Ontdek het
Bureau Militaire Techniek van de MIVD

WAPENSYSTEMEN IN KAART

Bij Bureau Militaire Techniek verzamelen en analyseren we informatie over buitenlandse wapensystemen. Dat kan een tank zijn, een jachtvliegtuig of onderzeeër, maar ook een raket, een mijn of een IED. Ons werk levert essentiële informatie op zowel tactisch als strategisch niveau.

Op tactisch niveau leveren we onder meer informatie aan de krijgsmachtdelen. Zij moeten bijvoorbeeld een patrouille die op pad gaat informeren over dreigingen, zodat de militairen niet voor verrassingen komen te staan. Op strategisch niveau leveren we informatie aan de Defensie Materieel Organisatie, die zich bezighoudt met de aanschaf van nieuw materieel voor Defensie. Inlichtingen over wat de wapensystemen van buitenlandse mogendheden kunnen, zijn direct van invloed op wat onze eigen wapensystemen in de toekomst moeten kunnen. Maar we adviseren ook de Defensiestaf, de minister van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken, zodat zij strategische beslissingen kunnen maken op basis van gevalideerde informatie. 

TWEE ROLLEN

Binnen elk inlichtingenteam vind je twee verschillende rollen. Enerzijds kennen we de bewerker, die operaties opzet om informatie te vergaren. Dat kan via Open Source Intelligence (OSINT) zijn, dus afkomstig uit publiek toegankelijke bronnen op bijvoorbeeld het internet. Maar bijvoorbeeld ook via menselijke bronnen (Human Intelligence of HUMINT) of door systemen te hacken. Daarnaast kennen we de rol van analist, die op basis van de verzamelde intel analyses maakt en deze verwerkt in een rapport. Waar bewerkers creatief moeten kunnen denken en een breed netwerk moeten opbouwen om de vereiste informatie boven tafel te krijgen, moeten analisten juist heel goed in staat zijn om de inhoud van complexe documenten te analyseren, hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden en stelling te durven nemen.

LOOPBAANPERSPECTIEF

Iedereen die werkt bij de MIVD heeft dezelfde mentaliteit; vastbijten, niet meer loslaten en nooit opgeven. Dat past bij de grote verantwoordelijkheden die gepaard gaan met je werk. En die combinatie is verslavend: veel van onze collega’s werken al geruime tijd bij de MIVD. Maar saai wordt het nooit; je kunt bij ons je eigen interesses volgen en eenvoudig overstappen naar een ander team. Bijscholing is geen probleem. En omdat Defensie wereldwijd opereert, kom je op bijzondere plaatsen in de wereld om te leren hoe collega’s aan dezelfde opdrachten werken als jij.

Nieuwsgierig geworden?
Bekijk de vacatures van de MIVD