Klopt jouw groene hart nog?

Terug bij de Landmacht? Misschien heb je er wel eens over nagedacht. Dit is het moment om opnieuw bij ons aan de slag te gaan. Stroomt het kameraadschap nog altijd door je aderen? Wil je (weer) werk waarin je iets kunt betekenen voor anderen? Luister naar je groene hart en maak er werk van. 

Zij zijn terug

Wisselende functies, maar één duidelijke passie: Defensie

Door Roos Veninga

‘Ik ben met Defensie in mijn bloed geboren, denk ik. Mijn broer zat bij de Luchtmacht als hospik en als jong meisje wist ik: wat hij doet, dat wil ik later ook. Het kwam daarom voor niemand als een verrassing dat ik na mijn MBO direct bij Defensie solliciteerde. Ik wilde militair worden en het leger in.

Waar het allemaal begon
Ik was achttien toen ik startte met mijn allereerste functie als YPR-chauffeur bij de Landmacht, waar ik de commandant rondreed in zijn voertuig. Dat jaar ging ik meteen mee op uitzending en kwam ik terug als een ander mens. Ik leerde in no time overleven en groeide op. De inhoud van de functie maakte me destijds niet eens veel uit, ik zag het als een ingang. Als ik eenmaal binnen ben, zie ik wel wat het paradijs nog meer te bieden heeft, dacht ik. En dat is een goede zet geweest.

Een volgende stap
Op een gegeven moment was ik toe aan meer uitdaging. Ik ben Combat Life Saver (CLS) geworden en uiteindelijk gaan werken op een hulppost. Als CLS heb je een gevechtsfunctie, maar ben je daarnaast opgeleid om levensreddende hulp te bieden aan gewonden. Omdat ik in de medische hoek belandde, dacht ik erover om algemeen militair verpleegkundige (AMV) te worden. Maar ik wilde geen cursussen en opleidingen volgen in het ziekenhuis. Ik wilde groen en vies worden en juist aan de slag in de praktijk. Daarom besloot ik de sergeant-opleiding te gaan doen voor logistiek. Weer iets totaal anders, maar zolang ik binnen Defensie werkte, voelde het goed.

Bezuinigingen
Ik werd sergeant bij de Scania’s en zat er helemaal op mijn plek, tot ik op een dag totaal onverwacht slecht nieuws kreeg. Er ging bezuinigd worden en daarom moest ik uit dienst. Onwijs jammer, maar ik wist dat ik door moest. Eenmaal buiten Defensie ben ik de zorg ingegaan, omdat dat me toch het meest trok. Ik ben in een verpleeghuis gaan werken en deed een opleiding tot verzorgende IG. Toen ik de smaak te pakken had, heb ik ook nog een opleiding tot verpleegkundige gedaan. Ik werkte met mensen met dementie en zware beperkingen. Het was dankbaar werk, maar ik kon er mijn hart niet ophalen zoals ik dat bij Defensie deed.

Keerpunt
Ik had nooit gedacht terug te (kunnen) keren, tot ik op een dag bij de schoonheidsspecialist lag. Op een of andere manier kwamen we op het onderwerp Defensie; zij had een vriendin bij de Marine en haar man zat bij de Geneeskundige Dienst. Ze vertelde me dat er een groot tekort aan AMV-sergeanten was en ik wist: dit is mijn kans. Via via ben ik bij BBI CLAS terecht gekomen en weer binnengerold. Tijdens mijn kennismakingsgesprek zagen ze bij de geneeskundige eenheid gelijk dat mijn hart nog altijd bij Defensie lag. Zo kwam ik na zes jaar terug in dienst.

Terug als verpleegkundige
Momenteel werk ik als AMV-sergeant in een vrij nieuw team. Als we helemaal gevuld zijn, zijn we in 2021 hopelijk klaar voor uitzending. Ik kan niet wáchten. Achteraf gezien ben ik blij dat ik zoveel verschillende functies heb bekleed voor ik op deze plek belandde. Ik ben onderaan begonnen en heb nu toch een duidelijk pad gekozen. Bij Defensie kan alles; de mogelijkheden zijn eindeloos. Daarom weet ik zeker dat ik hier voor altijd wil blijven werken. Ik wil zoveel mogelijk kennis en ervaring opdoen, zodat ik alles later kan delen. Door les te geven in het ziekenhuis bijvoorbeeld. Het militair zijn zit zó in me, dus ik ben blij om weer thuis te zijn.’

