Doe de MBO-opleiding

Ben jij (bijna) klaar met je VMBO en zoek je een MBO-opleiding die je voorbereidt op een uitdagende startersfunctie bij Defensie? Ga dan voor de opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VEVA)! Met VEVA volg je een erkende MBO-opleiding én doe je tegelijkertijd unieke ervaring en skills op bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht.

JOUW VOORDEEL

  • Erkend MBO-diploma

  • Veel sporten

Dit ga je doen

Bij VEVA hebben we 10 verschillende vakrichtingen die je kunt volgen op MBO-niveau 2, 3 of 4 aan een ROC bij jou in de buurt. Welke VEVA-opleiding je ook kiest: je bent altijd veel praktijkgericht bezig, doet veel aan sport en bent verzekerd van een stage bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht. Hieronder lees je meer over onze 5 hoofdvakrichtingen.

Wat wordt jouw vakrichting?

Beveiliging

Met de VEVA-vakrichting Beveiliging leer je alles over het beveiligen van objecten en de manier waarop je dat doet bij de Luchtmacht. Op een vliegbasis staan namelijk vliegtuigen en helikopters die 24/7 beschikbaar moeten zijn, en waar dus niets mee mag gebeuren. Tijdens de opleiding leer je bijvoorbeeld patrouillelopen of -rijden, ongewoon gedrag opmerken, toegangscontroles uitvoeren en optreden als er iets gebeurt.

Grondoptreden

Met de VEVA-vakrichting Grondoptreden ontdek je alles over de basis van het militaire vak: het voeren van het gevecht op de grond. Je leert kaartlezen, terreinen verkennen en jezelf onopvallend verplaatsen. Maar je leert daarnaast ook goed en veilig omgaan met verschillende soorten wapens aan de hand van ‘richtmiddelen’. Dat zijn geen echte wapens, maar middelen die de grootte en het gewicht van wapens nabootsen.

Techniek

Binnen de VEVA-vakrichting Techniek hebben we 5 verschillende techniekopleidingen: Bedrijfsautotechniek, Bouw, ICT, Mechatronica en Vliegtuigonderhoud. Tijdens deze opleidingen leer je alle ins en outs van jouw techniekrichting bij Defensie. Van sleutelen aan unieke militaire voertuigen en vliegtuigen tot het installeren van radiosystemen en computernetwerken. En dat allemaal op de meest bijzondere plekken, zoals bossen of woestijnen.

Bedrijfsautotechniek

Tijdens VEVA vakrichting Bedrijfsautotechniek leer je alles over sleutelen aan voertuigen en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je ontdekt hoe je verschillende soorten militaire motorvoertuigen moet onderhouden en repareren. Denk aan pantservoertuigen, wielvoertuigen en rupsvoertuigen. Je leert hoe je inspectiebeurten, afleveringsbeurten en onderhoudsbeurten moet uitvoeren. Ook voer je zelfstandig eenvoudige reparaties uit zoals het vervangen en afstellen van onderdelen en doe je metingen aan trucks om te kijken waar het probleem zit.

Bouw

Tijdens VEVA vakrichting Bouw leer je alles over bouwen en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je leert wat je moet weten over bouwtechniek, civiele techniek, elektro- en installatietechniek. Aan het einde van de opleiding kun je niet alleen voorbereiden, installeren en timmeren, maar ook schilderen, metselen en stucen. Onder alle omstandigheden.

ICT

Tijdens VEVA vakrichting ICT leer je alles over ICT en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je gaat aan de slag met onder meer telecommunicatie- en radiosystemen, computernetwerken, radar- en verkeersleidingsystemen. Je leert complete netwerken te realiseren en te onderhouden. Niet op een kantoor, maar op bijzondere plekken zoals bossen en woestijnen.

Mechatronica

Tijdens VEVA vakrichting Mechatronica leer je alles over mechatronica en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je leert hoe je allerlei soorten materieel kunt onderhouden en repareren en gaat aan de slag met onder meer tekening lezen, materialenkennis, elektrotechniek, pneumatiek, besturingstechniek en werktuigbouw.

Vliegtuigonderhoudstechniek

Tijdens VEVA vakrichting Vliegtuigonderhoudstechniek leer je alles over sleutelen aan vliegtuigen en helikopters en hoe je je vak moet toepassen bij Defensie. Je leert over de materialen die gebruikt worden in vliegtuigen, over de technische handelingen die nodig zijn tijdens onderhoud en reparatie en over de werking van alle systemen in de vliegtuigen. Ook leer je hoe het kan dat een vliegtuig in de lucht blijft door aerodynamica én alles over de luchtvaartwetgeving.

Logistiek

Met de VEVA-vakrichting Logistiek leer je alles over de logistiek bij Defensie. Je leert hoe je spullen en goederen zoals voedsel, brandstof en munitie van A naar B moet brengen, maar ook hoe je de voorraadadministratie bijhoudt en een magazijn beheert. Aan het einde van je opleiding kun je als allround logistiek medewerker onder alle omstandigheden je werk doen, waar ook ter wereld.

Maritiem

Met de VEVA-vakrichting Maritiem ontdek je alles over werken op een schip van de Marine. Je leert meer over het werk op het dek, in het schip in de commandocentrale, op de brug en in het netwerkoperatiecentrum van waaruit al het communicatieverkeer wordt geregeld. Ook weet jij straks hoe je een schip moet aan- en afmeren en hoe je de zee afspeurt naar vijanden en drenkelingen.

Zorg

Met de VEVA-vakrichting Zorg leer je alles over de medische zorg bij Defensie. Zo leer je hoe je een mobiel militair hospitaal opzet, een ziekenverblijf inricht, een medisch onderzoek doet en gewonden transporteert. Aan het einde van je opleiding kun je onder alle omstandigheden zorg bieden, waar ook ter wereld.

Jouw schoolwerk

Tijdens je opleiding volg je vakken waarmee je alles leert over jouw vakrichting. Ook volg je algemene AVO-vakken (zoals rekenen en Nederlands), militaire vakken waarin je de militaire basisvaardigheden leert (zoals patrouillelessen en EHBO) en sportvakken. Daarnaast loop je ook nog één week per maand stage bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht, zodat je alles wat je hebt geleerd in de praktijk kunt brengen.

Na de opleiding

Als je klaar bent met je VEVA-opleiding heb je een erkend MBO-diploma. Daarmee kun je dus meteen aan de slag in een uitdagende startersfunctie bij de Marine, Landmacht of Luchtmacht! Een half jaar voordat je je opleiding afrondt, krijg je van ons een uitnodiging om te solliciteren bij Defensie.

Iets voor jou?

Ontdek alles over het volgen van een VEVA-opleiding én hoe je je kunt inschrijven.