Snel wereldwijd inzetbaar

De Luchtmobiele Brigade is een snel inzetbare eenheid van de Koninklijke Landmacht die binnen 20 dagen, waar ook ter wereld ter plaatse kan zijn voor de verdediging van eigen gebied, bondgenoten, bescherming van de internationale rechtsorde, rampenbestrijding en humanitaire hulp.

De infanteristen van de luchtmobiele brigade voeren gevechtsacties uit op de grond waarbij ze worden ondersteund door helikopters van de Luchtmacht. Wanneer heli's actief deelnemen aan (gevecht)acties spreken we van 'Air Assault'-operaties. Daarnaast behoren 'Air Mobile' operaties ook tot het takenpakket van de brigade; de transporthelikopters dienen dan alleen als 'taxi' voor de troepen. Ten slotte kan de eenheid met de inzet van parachutisten ook 'Airborne'-acties uitvoeren. De gevechtsondersteunende en logistieke eenheden van de Luchtmobiele Brigade zorgen ervoor dat de infanterie zijn gevechtstaken kan doen.

Eenheden

  • 1/3

    Luchtmobiele militairen verplaatsen zich te voet, met lichte voertuigen, per helikopter of transportvliegtuig.

  • 2/3

    De militairen van de Herstelcompagnie herstellen het (elektronische) materieel van de brigade, van voertuigen en apparatuur tot wapens. Dit gebeurt in een werkplaats maar als het nodig is ook in het veld, dicht bij de strijd.

  • 3/3

    Voor de medische en verpleegkundige verzorging valt de luchtmobiele brigade in eerste instantie terug op de Geneeskundige Compagnie. Deze beschikt over hulpposten voor levensreddende handelingen. Ook heeft ze voertuigen om gewonden van het strijdtoneel naar deze posten te brengen.

In 3 stappen bij de luchtmobiele brigade