Heimwee naar de kameraadschap bij Defensie

Door Johan de Gier

‘Na mijn ICT-opleiding koos ik voor een kantoorbaan. Mijn hele familie zit in de scheepvaart, dus ik had wel kunnen verwachten dat ik werken op een kantoor niet lang zou volhouden. En inderdaad: na een paar jaar achter een bureau te hebben gezeten, wilde ik niets liever dan naar buiten, lekker bewegen. Mijn toenmalige schoonbroertje was soldaat bij de Luchtmobiele Brigade. Niet veel later, in 2003, had ook ik die felbegeerde rode baret op mijn hoofd.

Mooie kans bij de Verbindingsdienst
Soldaat Luchtmobiel ben ik niet lang geweest, want ik kreeg al snel een kans bij de Verbindingsdienst, het onderdeel dat verschillende communicatieverbindingen verzorgt bij de Landmacht. Op die manier kon ik mijn opleidingsachtergrond combineren met werken bij Defensie. Als ‘verbindelaar’ heb ik me onder meer beziggehouden met het uitrollen van het destijds splinternieuwe systeem TITAAN, een netwerkoplossing waarmee overal ter wereld onder alle omstandigheden een robuust en betrouwbaar netwerk voor militaire bevelvoering kan worden samengesteld. Dit systeem wordt nog steeds bij Defensie gebruikt.

Doorgroeien tot officier
Ik ben iemand die graag stappen vooruit maakt. Toen ik begon bij Defensie had ik al snel een doel: officier worden. Drie jaar later mocht ik naar de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Ik was destijds 29, had al een vrouw en een kindje. De officiersopleiding was pittig, maar ik zag het als een investering in mijn toekomst en zette door. Na de KMA ben ik gestart als luitenant bij het CIS-bataljon (Communicatie- en Informatiesystemen) in Eibergen. Mijn eerste functie als officier vond ik spannend. Je hebt ineens je eigen peloton, draagt de verantwoordelijkheid voor tientallen militairen. Tegelijkertijd geeft dat natuurlijk een onwijze kick.

“Bij een commercieel bedrijf draait het vooral om winst, deadlines en prestaties. Niet om hecht samenwerken zoals bij Defensie.”

Op uitzending naar Afghanistan
In 2009 ben ik voor de eerste keer op uitzending geweest. In Kandahar in Afghanistan heb ik als commandant van de operationele en lijntroepen een heel nieuw commandocentrum opgebouwd. Glasvezelkabels trekken, serverkasten bouwen, cryptobeheer; we moesten echt vanaf 0 beginnen. Toen ik terugkwam heb ik verschillende functies gedaan bij onder meer het Duits-Nederlandse legercorps in Münster. In 2014 werd ik vanwege mijn ervaring benaderd door de Division Schnelle Kräfte (DSK), ook een Nederlands-Duits samenwerkingsverband. Daar heb ik met mijn rode baret op de systeemtechnische samenwerking tussen de DSK en de Luchtmobiele Brigade in goede banen geleid. Echt een pioniersrol; nu zijn de eenheden zo ver dat ze samen oefenen.

Uitstapje buiten Defensie
Een paar jaar later kreeg ik een aanbieding van het IT-bedrijf dat software aan de DSK levert. Ja, een ‘gewoon’ bedrijf buiten Defensie. Ik was wel toe aan een nieuwe uitdaging en besloot het gewoon te doen. Een paar maanden lang heb ik veel gereisd, lange werkweken gemaakt en verschillende taken en klanten gehad. Toch begon ik al snel Defensie te missen. Bij een commercieel bedrijf draait het vooral om winst, deadlines en prestaties. Niet om hecht samenwerken, wat ik zo waardeer aan werken bij Defensie.

Terug naar Defensie
Tijdens een congres in Zweden liep ik de kolonel van de Verbindingsdienst tegen het lijf. ‘Je kunt zo terugkomen’, grapte hij. Een jaar later zat ik weer bij Defensie, als kapitein CIS OPS bij de Luchtmobiele Brigade. Er staat een hoop innovatie voor de deur; nieuwe radio’s, nieuwe satellietverbindingen. Daarnaast wil ik de komende tijd opklimmen tot majoor. Ik ben ontzettend blij om weer te werken op de plek waar ik me thuis voel. Ik werk immers om te leven, niet andersom.’

