ALLES OVER JE SOLLICITATIE

PSYCHOLOGISCHE SELECTIE

De capaciteitentest , de persoonlijkheidsvragenlijst  en het psychologisch gesprek vormen samen de psychologische selectie. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het laatste onderdeel: het psychologisch gesprek.

Gesprek met een psycholoog van Defensie

Als militair komt er soms veel op je af. Daarom gaat een psycholoog van Defensie onderzoeken of jij mentaal geschikt bent om militair te worden. Tijdens een gesprek van zo’n 1-1,5 uur op de kazerne in Amsterdam bespreekt de psycholoog verschillende onderwerpen met je, zie bijvoorbeeld de opsomming hieronder. Zo probeert de psycholoog een zo volledig mogelijk beeld van je te krijgen. Niet van de persoon die je graag wilt zijn, maar van de persoon die je écht bent. Er worden dan ook persoonlijke en soms gevoelige vragen gesteld. Het Psychologisch Gesprek is vertrouwelijk. Dit betekent dat de inhoud van het gesprek tussen jou en de psycholoog blijft.

Onderwerpen die tijdens het gesprek aan bod kunnen komen
Sociaal functioneren
Psychische belastbaarheid
Motivatie
Discipline
Communicatieve vaardigheden

“De psycholoog wil een zo volledig mogelijk beeld van je krijgen. Niet van de persoon die je graag wilt zijn, maar van de persoon die je écht bent.”

Uitslag van het gesprek

Meteen na het psychologisch gesprek verzamelt de psycholoog alle resultaten (van de capaciteitentest, de persoonlijkheidsvragenlijst én het gesprek) en stelt een advies op over je mentale geschiktheid voor een functie als militair. Dit advies wordt tijdens het nagesprek meteen met je gedeeld en kan positief zijn, maar ook negatief. Bij een negatief advies leggen we uitgebreid uit waarom je (nog) niet geschikt bent voor een functie bij Defensie. Na jouw toestemming geven we het advies door aan je persoonlijk begeleider bij Defensie. Hij/zij bespreekt met jou het verdere verloop van je sollicitatie.

Voorbereiding en tips

  • Het psychologisch Gesprek is geen examen dus je kunt er niet voor studeren. De beste voorbereiding is ervoor zorgen dat je goed bent uitgerust. Zorg bijvoorbeeld de avond ervoor voor een goede nachtrust en ontbijt en/of lunch op de dag zelf goed.
  • Vind je het gesprek spannend? Neem dan in elk geval geen stimulerende of kalmerende middelen. Dit kan negatieve invloed hebben op je resultaten.
  • Wees jezelf. Lieg niet en houd belangrijke zaken ook niet bewust achter. Wanneer je, om welke reden dan ook, niet helemaal jezelf bent of kunt zijn, zeg dit dan vóór het gesprek begint.

Overnachten
Vanaf 1 juli 2023 kun je gratis overnachten op onze keuringslocatie in Amsterdam. Dat is zeker aan te raden als je van ver moet komen voor je psychologisch onderzoek of je medische keuring. Nadat je middels de link in de email de afspraak voor je psychologisch onderzoek en/of medische keuring hebt gemaakt, kun je reserveren via ons ContactCentrum op overnachting.kandidaten@mindef.nl of op nummer: 088-950 1416.

Waar moet je rekening mee houden:

  • Aanmelden bij de Poort (ingang Defensie Terrein) tussen 20.00uur en 23:00 uur. Let op: legitimatie verplicht!
  • Je slaapt met maximaal 4 mensen op een kamer, toilet en douche faciliteiten zijn gemeenschappelijk.
  • Ontbijt en lunch zijn geregeld, avondeten is voor eigen rekening.
Veelgestelde vragen
Waar vindt het psychologisch gesprek plaats?
Met wie heb ik het psychologisch gesprek?
Hoe lang duurt het psychologisch gesprek?
Wat als ik vragen heb over het advies van de psycholoog?
Wat als ik het niet eens ben met het advies van de psycholoog?