Klopt jouw groene hart nog?
Ben je een ex-beroepsmilitair en stroomt het kameraadschap nog steeds door je aderen? Luister naar je groene hart en maak werk van je terugkeer bij de Landmacht. Op deze pagina vind je verhalen van collega’s, specifieke vacatures voor herintreders (met name gericht op onderofficieren en officieren onderbouw) en de meest gestelde vragen en antwoorden.
Luister naar de podcast met Roos, die opnieuw voor defensie heeft gekozen.
00:00Sollicitatieproces
Je kunt solliciteren als herintreder via specifieke vacatures voor herintredende beroepsmilitairen of via ons e-mailadres: Bijzondere.Instroom.KL@mindef.nl. Het Bureau Bijzondere Instroom KL gaat op basis van je historie na of je voldoet aan de gestelde criteria, checkt referenties en beoordeelt of er een passend aanbod kan worden gedaan voor terugkeer als beroepsmilitair. Wanneer je eerder militair bent geweest dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verkort selectie- en keuringsproces.
Veelgestelde vragen
Onder herintreden verstaan wij het terugkeren van een ex-beroepsmilitair als beroepsmilitair bij het krijgsmachtdeel, wapen/dienstvak of functionalisatie en in de rang waarin hij/zij de dienst heeft verlaten. Herintreders zijn in hun eerdere aanstelling reeds opgeleid voor deze bestemming en kunnen bij terugkeer, na gebleken geschiktheid, zonder opleidingsinspanning direct op arbeidsplaats geplaatst worden waardoor zij direct weer aan de slag kunnen.
De vacatures voor herintreders bij de Koninklijke Landmacht zijn gericht op de categorieën waarin we de meeste behoefte hebben. In de vacatures staan ook de eisen waaraan militairen in deze categorieën moeten voldoen. Wanneer je geen passende vacature kunt vinden, of voldoe je niet aan de gestelde eisen in de vacatures, dan kun je een mail sturen naar bijzondere.instroom.kl@mindef.nl. Graag een actueel CV toevoegen met actuele adres en bereikbaarheidsgegevens, behaalde (civiele) diploma’s inclusief vermelding opleidingsniveau en -richting. Wij kijken of er in dat geval toch mogelijkheden voor je zijn.
De opleidingen voor reservisten komen niet overeen met de opleidingen voor beroepsmilitairen. Dit geldt ook voor de ervaringsopbouw, bevorderingsgang enz. Hierdoor is een 1 op 1 overgang van reservist naar beroepsmilitair niet zomaar mogelijk. Reservisten die beroepsmilitair willen worden en niet eerder beroepsmilitair zijn geweest kunnen solliciteren op de vacatures op www.werkenbijdefensie.nl. Hierbij gelden de reguliere eisen. Wel kan het zijn dat je als reservist in aanmerking komt voor een aangepaste keuringslijn bij heraanstellen, afhankelijk van je eerdere aanstellingskeuring, het (fysiek) niveau waarop je wilt instromen als beroepsmilitair en je inzeturen. Daarnaast heb je als reservist een geldig VGB waardoor het veiligheidsonderzoek, mits je instroomt op een opleidingsplek met hetzelfde of een lager veiligheidsmachtigingsniveau, niet opnieuw hoeft plaats te vinden.
Als herintreder keer je in principe terug in de rang waarin je ook de dienst hebt verlaten. Natuurlijk kan het zijn dat je, afhankelijk van hoe je je tijd na ontslag hebt doorgebracht, intussen ook civiele ervaring hebt opgedaan. Deze ervaring kunnen we niet 1 op 1 overnemen als militaire ervaring in een bepaalde rang, je was in deze tijd immers geen beroepsmilitair. Wel nemen we relevante werkervaring mee in de bepaling van je salarisnummer bij heraanstelling. Na je heraanstelling kun je, samen met de actief dienende collega’s, solliciteren op functies in de naasthogere rang wanneer je voldoet aan de gestelde eisen. Wanneer je in de tussentijd een opleiding hebt afgerond waarmee je jezelf hebt gekwalificeerd voor de KMS of de KMA, dan kun je na je heraanstelling reageren op de INFOOP’s voor doorstroom naar onderofficier/officier.