Weer thuis na een mooie reis

Door Anne Bik

‘Voetbal speelt al van kleins af aan een grote rol in mijn leven. Op de middelbare school zat ik in een topsporttraject en hoe graag ik ook wilde doorbreken als prof, ik zag er zo’n tien jaar geleden niet echt een stabiele toekomst in. Daarom zocht ik een richting waarin ik mijn topsportmentaliteit, dat actieve, zou kunnen combineren met werk. Ik stuitte al snel op Defensie en zo heb ik meteen na het VWO de opleiding tot Officier gevolgd op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Tijdens de opleiding werd ik geselecteerd voor het Nederlands militair vrouwenelftal. Dat vond ik natuurlijk fantastisch.

Eerste carrièrestap
Na mijn vaktechnische opleiding in de richting van logistiek, heb ik verschillende militaire logistieke functies bekleed. Ik zat op mijn plek, maar op een gegeven moment kreeg ik geen energie meer van mijn werkdagen. Het perspectief op mijn ontwikkeling en het zicht op leuk werk raakte ik kwijt; ik wilde meer, maar zag het bij Defensie even niet gebeuren. Met pijn in mijn hart heb ik mijn baan bij Defensie opgezegd. Ik vond een nieuwe uitdaging als teamleider bij een logistieke expeditieafdeling en ging later werken als consultant en trainer bij de consultancytak van een IT-gespecialiseerd bedrijf.

Het gemis van Defensie
Ik heb buiten Defensie veel mooie dingen mogen doen, maar ik liep toch aan tegen de beperkingen van het bedrijfsleven. De klussen die ik deed waren veel minder maatschappelijk relevant en ik voelde me minder verbonden met de organisatie. Ik miste Defensie. Toen ik in 2017 uit dienst trad, was dat op dat moment de juiste stap voor mij. Het was nodig voor mijn ontwikkeling, maar in de kern van mijn persoon vind ik maatschappelijke waarde juist heel belangrijk.

Heroriënteren
Via mijn laatste baan heb ik een opdracht voor Defensie gedaan. Ik was in Den Haag, bij het ministerie, en daar werd mijn bewustzijn van Defensie vergroot. Ik kreeg een breder perspectief en realiseerde me hoe groot de organisatie wel niet is en hoe mooi het allemaal in elkaar haakt. Toen ik er werkte, was ik vooral gericht op mijn eigen peloton, eskadron of compagnie, en zag ik niet wat er allemaal nog meer was. Zo kwam het dat ik me toch weer ging heroriënteren bij Defensie. Ik heb altijd goed contact gehouden met mijn vrienden uit dienst en collega’s. Ik heb ze opgebeld en met iedereen apart gesproken over de ontwikkelperspectieven binnen Defensie. Voor henzelf en voor mij. Het waren hele leuke en mooie gesprekken en ze kwamen allemaal op hetzelfde neer: ik moest maar gewoon terugkomen.

Terug van weggeweest
Door een van mijn vrienden werd ik al vrij snel gelinkt aan mijn toenmalige commandant. Met hem had ik een mooi, persoonlijk gesprek. Hij luisterde écht, wilde weten waarom ik was vertrokken en zijn visie op de organisatie delen. Hij nam me serieus, wilde meedenken over mijn toekomstmogelijkheden en binnen no time kreeg ik een functie aangeboden. Zo kwam het dat ik in 2020 ben heringetreden. Ik werk nu in de operationele logistiek en het voelt alsof ik weer thuis ben na een mooie reis.’

Nooit een kans bij Defensie laten schieten

Door Jeroen Claassen

‘Ik was 21 toen ik solliciteerde als soldaat bij de infanterie van de Landmacht. Tijdens de Algemene Militaire Opleiding viel ik op. Of ik na de AMO misschien naar de Koninklijke Militaire School wilde voor de onderofficiersopleiding? Daar moest ik even over nadenken. Ik ben met wat mensen om me heen gaan praten om advies in te winnen en besloot het gewoon te doen. Als Defensie je die kans geeft, moet je ‘m niet laten schieten.

