AANSTELLINGSKEURING
Met de aanstellingskeuring checken we of je medisch geschikt bent voor het beroep van militair. Als je niet de lichamelijke en/of psychische capaciteiten bezit die hiervoor nodig zijn, dan zou je jouw eigen gezondheid of veiligheid, maar ook die van anderen, in gevaar kunnen brengen. Niet iedere functie bij Defensie is lichamelijk even zwaar. Daarom werkt Defensie met zes verschillende functieclusters. De functies met de zwaarste lichamelijke taken zitten in functiecluster 6. Op iedere vacaturepagina kun je terugvinden welk functiecluster bij de door jou gewenste functie hoort.
Dit kun je allemaal verwachten
Voorafgaand aan de aanstellingskeuring krijg je een medische vragenlijst toegestuurd. Het is van groot belang dat je deze vragenlijst eerlijk invult. Want alleen dan kan de keurend arts beoordelen of je het beroep van militair zonder gevaar voor jouw eigen gezondheid en veiligheid, maar ook die van jouw toekomstige collega’s, uit kan voeren.
Op de dag van de keuring stellen we je eventueel aanvullende vragen over je gezondheid en, als dat nodig is, doet een keurend arts een lichamelijk onderzoek. Op de dag van de keuring doe je daarnaast een aantal fysieke testen. Daarmee testen we of je medisch geschikt bent om de verschillende fysieke taken, die horen bij het militair zijn, kan verrichten. Houd er rekening mee dat de aanstellingskeuring een hele (werk)dag duurt en plaatsvindt in Amsterdam of Oirschot (op basis van beschikbaarheid). Om jezelf optimaal voor te bereiden kan je hier bekijken wat jou exact te wachten staat per functiecluster.
Verschillende functieclusters
Binnen Defensie kennen we zes functieclusters. Hierbij is functiecluster 1 het minst zwaar en vallen de beroepen binnen functiecluster 6 onder de zwaarste lichamelijke beroepen. Welk functiecluster een bepaalde functie heeft staat vermeld op de vacaturepagina. Check hieronder wat je per functiecluster moet kunnen en hoe je jezelf erop kunt voorbereiden.
Hier vind je wat je moet kunnen en hoe je moet trainen voor de keuring
De uitslag van de keuring
Meestal krijg je aan het einde van de aanstellingskeuring meteen de keuringsuitslag. Als je medische gegevens tijdens het onderzoek nog niet volledig zijn, omdat er bijvoorbeeld nog gewacht moet worden op de uitslag van een aanvullend onderzoek of gegevens van jouw huisarts, word je later geïnformeerd over de uitslag. Er zijn drie mogelijke keuringsuitslagen:
Geschikt: er zijn geen medische bezwaren tegen aanstelling in het door jou gewenste functiecluster.
Ongeschikt: er zijn medische bezwaren tegen aanstelling in het door jou gewenste functiecluster
Geschikt onder voorwaarden: dat betekent dat er geen medische bezwaren bestaan tegen de aanstelling in het door jou gewenste functiecluster als militair, maar dat er bepaalde maatregelen getroffen moeten worden (bijvoorbeeld dat je alleen met het dragen van een bril of contactlens kan voldoen aan de bijzondere functie-eis).
Je hebt maximaal zes maanden de tijd om de aanstellingskeuring gehaald te hebben met het label ‘geschikt’. Mocht je na deze zes maanden niet ‘geschikt’ zijn, loopt de sollicitatie ten einde.
Defensie ontvangt alleen de mededeling geschikt, ongeschikt of geschikt onder voorwaarden en geen medische gegevens. Bij de uitslag ongeschikt heeft Defensie het recht jou niet aan te stellen. Bij de uitslag geschikt onder voorwaarden mag Defensie ook besluiten jou niet aan te stellen.
Bijzondere situatie:
Herkansing in verband met een tijdelijk wat slechtere conditie of een tijdelijke medische aandoening.
Als je conditie (net) niet goed genoeg is om (één van) de fysieke testen met een goed resultaat af te ronden, ben je in principe ongeschikt. Je bent in principe ook ongeschikt als je een fysieke test niet kan afronden door een tijdelijke medische aandoening (zoals bijvoorbeeld een verstuikte enkel). Die ongeschiktheid is meestal van korte duur. Je kan namelijk werken aan de verbetering van jouw conditie en een verstuikte enkel zal meestal genezen. In deze gevallen zal de keurend arts aan jou de keuze voorleggen om de fysieke test(en) na een bepaalde periode (meestal een paar maanden) te herhalen (herkansing). Als je daarmee akkoord gaat, dan wordt een afspraak gemaakt om de fysieke test(en) te herhalen.
VOORBEREIDINGEN EN TIPS
Wil je je optimaal voorbereiden op de aanstellingskeuring? Neem dan onderstaande punten goed door.
- Zorg dat je bent uitgerust op de dag van de keuring. Vermijd heftig sporten of overmatig alcoholgebruik de dag en/of avond ervoor. Zorg er ook voor dat je goed hebt gegeten. Neem eventueel iets mee voor overdag.
- Gebruik je bepaalde medicijnen of heb je medische bijzonderheden? Neem dan alle relevante informatie mee van je huisarts of medisch specialist.
- Bereid je goed voor op de functionele fysieke test door het trainingsschema te volgen behorende bij jouw functiecluster.
LET OP:
Heb je de week voor de aanstellingskeuring 38,5 graden koorts of hoger gehad? Dan mag je niet deelnemen aan de fysieke testen en moet je in overleg met de medische administratie een nieuwe afspraak maken. Dit geldt ook als je een blessure hebt waarvan je nog niet hersteld bent. Het afzeggen van de aanstellingskeuring heeft geen negatieve invloed op je sollicitatieproces.
Overnachten
Vanaf 1 juli 2023 kun je gratis overnachten op onze keuringslocatie in Amsterdam. Dat is zeker aan te raden als je van ver moet komen voor je psychologisch onderzoek of je medische keuring. Nadat je middels de link in de email de afspraak voor je psychologisch onderzoek en/of medische keuring hebt gemaakt, kun je reserveren via ons ContactCentrum op overnachting.kandidaten@mindef.nl of op nummer: 088-950 1416.
Waar moet je rekening mee houden:
- Aanmelden bij de Poort (ingang Defensie Terrein) tussen 20.00uur en 23:00 uur. Let op: legitimatie verplicht!
- Je slaapt met maximaal 4 mensen op een kamer, toilet en douche faciliteiten zijn gemeenschappelijk.
- Ontbijt en lunch zijn geregeld, avondeten is voor eigen rekening.