Herintreden is in principe alleen mogelijk in de categorie waarin je de dienst verlaten hebt. Dit heeft te maken met het feit dat je als herintreder al bent opgeleid en direct plaatsbaar bent op arbeidsplaats. Om in een andere categorie in te stromen (van manschap naar onderofficier of officier, of van onderofficier naar officier) moet je nog een opleiding volgen. De opleidingen aan de KMS en KMA zitten op dit moment behoorlijk vol gezien de instroom van nieuwe collega’s en de doorstroom van actief dienend beroepsmilitairen. Dit betekent dat wij de opleidingsplekken niet kunnen claimen voor herintreders. Wel is het mogelijk om na heraanstelling te solliciteren op een doorstroom-opleidingsplek via een INFOOP.
In principe keer je als herintreder terug naar het krijgsmachtdeel, wapen, dienstvak of functionalisatie, in de rang waarin je ook eerder de dienst hebt verlaten. Dit is immers de richting waarvoor je bent opgeleid en waarin je je ervaring hebt opgebouwd. Terugkeren als beroepsmilitair bij een ander krijgsmachtdeel of in een andere richting is niet onmogelijk maar hangt o.a. af van de mate waarin je inpasbaar bent voor deze richting. Denk hierbij aan je plaatsbaarheid op arbeidsplaats cq. het nog moeten volgen van een (functie- of vaktechnische) opleiding in de gewenste richting en de beschikbaarheid van deze opleidingsplaatsen. Mocht dit voor jou van toepassing zijn, dan kun je het beste je verzoek met toelichting mailen naar bijzondere.instroom.kl@mindef.nl.
Om in aanmerking te kunnen komen voor een aanstelling als militair moet je over een zodanige leeftijd beschikken dat we je nog voldoende loopbaanmogelijkheden kunnen bieden. Daarnaast dienen we het evenwicht te bewaken tussen de leeftijd van de militair en de groep van functies waarvoor je bent bestemd om de operationele inzetbaarheid te waarborgen. Dit is opgenomen in het Algemeen Militair Ambtenaren Regelement (AMAR), artikel 5.a. Concreet betekent dit dat we bij herintredingsverzoeken kijken naar de maximale leeftijdsgrens die is af te leiden van het rendementscriterium zoals opgenomen in AMAR art. 5.a 3e lid. Dit betekent dat je op het moment van heraanstelling niet minder dan 12 jaar verwijderd mag zijn van de datum leeftijdsontslag (AOW leeftijd – 5 jaar). Wanneer je eerder minimaal 2 jaar beroepsmilitair bent geweest, wordt deze periode van 12 jaar verkort naar 10 jaar. Dit rendementscriterium is gebaseerd op je leeftijd op de datum van heraanstelling. Bij het behandelen van herintredingsverzoeken houden we rekening houden met de benodigde tijd voor het matchings-, selectie- en keuringstraject, de duur van het veiligheidsonderzoek en mogelijke opzegtermijn.
Net als bij reguliere instroom moet je als herintreder voldoen aan de voorwaarden bij aanstelling (AMAR art. 5). Dit houdt in dat je moet voldoen aan onderstaande voorwaarden:
- Je bezit het Nederlanderschap
- Je voldoet aan de eisen van lichamelijke en geestelijke geschiktheid ter zake gesteld bij of krachtens het Militair Keuringsregelement
- Je verklaart schriftelijk je bereidheid tot het afleggen van de eed of belofte
- Je voldoet, afhankelijk van de functie dan wel de groepen van functies waarvoor je bent bestemd, aan de, voor zover niet bij of krachtens wet anders is bepaald, door de commandant operationeel commando vastgestelde bijzondere eisen inzake vooropleiding, geschiktheid en bekwaamheid.