Starten als groepscommandant
Vanwege een blessure kon ik na de KMS niet aan de slag bij de infanterie, maar wel bij de luchtdoelartillerie in Vredepeel. Als groepscommandant kwamen er meteen veel mooie uitdagingen op me af. Er werd op dat moment bijvoorbeeld een splinternieuw wapensysteem geïntroduceerd, waar ik meteen alle ins en outs van moest weten. Ook op het gebied van leidinggeven maakte ik een sprong in het diepe. Als groepscommandant heb je meerdere mensen onder je die je op allerlei vlakken moet coachen en begeleiden. Pittig, maar het heeft me gevormd tot wie ik ben: een eerlijk, hardwerkend persoon die altijd het beste uit zichzelf én anderen wil halen.

Eigen bouwbedrijf
In 2013 waren er helaas te weinig functies voor onderofficieren en zat er niets anders op dan een ‘gewone’ baan te zoeken buiten Defensie. Ik houd wel van een uitdaging en daarom ben ik mijn eigen bouwbedrijf gestart. Tijdens een klus zes jaar later stond ik met een opdrachtgever te praten, een militair. Hij vertelde me dat er weer plek was bij Defensie. Ik hoefde geen moment te twijfelen; al die tijd dat ik eruit was, wilde ik terug. Diezelfde avond heb ik mijn cv en motivatiebrief gemaild en binnen twee weken mocht ik op gesprek komen.

“Ik heb met mijn 34 jaar veel werkervaring opgedaan, binnen én buiten Defensie.”

Eindelijk bij de infanterie
Tijdens dat gesprek heb ik open kunnen praten over zaken als rang, standplaats en salaris. Dat vind ik een van de mooiste dingen aan Defensie: het is echt een werkgever die naar je luistert en je oplossingen op maat biedt. Het grootste tekort bleek binnen de infanterie te liggen, waar ik als 21-jarige graag wilde werken! De daaropvolgende fysieke keuring doorstond ik zonder problemen. Tijdens die zes jaar buiten Defensie heb ik altijd intensief gesport en natuurlijk ook fysiek zwaar werk gedaan.

Goed opgevangen
In de eerste maanden werd ik ontzettend goed opgevangen bij de verkenners van deltacompagnie 17 GFPI. De militaire basis verleer je niet natuurlijk, maar je moet wel een hoop opfrissen. Inmiddels ben ik bezig met de Vaktechnische Opleiding om te kunnen functioneren als onderofficier bij de infanterie. De komende 9 maanden staan in het teken van praktijkoefendagen, schietdagen, bevelvoering en optreden in verstedelijkt gebied. Ik zit met veel jongens van 21 in de opleiding. Die geven me een frisse kijk op zaken, maar tegelijkertijd merk ik ook dat ik met mijn 34 jaar toch wel een hoop werk- en levenservaring heb opgedaan, binnen én buiten Defensie. Dat sterkt me in mijn kunnen.

Steun van het thuisfront
Tijdens de VTO slaap ik doordeweeks op de kazerne. Dat is natuurlijk weleens moeilijk voor mijn vrouw en twee kinderen. Voordat ik weer solliciteerde bij Defensie heb ik het thuis uitgebreid besproken. Als militair is het heel belangrijk dat je thuisfront achter je staat. Welke functie ik na de VTO wil gaan doen? Waarschijnlijk die van groepscommandant anti-tank. Ik kijk uit naar mijn toekomst bij Defensie.’

Sportinstructeur met ervaring bij de rode baretten

Door Jorn Acke

‘Mijn vader werkte bij de genie in Vught als rijexaminator. Als kind mocht ik mee naar de kazerne en meerijden op flinke wagens. Zo werd ik al jong lekker gemaakt voor werken bij Defensie. Na de middelbare school heb ik op advies van mijn vader eerst een MBO-opleiding gedaan. Omdat ik erg van sporten houd, koos ik voor het CIOS. Tijdens mijn opleiding liep ik stage bij Defensie en elke dag dacht ik: was ik maar militair in plaats van stagiair.

Aan de slag als sportinstructeur
In 2007 lagen de banen als militair sportinstructeur bij Defensie niet bepaald voor het oprapen, maar omdat ik me had bewezen kon ik gelukkig toch worden aangenomen. Sportinstructeur is een onderofficiersfunctie, dus ik moest eerst naar de Koninklijke Militaire School. Daarna ben ik aan de slag gegaan in Oirschot. Ik heb hindernisbaan-, klimtoren- en hardlooplessen gegeven, maar leerde militairen bijvoorbeeld ook zelfverdediging en handgranaat werpen. Vooral het klimmen bleek me erg goed te liggen. Werken op grote hoogtes, touwen knopen, afdalen; fantastisch om te doen.

