Sleutelen aan je carrière

BBL opleiding Automonteur

Ben jij (bijna) klaar met je VMBO TL/GL of MBO2 en zoek je een uitdagende opleiding, met veel techniek, sport en al meteen salaris? Check dan onze opleiding BBL Automonteur!

Als Eerste Bedrijfsautomobiel Technicus (EBAT) ben je een van de Technisch Specialisten van de Koninklijke Landmacht. Deze technici krijgen een civiel erkende vakopleiding, waarbij ze regelmatig worden bijgeschoold. Als EBAT voer je onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit aan de wielvoertuigen die in gebruik zijn bij de Koninklijke Landmacht. Het gaat onder andere om vrachtwagens, terreinwagens en pantservoertuigen, maar ook om motoren en takelauto’s. Je werk bestaat vooral uit het demonteren en monteren van componenten, het uitvoeren van reparaties en het leveren van hand en spandiensten. Omdat je naast vaktechnicus ook militair bent, behoren ook het beheersen van je persoonlijke wapen en het camoufleren en beveiligen van je eigen materieel, tot je taken.

Leren & werken

Na je keuring en aanstelling bij de Koninklijke Landmacht  begint je carrière bij defensie en ontvang je meteen salaris. Als eerste ga je de Algemene Militaire Opleiding (AMO) volgen. Hier worden de militaire basisvaardigheden aangeleerd die je nodig hebt als militair. Je leert tijdens deze AMO o.a. de organisatie kennen, kaartlezen,  om te gaan met je uitrusting, radioverbindingen leggen, militaire EHBO en omgaan met wapens. Er wordt ook veel aandacht besteed aan sport en fitness. Om je fit te krijgen en te houden en je eigen grenzen te leren kennen.

Na deze Algemene Militaire Opleiding (AMO) begint de vaktechnische opleiding. Je wordt opgeleid tot Eerste Bedrijfsautomobiel Technicus (EBAT). Dit is een MBO-3 opleiding en duurt 3 jaar.

Je krijgt 1 dag in de week per week praktische theorie en de overige dagen leer je in de praktijk door te sleutelen aan defensie voertuigen. Dit zal niet altijd in een warme werkplaats zijn maar ook in de regen, sneeuw, kou, ergens in het bos of heide.

Diploma

Als je alles goed hebt doorlopen, krijg je aan het einde van de opleiding je Eerste Bedrijfsautomobiel Technicus (EBAT) vakdiploma en zal je formeel geplaatst worden bij een herstelcompagnie. Je bent nu gereed om ingezet te kunnen worden voor missies.

Solliciteren

Voordat het zover is moet je het sollicitatie-traject doorlopen. Dit traject bestaat uit de volgende stappen:

 1. Het aanmelden via de website via onderstaande oranje button. 
 2. Aanmaken van een Defensie account (inloggen als je al een account hebt).
 3. Aanmelden 'Infodag BBL Automonteur Technische Dienst' (wordt zeker aangeraden! Zie onderaan deze pagina.).
 4. Invullen en opsturen van je PVL (persoonlijkheidsvragenlijst).
 5. Een psychologisch onderzoek (PO). Hiervoor ga je naar Amsterdam. Bij positief advies kun je door naar de volgende stap.
 6. De medische keuring (MK). 

Als je alle stappen positief hebt doorlopen, word je aangesteld en kun je starten met de BBL opleiding Technische Dienst.  

Aanvullende criteria:

Om te kunnen solliciteren bij Defensie moet je voldoen aan onderstaande basiseisen:

 • Je bent minimaal 17 jaar op de dag van aanstelling;
 • Je bezit de Nederlandse nationaliteit;
 • Je voldoet aan de minimale opleidingseis voor de gewenste functie (VMBO TL/GL, min. MBO2 (alle technische richtingen), HAVO of VWO diploma)

In drie jaar een diploma en een baan als automonteur bij Defensie?

Meld je aan voor BBL Automonteur!

Meer weten? Schrijf je in voor een infodag!

 • Infodag Landmacht BBL Automonteur

  • ma 06 dec
  Ben jij (bijna) klaar met je VMBO GL/TL of MBO 2 en wil jij sleutelen aan voertuigen die je bij geen enkel ander bedrijf aantreft? Kom naar de Infodag BBL-opleiding Monteur en ontdek welk traject je doorloopt om Eerste Bedrijfsautomobiel Technicus bij de Landmacht kunt worden.