INTERESSEGEBIED

INLICHTINGEN EN VEILIGHEID

JsizqWmZMiY

Defensie zorgt voor vrede en veiligheid, overal ter wereld. Dat kan niet zonder de juiste inlichtingen en een veilige digitale omgeving. Naast het land, de zee, de lucht en de ruimte is cyberspace het vijfde werkgebied waarin Defensie actief is.

Militairen hebben voor hun missies veel informatie nodig over de strijdende partijen, de politieke situatie in een crisisgebied, vluchtelingenstromen en nog vele meer andere onderwerpen. Deze waardevolle informatie, die niet in verkeerde handen mag vallen, noemen we inlichtingen. Van hoog tot laag zitten inlichtingencellen waar mensen informatie verzamelen en analyseren. Dit doen ze hier in Nederland, maar ook in de missiegebieden zelf.

In de (militaire) wereld wordt in toenemende mate ook digitale spionage ingezet. Deze dreiging wordt steeds agressiever en geavanceerder. Met het Defensie Cyber Commando (DCC) gaat Defensie de strijd aan met vijandelijke partijen in de digitale wereld. De cybereenheid beschermt niet alleen de eigen digitale netwerken, maar kan ook digitale aanvallen uitvoeren. Want ook dat maakt tegenwoordig volledig deel uit van ons militaire optreden.