Doorgroeien naar ervaren instructeur
Een van de mooiste dingen van werken bij Defensie is dat je jezelf ziet ontwikkelen. Binnen een paar jaar groeide ik door van beginnend naar ervaren instructeur. Ik begeleidde minder ervaren collega’s en had op een gegeven moment de hoogste klimbevoegdheid van de sportgroep. Dit betekent dat je de klimmaterialen keurt en ook nieuwe spullen aankoopt. Daarnaast was ik ook eindverantwoordelijk voor grote evenementen. Een sportdag organiseren voor zo’n 4.000 man? Geen probleem.

“Een van de mooiste dingen van werken bij Defensie is dat je jezelf ziet ontwikkelen.”

Militair voelen
Ik zat goed op m’n plek als instructeur, maar toch miste ik iets. Ik ben natuurlijk wel militair, maar ik wilde me ook militair voelen. In goed overleg heb ik me toen laten omscholen tot groepscommandant Genie bij de Luchtmobiele Brigade. Dat was echt de mooiste tijd uit mijn carrière bij Defensie. Ik was zo’n 30-35 weken op oefening en ben twee keer in Amerika geweest. Fastropen (heel snel afdalen aan een touw) uit een heli, parachutespringen, met Chinooks meevliegen; ik heb het allemaal meegemaakt.

Het onderwijs in
Zo vaak van huis zijn had een grote weerslag op het thuisfront. In 2016 besloot ik weg te gaan bij Defensie. In de tussentijd had ik op kosten van Defensie ook de ALO gedaan en daarom kon ik zó het onderwijs in. Om toch een beetje de band met Defensie te behouden, gaf ik sportles aan MBO-studenten Veiligheid & Vakmanschap (VeVa). Leerlingen begeleiden en ze voorbereiden op een eventuele militaire loopbaan vond ik leuk en interessant, maar de baanonzekerheid in het onderwijs werd me op een gegeven moment echt te veel.

Terug als sportinstructeur
Toen ik op een avond thuiskwam zei mijn vriendin: waarom ga je eigenlijk niet informeren of je terug kunt naar Defensie? Via een oud-collega vond ik een ingang. Een ‘vent met ervaring’ wilden ze wel hebben. Nu ben ik weer sportinstructeur en gelukkiger dan ooit. Ik ben teruggekomen met twee ambities: een keer op uitzending gaan én officier worden. Over een paar maanden gaat de eerste wens in vervulling, want dan ga ik voor een half jaar naar Litouwen voor de NAVO enhanced Forward Presence (eFP). Daarna hoop ik aan de slag te kunnen met mijn tweede wens.’

Fysiotherapeut, leefstijlcoach én avonturier

Door Kiki Heikens

‘Als jonge fysiotherapeut met een brede interesse voor de fysieke belasting van militairen leek Defensie me de ideale werkplek. Mijn baan in een ‘gewone’ praktijk vond ik allesbehalve avontuurlijk en te commercieel. In 2009 besloot ik daarom een open sollicitatie te sturen voor een functie als fysiotherapeut bij de Landmacht. Begin 2010 kreeg ik goed nieuws: er kwam een functie vrij.

Aan de slag als militair fysiotherapeut
Negen jaar lang werkte ik als militair fysiotherapeut en het was alles wat ik ervan verwachtte en meer. De kameraadschap, het fysieke dat Defensie kenmerkt: ik vond het te gek. Ik kan niet eens uitleggen wat het precies is, het is vooral een gevoel; je deelt iets met z’n allen. Ik zat er in ieder geval helemaal op mijn plek, tot de regels er helaas voor zorgden dat mijn contract niet kon worden verlengd. Er waren drie fasecontracten, en omdat ik niet kon doorgroeien in rang, hield het na negen jaar voor mij op. Ik baalde ontzettend, maar het was niet anders: ik ging weer buiten Defensie aan de slag.

Terug als burgercollega
Ik werkte pas twee dagen bij een praktijk buiten Defensie, toen ik door geluk de kans kreeg om een jaar als burgerfysio bij Defensie te komen werken. Die kans liet ik niet aan me voorbijgaan. Na dat jaar werd ik leefstijlcoach bij de Landmacht; een burgerfunctie en pilot voor ongeveer drie jaar. Ik was dus weer helemaal terug, alleen als burgercollega in plaats van militair.

