Korps Mariniers

Een marinier gaat verder waar anderen stoppen. Dat vraagt om een ijzeren discipline, een uitstekende conditie en vooral een groot doorzettingsvermogen. Dat heb je nodig om in elk terrein en elk weertype te kunnen opereren: van de ijzige kou op de poolcirkel tot de tropische hitte. Heb jij het in je? Ontdek tijdens de Fitheidstest. Meld je hier aan.

Meld je aan voor de Fitheidstest

Zo word je marinier

Meld je aan voor de Fitheidstest

Voldoe jij aan alle fysieke eisen om Marinier te worden? Dan is het doorstaan van de Fitheidstest een vereiste voordat je kunt solliciteren. Alleen met een positieve uitslag van de Fitheidstest én je medische vragenlijst kun je verder met solliciteren. Sinds 1 januari 2017 is het ook voor vrouwen mogelijk om te solliciteren bij het Korps Mariniers. De eisen voor mannen en vrouwen zijn gelijk.

Train jezelf fit voor de test

Het sollicitatieproces van het Korps Mariniers bevat met de Fitheidstest en de Kennismakingsdagen fysiek zware beproevingen. De belangrijkste fysieke eisen tijdens de Fitheidstest zijn:

  • Minimaal 2700m hardlopen in 12 minuten
  • Minimaal 4 pull-ups in 2 minuten
  • Minimaal 30 sit-ups in 2 minuten
  • Minimaal 30 push-ups in 2 minuten

Tijdens de Fitheidstest moet je al deze onderdelen na elkaar afleggen. Bereid je hierop voor door ook thuis na je hardlooptraining de krachtoefeningen te doen. Dit is namelijk zwaarder dan de krachtoefeningen apart van een hardlooptraining te doen!

Weet je niet hoe je een training moet opbouwen? Check dan ons online trainingsschema. Hiermee werk je stapsgewijs toe naar het vereiste basisniveau van deze testen.

BEKIJK HET TRAININGSSCHEMA

Overwin de Kennismakingsdagen Mariniers

Heb je de Fitheidstest gehaald, dan ontvang je een uitnodiging voor de Kennismakingsdagen Mariniers. Tijdens deze dagen kijken we of jij het in je hebt om Marinier te worden. Je wordt opnieuw op fysieke onderdelen getest, maar ook op doorzettingsvermogen en samenwerking. Met een goede basisfitheid vergroot je de kans om de fysieke onderdelen van de Kennismakingsdagen Mariniers te halen. Trainen dus.

Meer informatie over de Kennismakingsdagen Mariniers vind je in de brochure Marinier worden? Dit moet je weten.

Wat doet een marinier

Het Korps Mariniers is een snel inzetbare, lichte infanterie-eenheid die gespecialiseerd is in militaire operaties vanaf het water op het land of andersom. Als Marinier neem je deel aan internationale vredesoperaties. Binnen 48 uur kun je overal ter wereld worden ingezet; het is dan ook belangrijk dat je altijd klaar staat voor uitzending. Fysiek en mentaal moet je op alles voorbereid zijn. Mariniers doen dan ook veel aan sport en lichamelijke oefening en trainen in de meest uiteenlopende omstandigheden. Op het water en in de bergen, in vochtige hitte en de ijzige kou.

Play

#trainalseenmarinier

Play

Bekijk een echte oefening van de mariniers

Vakrichtingen voor Mariniers

Als Marinier kun je je specialiseren als bijvoorbeeld verbindelaar, mountain leader, kikvorsman, sportinstructeur of sniper. Daarnaast zijn er Mariniers die naast hun gevechtstaak ook een vakinhoudelijke functie hebben, zoals muzikant bij Tamboers & Pijpers of Marinier bij Verbindingen & ICT.

Special Forces

De Netherlands Maritime Special Operations Forces (NLMARSOF) zijn de Special Forces van het Korps Mariniers. Hieronder vallen verschillende eenheden die wereldwijd kunnen worden ingezet voor bijzondere opdrachten. Denk hierbij aan geheime verkenningen, terrorismebestrijdings- of bevrijdingsacties. De speciale eenheden kunnen onder alle omstandigheden (gevechts)operaties uitvoeren en zijn onder meer bedreven in extreme parachuteacties. Wil jij aan de slag bij de Special Forces van het Korps Mariniers? Dan solliciteer je eerst naar de functie van marinier. Eenmaal aan het werk als marinier kun je je opgeven voor interne selectiemomenten. Werken bij NLMARSOF is niet voor iedereen weggelegd. De selectie is daarom streng en zwaar.

Officier der Mariniers

Heb je een VWO-, HBO- of WO-diploma, dan kun je Officier der Mariniers worden. Als Troop Commander geef je leiding aan je team tijdens oefeningen en uitzendingen en op de kazerne in Nederland. Na een aantal jaren kun je je specialiseren. Bekijk hier het opleidingstraject voor VWO-/HBO-propedeuse en hier voor HBO/WO.

Meld je aan voor een event

Ontdek jouw mogelijkheden