- Je kunt alleen worden aangesteld wanneer er voor jou een verklaring geen bezwaar is afgegeven.
Dit hangt een beetje af van hoe ‘current’ je nog bent voor de bestemming waarin je wilt terugkeren. Globaal hanteren we ongeveer 6 jaar. Mocht je langer uit dienst zijn dan kunnen we altijd kijken of er alsnog mogelijkheden voor je zijn. Dit zal ook afhangen van je ervaring in de tussenliggende periode en hoe je na langere tijd buiten defensie bent in te passen in een loopbaanspoor als beroepsmilitair. Mocht dit voor jou van toepassing zijn, dan kun je het beste je verzoek met toelichting mailen naar bijzondere.instroom.kl@mindef.nl.
Sinds juli 2018 is er een aangepaste keuringslijn bij heraanstellen beschikbaar. Het Bureau Bijzondere Instroom Koninklijke Landmacht kijkt of je voldoet aan de criteria voor deze aangepaste keuringslijn. Wanneer dit het geval is ontvang je in het sollicitatietraject een vragenlijst. Hierin geef je aan of er bijzonderheden zijn (geweest) met betrekking tot de psychische en fysieke gesteldheid. De ingevulde vragenlijst dien je in bij het DienstenCentrum PersoneelsLogistiek waarna deze beoordeeld wordt door respectievelijk een psycholoog en een bedrijfsarts. Indien er geen aanleiding is om aan te nemen dat er mogelijk wijzigingen zijn opgetreden ten aanzien van je geschiktheid, dan wordt je niet alsnog opgeroepen voor een aanstellingskeuring. In andere gevallen zul je worden opgeroepen voor (delen van) een aanstellingskeuring om je geschiktheid op dit moment te kunnen vaststellen. Je dient de vragenlijsten naar waarheid in te vullen. Misleiding tijdens het indiensttredingsproces, het verstrekken van onjuiste gegevens en/of het verzwijgen van omstandigheden die de aanstelling zouden hebben belet is reden voor ontslag (AMAR art. 39 lid 2 onder n).
Wanneer je niet voldoet aan de gestelde criteria voor de aangepaste keuringslijn volgt een regulier selectie- en keuringstraject.
Voor meer informatie over (het voorbereiden op) het selectie en keuringstraject kun je kijken op werkenbijdefensie.nl/selectie-en-keuring/#start en/of de informatiebrochure lezen op www.cdnv2.dropr.io/file/261c0cc5-d80a-4f53-8b3d-d2d7f9d7e22d.pdf
Wanneer je na je ontslag niet bent heraangesteld als reservist of burgermedewerker bij Defensie op een functie waarvoor een VGB is vereist, dan wordt je Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) ingetrokken per datum ontslag. Deze is dan dus niet meer geldig. Ook al ben je maar 1 dag uit dienst, het veiligheidsonderzoek moet dan opnieuw worden uitgevoerd.
Je kunt ook een herintredingsverzoek indienen wanneer je momenteel niet in Nederland woont. Voorwaarde is dat je wel voldoet aan de gestelde eisen, o.a. het bezitten van de Nederlandse nationaliteit en dat je de Nederlandse taal (nog) voldoende beheerst. Wel levert het wonen en/of verblijven in het buitenland wat bijzonderheden op in het sollicitatietraject waardoor dit traject (veel) meer tijd in beslag neemt dan gebruikelijk. Voor sommige stappen in het sollicitatietraject moet je namelijk fysiek aanwezig zijn in Nederland, niet alles kan op afstand/digitaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanstellingskeuring. Het Bureau Bijzondere Instroom KL zal een eventuele fysieke keuring in overleg inplannen waarbij je voor dit onderdeel dus naar Nederland moet reizen. Omdat je hiervoor het een en ander moet regelen qua reis en verblijf plannen we hier vaak wat verder in de toekomst in plaats van de eerst beschikbare mogelijkheid qua keuring. De (reis- en verblijfs-)kosten die verbonden zijn aan deze fysieke onderdelen in het sollicitatietraject zijn voor eigen rekening en worden dus niet vergoed door Defensie.