Terug als militair
Geheel onverwacht werd ik uiteindelijk gebeld met de mededeling dat ik eventueel ook terug zou kunnen keren als militair, omdat op mijn laatste werkdag in 2019 een nieuwe CAO was getekend. Ik was natuurlijk geïnteresseerd, maar er was op het moment geen functie voor militair fysiotherapeut vrij. Met mijn loopbaanbegeleider, monitor en P&O heb ik toen kunnen regelen dat ik als militair de functie als leefstijlcoach mocht gaan uitvoeren. Daarom ben ik nu de enige militaire leefstijlcoach binnen de Landmacht.

Coachen in de breedste zin van het woord
Als leefstijlcoach coach ik zowel burgercollega’s als militairen binnen Defensie om aan hun gezondheid te werken. Fysiek én mentaal. De functie heeft zeker raakvlakken met fysiotherapie. Al is het grote verschil dat we niet behandelen, maar echt coachen. We leren mensen hoe ze zelf de regie kunnen nemen over hun leven en gezondheid. Het is een pilot, dus op dit moment proberen we onze bekendheid te laten groeien. Defensie-medewerkers moeten ons zien te vinden; ze mogen vrijblijvend langskomen voor ondersteuning. Ook als ze er gewoon even doorheen zitten of zich afvragen hoe ze een privéprobleem moeten aanpakken.

Militaire ambities
Voor mijn functie als militair fysiotherapeut deed ik in 2010 de militaire opleiding voor specialisten. Eigenlijk wilde ik meer dan alleen de militaire basisvaardigheden leren: ik wilde officier worden. Dat verlangen heb ik nog steeds. Ik kijk nog altijd naar wat mijn mogelijkheden zijn, en als het kan ga ik ooit terug naar de KMA om deze droom te verwezenlijken. Ik weet in elk geval dat ik voor altijd bij Defensie wil blijven werken; in welke functie dan ook. Je maakt hier vrienden voor het leven, dat is zo bijzonder.’

Sollicitatieproces

Je kunt solliciteren als herintreder via specifieke vacatures voor herintredende beroepsmilitairen of via ons e-mailadres: Bijzondere.Instroom.KL@mindef.nl. Het Bureau Bijzondere Instroom KL gaat op basis van je historie na of je voldoet aan de gestelde criteria, checkt referenties en beoordeelt of er een passend aanbod kan worden gedaan voor terugkeer als beroepsmilitair. Wanneer je eerder militair bent geweest dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verkort selectie- en keuringsproces. 

Veelgestelde vragen

Wat is herintreden?

Onder herintreden verstaan wij het terugkeren van een beroepsmilitair als beroepsmilitair. Hierbij gaat het om ex-beroepsmilitairen die al initieel zijn opgeleid en bij terugkeer, na gebleken geschiktheid, zonder opleidingsinspanning direct op arbeidsplaats geplaatst kunnen worden en aan de slag kunnen.

Ik wil graag herintreden maar ik kan geen passende vacature voor herintreden vinden?

De vacatures voor herintreders bij de Koninklijke Landmacht zijn gericht op de categorieën waarin we de meeste behoefte hebben. In de vacatures staan ook de eisen waaraan militairen in deze categorieën moeten voldoen. Wanneer je geen passende vacature kunt vinden, of voldoe je niet aan de gestelde eisen in de vacatures, dan kun je een mail sturen naar bijzondere.instroom.kl@mindef.nl. Graag een actueel CV toevoegen met actuele adres en bereikbaarheidsgegevens, behaalde (civiele) diploma’s inclusief vermelding opleidingsniveau en -richting. Wij kijken of er in dat geval toch mogelijkheden voor je zijn.  

Ik ben geen beroepsmilitair geweest, maar ik ben momenteel wel reservist. Kan ik beroepsmilitair worden?

