzetbaar. Voor gevechts- of vredesoperaties of inzet bij rampen en calamiteiten wereldwijd, maar ook voor ceremoniële taken en ter ondersteuning van civiele autoriteiten in Nederland. De hoofdlocatie van de brigade zit in Oirschot, Noord-Brabant.

Bekijk vacatures

Werken met <br> machtige machines

Eenheden

  • 13 Lichte Brigade heeft twee pantserinfanteriebataljons die samen de gevechtskracht vormen. Infanteristen zijn de militairen die op grond het gevecht voeren. Ze kunnen dit onder alle omstandigheden, bij dag en nacht. Hiervoor beschikken ze onder meer over verbindingsmiddelen, nachtzichtapparatuur en gepantserde (wiel)voertuigen zoals de Fennek, Boxer, Bushmaster en terreinwagens.

  • De gevechtsondersteunende en logistieke eenheden van 13 Lichte Brigade zorgen ervoor dat de pantserinfanteristen hun werk kunnen doen. Ze beschermen de gevechtseenheden door explosieven op te sporen, bruggen te bouwen, de wegen vrij te maken en de vijand te hinderen (Constructiegenie/CBRN en Pantsergenie). Daarnaast voeren ze verkenningen uit (Cavalerie verkenning), zorgen ze voor de bevoorrading & transport, regelen zij het herstel van materieel (Hersteller) en geven ze geneeskundige zorg (Geneeskundig verzorger).

  • Naast ruim 2.000 fulltime militairen werken er ook nog zo’n 900 reservisten bij 13 Lichte Brigade. Reservisten combineren hun dagelijkse werk of studie met een parttimebaan bij Defensie. Binnen 13 Lichte Brigade hebben ze verschillende taken. Denk aan wachthouden bij kazernepoorten en het bewaken en beveiligen van ontruimde gebieden en vitale objecten zoals energiecentrales. Daarnaast verlenen reservisten ook militaire bijstand bij rampenbestrijding, handhaven ze de openbare orde en veiligheid en verlenen ze steun aan militaire transporten door Nederland en bij grote evenementen en ceremoniële activiteiten.

Vacatures

Ontmoet ons tijdens een webinar of infodag

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in jouw mogelijkheden bij 13 Lichte Brigade of heb je nog vragen? Neem contact met ons op! We zijn op werkdagen te bereiken van 08:00 tot 16:00 uur, maar je kunt ons buiten deze tijden natuurlijk ook een bericht sturen. We proberen je vragen altijd zo snel mogelijk te beantwoorden.