Houd ook rekening met een langere doorlooptijd van het veiligheidsonderzoek. Het is vooraf niet te voorspellen hoe lang dit gaat duren en wat de uitkomst van het onderzoek zal zijn, dit is afhankelijk van vele variabelen.
In sommige gevallen zal het Bureau Bijzondere Instroom KL besluiten de volgorde van de onderdelen in het sollicitatietraject te wijzigen waarbij, vanwege de verwachte lange doorlooptijd van het veiligheidsonderzoek en de beperkte ‘houdbaarheid’ van de aanstellingskeuring, eerst het veiligheidsonderzoek wordt aangevraagd en de rest van de selectie/keuringsonderdelen pas na afgeven van de Verklaring Geen Bezwaar worden ingepland.
Mocht je verzoek leiden tot een aanbod voor heraanstelling en op alle onderdelen van het sollicitatietraject is een akkoord afgegeven/ben je geschikt bevonden, dan wordt de ingangsdatum van je heraanstelling in overleg met jou en de eenheid van bestemming door het BBI KL bepaald. Bij het bepalen van de datum (her)aanstelling wordt jou gevraagd wanneer je zou kunnen beginnen. Wij gaan er van uit dat jij hierbij al rekening houdt met wat je allemaal nog moet regelen en hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt. Hier zit dus ook vaak (veel) meer tijd tussen dan gebruikelijk.
Pas op dit moment (en dus echt niet eerder!) kun je concreet dingen regelen als een verblijfplaats in Nederland (inclusief inschrijving in een Gemeentelijke Basisadministratie, houd er rekening mee dat een woonruimte niet makkelijk te verkrijgen is in Nederland en dat wonen en inschrijven op een kazerne niet is toegestaan), BSN nummer aanvragen, Nederlandse betaalrekening openen, huidige betrekking opzeggen, tickets boeken etc. Een BSN, een inschrijfadres en een Nederlandse betaalrekening zijn benodigd voor het opmaken van de (her)aanstelling, pas wanneer wij deze van je hebben ontvangen kunnen we de (her)aanstelling officieel verwerken. Al deze zaken zijn een verantwoordelijkheid van de sollicitant en alle hieraan verbonden kosten zijn voor eigen rekening.
Vanaf 1 juli 2023 kun je gratis overnachten op onze keuringslocatie in Amsterdam. Dat is zeker aan te raden als je van ver moet komen voor je psychologisch onderzoek of je medische keuring. Nadat je middels de link in de email de afspraak voor je psychologisch onderzoek en/of medische keuring hebt gemaakt, kun je reserveren via ons ContactCentrum op overnachting.kandidaten@mindef.nl of op nummer: 088-950 1416.
Waar moet je rekening mee houden:
- Aanmelden bij de Poort (ingang Defensie Terrein) tussen 20.00uur en 23:00 uur. Let op: legitimatie verplicht!
- Je slaapt met maximaal 4 mensen op een kamer, toilet en douche faciliteiten zijn gemeenschappelijk.
- Ontbijt en lunch zijn geregeld, avondeten is voor eigen rekening.
Contact
Heb je geen vacature gevonden die bij je past of heb je aanvullende vragen stuur ons dan een e-mail naar: Bijzondere.Instroom.kl@mindef.nl
Herintreden bij een ander krijgsmachtdeel?
Stuur een mail naar één van de volgende adressen en we helpen je graag verder.
Marine: Bijzondere.Instroom.CZSK@mindef.nl
Luchtmacht: Bijzondere.Instroom.luchtmacht@mindef.nl
Marechaussee: Bijzondere.Instroom.kmar@mindef.nl