Krijgsmachtdeel

Koninklijke Marine

De Koninklijke Marine is het onderdeel van Defensie dat wereldwijd zorgt voor veiligheid op en vanuit zee. Wil jij hier een bijdrage aan leveren en ook nog wat van de wereld zien? Dan hebben we je veel te bieden.

Waarom kies jij voor de Marine?

Misschien denk je dat de Marine alleen maar uit schepen bestaat. Maar niets is minder waar. De Marine is een grote organisatie waar mannen en vrouwen werken in zeer verschillende beroepen, op uiteenlopende plekken. Zo kun je afhankelijk van je functie bijvoorbeeld aan boord van een fregat varen in het Caribisch gebied, trainen met het Korps Mariniers in Noorwegen of als automonteur sleutelen aan voertuigen op een Nederlandse kazerne. 

Wat kun je doen bij de Marine?

Uiteraard kun je bij de Marine aan boord van een schip werken. Of het nu op een fregat is, op een mijnenjager of in een onderzeeboot; onze zeemacht is uitgebreid en staat internationaal op de kaart. Behalve schepen hebben we ook helikopters, die vanaf Den Helder vliegen voor bijvoorbeeld reddingsoperaties of meegaan aan boord van de schepen.

Een speciaal onderdeel van de Marine is het Korps Mariniers. Een goed getrainde eenheid die opereert op de grens van water en land, onder extreme omstandigheden, waar ook ter wereld. Een pittig beroep, dat zware eisen stelt aan lichaam en geest.

En dan hebben we ook nog mensen die werken in zogenaamde walfuncties. Denk aan de bevoorrading en het onderhoud van schepen of het beheer van reserveonderdelen. Daarnaast beschikken we bij de Marine over een eigen brandweerkorps, hospitalen, kazernes en opleidingsinstituten.

Een ander bijzonder onderdeel is de Dienst Hydrografie. Die brengt onder andere de binnen- en kustwateren van Nederland en de Nederlandse Antillen in kaart, en speurt ook naar wrakken. Hiervoor hebben we twee Hydrografische OpnemingsVaartuigen tot onze beschikking.

Je ziet het: de Marine is een wereld op zich.

Schrijf je in voor een webinar of infodag

 • Webinar Marine

  • do 01 okt en 1 andere datum
  Wil jij werken op en vanuit zee en bijdragen aan vrede en veiligheid wereldwijd? Meld je aan voor de webinar en ontdek alles over werken bij de Marine.
 • Infodag Koninklijke Marine

  • wo 21 okt en 1 andere datum
  Altijd al een kijkje willen nemen aan boord van marineschip? schrijf je dan nu in voor deze infodag in Den Helder!Wegens de huidige omstandigheden is het niet mogelijk om naar zee te vertrekken, echter zullen we alle zeilen bij zetten om je een zo compleet mogelijk beeld te geven van het werken bij de Marine.
 • Webinar Koninklijke Marine Onderofficier Militair Verpleegkundige

  • vr 23 okt
  Studeer jij in 2020 of 2021 af als Verpleegkundige MBO-niveau 4, als HBO-V of ben jij al afgestudeerd? Of zit je nu in je laatste jaar? Wil je een afwisselende baan én veel van de wereld zien? Meld je dan aan voor dit webinar en maak kennis met het werk als Militair Verpleegkundige bij de Koninklijke Marine!

Ontdek jouw mogelijkheden

Bekijk de vacatures