De opleidingen voor reservisten komen niet overeen met de opleidingen voor beroepsmilitairen. Dit geldt ook voor de ervaringsopbouw, bevorderingsgang enz. Hierdoor is een 1 op 1 overgang van reservist naar beroepsmilitair niet zomaar mogelijk. Reservisten die beroepsmilitair willen worden en niet eerder beroepsmilitair zijn geweest kunnen solliciteren op de vacatures op www.werkenbijdefensie.nl. Hierbij gelden de reguliere eisen. Wel kan het zijn dat je als reservist in aanmerking komt voor een aangepaste keuringslijn bij heraanstellen, afhankelijk van je eerdere aanstellingskeuring, het (fysiek) niveau waarop je wilt instromen als beroepsmilitair en je inzeturen. Daarnaast heb je als reservist een geldig VGB waardoor het veiligheidsonderzoek, mits je instroomt op een opleidingsplek met hetzelfde of een lager veiligheidsmachtigingsniveau, niet opnieuw hoeft plaats te vinden.

Kan ik herintreden in een hogere rang?

Als herintreder keer je in principe terug in de rang waarin je ook de dienst hebt verlaten. Natuurlijk kan het zijn dat je, afhankelijk van hoe je je tijd na ontslag hebt doorgebracht, intussen ook civiele ervaring hebt opgedaan. Deze ervaring kunnen we niet 1 op 1 overnemen als militaire ervaring in een bepaalde rang, je was in deze tijd immers geen beroepsmilitair. Wel nemen we relevante werkervaring mee in de bepaling van je salarisnummer bij heraanstelling. Na je heraanstelling kun je, samen met de actief dienende collega’s, solliciteren op functies in de naasthogere rang wanneer je voldoet aan de gestelde eisen. Wanneer je in de tussentijd een opleiding hebt afgerond waarmee je jezelf hebt gekwalificeerd voor de KMS of de KMA, dan kun je na je heraanstelling reageren op de INFOOP’s voor doorstroom naar onderofficier/officier.

Kan ik herintreden in een andere categorie (als manschap naar OO/OFF of als OO naar OFF)?

Herintreden is in principe alleen mogelijk in de categorie waarin je de dienst verlaten hebt. Dit heeft te maken met het feit dat je als herintreder al bent opgeleid en direct plaatsbaar bent op arbeidsplaats. Om in een andere categorie in te stromen (van manschap naar onderofficier of officier, of van onderofficier naar officier) moet je nog een opleiding volgen. De opleidingen aan de KMS en KMA zitten op dit moment behoorlijk vol gezien de instroom van nieuwe collega’s en de doorstroom van actief dienend beroepsmilitairen. Dit betekent dat wij de opleidingsplekken niet kunnen claimen voor herintreders. Wel is het mogelijk om na heraanstelling te solliciteren op een doorstroom-opleidingsplek via een INFOOP.

Kan ik herintreden bij een ander krijgsmachtdeel?

Als herintreder keer je in principe terug in de rang en bestemming waarin je eerder ook de dienst hebt verlaten omdat je hiervoor eerder bent opgeleid, je ervaring in hebt opgedaan en direct weer hierin aan de slag zou kunnen. Herintreden bij een ander krijgsmachtdeel is niet onmogelijk maar hangt af van de plaatsbaarheid op arbeidsplaats en of je hiervoor nog een opleiding zou moeten volgen. Deze opleidingsplekken zijn op dit moment zeer schaars waardoor we verzoeken die gepaard gaan met een opleiding niet altijd kunnen faciliteren.

Tot welke leeftijd kan ik herintreden?

Om in aanmerking te kunnen komen voor een aanstelling als militair moet je over een zodanige leeftijd beschikken dat we je nog voldoende loopbaanmogelijkheden kunnen bieden. Daarnaast dienen we het evenwicht te bewaken tussen de leeftijd van de militair en de groep van functies waarvoor je bent bestemd om de operationele inzetbaarheid te waarborgen. Dit is opgenomen in het Algemeen Militair Ambtenaren Regelement (AMAR), artikel 5.a.
Concreet betekent dit dat we bij herintredingsverzoeken van soldaten/korporaals, die heraangesteld worden in FPS fase 2, kijken naar de resterende looptijd in rang en perspectieven voor doorstroom naar onderofficier in deze periode.
Bij onderofficieren en officieren houden we de maximale leeftijdsgrens aan die is af te leiden van het rendementscriterium zoals opgenomen in AMAR art. 5.a 3e lid. Dit betekent dat je op het moment van heraanstelling  niet minder dan 12 jaar verwijderd mag zijn van de datum leeftijdsontslag (je AOW leeftijd – 5 jaar). Wanneer je eerder minimaal 2 jaar beroepsmilitair bent geweest, wordt deze periode van 12 jaar verkort naar 10 jaar.

Dit rendementscriterium is gebaseerd op je leeftijd op de datum van heraanstelling. Bij het behandelen van herintredingsverzoeken moeten wij tevens rekening houden met de benodigde tijd voor het matchings-, selectie- en keuringstraject, de duur van het veiligheidsonderzoek en mogelijke opzegtermijn.

Aan welke eisen moet ik voldoen?

Net als bij reguliere instroom moet je als herintreder voldoen aan de voorwaarden bij aanstelling (AMAR art. 5). Dit houdt in dat je moet voldoen aan onderstaande voorwaarden:

  • Je bezit het Nederlanderschap
  • Je voldoet aan de eisen van lichamelijke en geestelijke geschiktheid ter zake gesteld bij of krachtens het Militair Keuringsregelement
  • Je verklaart schriftelijk je bereidheid tot het afleggen van de eed of belofte
  • Je voldoet, afhankelijk van de functie dan wel de groepen van functies waarvoor je bent bestemd, aan de, voor zover niet bij of krachtens wet anders is bepaald, door de commandant operationeel commando vastgestelde bijzondere eisen inzake vooropleiding, geschiktheid en bekwaamheid.
  • Je kunt alleen worden aangesteld wanneer er voor jou een verklaring geen bezwaar is afgegeven.
Hoe lang na je ontslag kun je nog herintreden?

Dit hangt een beetje af van hoe ‘current’ je nog bent. Globaal hanteren we ongeveer 6 jaar. Mocht je (net) iets langer uit dienst zijn dan kunnen we altijd kijken of er alsnog mogelijkheden voor je zijn. Dit zal ook afhangen van je ervaring in de tussenliggende periode en hoe je na langere tijd buiten defensie bent in te passen in een loopbaanspoor als beroepsmilitair.

Moet ik weer helemaal opnieuw gekeurd worden?

Sinds juli 2018 is er een aangepaste keuringslijn bij heraanstellen beschikbaar. Het Bureau Bijzondere Instroom KL kijkt of je voldoet aan de criteria voor deze aangepaste keuringslijn. Wanneer dit het geval is ontvang je in het sollicitatietraject een vragenlijst. Hierin geef je aan of er bijzonderheden zijn (geweest) met betrekking tot de psychische en fysieke gesteldheid. De ingevulde vragenlijst dien je in bij het DienstenCentrum PersoneelsLogistiek waarna deze beoordeeld wordt door respectievelijk een psycholoog en een bedrijfsarts. Indien er geen aanleiding is om aan te nemen dat er mogelijk wijzigingen zijn opgetreden ten aanzien van je geschiktheid, dan wordt je niet alsnog opgeroepen voor een aanstellingskeuring. Op het moment dat er, op basis van de door jou ingevulde informatie, wel bijzonderheden zijn, zul je worden opgeroepen voor (delen van) een aanstellingskeuring om je geschiktheid op dit moment te kunnen vaststellen. Je dient de vragenlijsten naar waarheid in te vullen. Misleiding tijdens het indiensttredingsproces, het verstrekken van onjuiste gegevens en/of het verzwijgen van omstandigheden die de aanstelling zouden hebben belet is reden voor ontslag (art. 39 lid 2 onder n AMAR)
Wanneer je niet voldoet aan de gestelde criteria voor de aangepaste keuringslijn volgt een regulier selectie- en keuringstraject.

Ik ben nog maar net uit dienst, is mijn VGB nog geldig?

Bij ontslag wordt je Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) ingetrokken. Deze is dan dus niet meer geldig. Ook al ben je maar 1 dag uit dienst, het veiligheidsonderzoek moet dan opnieuw worden uitgevoerd.

Vacatures

Contact

Heb je geen vacature gevonden die bij je past of heb je aanvullende vragen stuur ons dan een e-mail naar: Bijzondere.Instroom.kl@mindef.nl

Herintreden bij een ander krijgsmachtdeel?


Stuur een mail naar één van de volgende adressen en we helpen je graag verder.

Marine: Bijzondere.Instroom.CZSK@mindef.nl
Luchtmacht: Bijzondere.Instroom.luchtmacht@mindef.nl
Marechaussee: Bijzondere.Instroom.kmar@mindef.nl