Bekijk de video

Word officier
Zeedienst

VWO, HBO of WO? Word officier zeedienst

Als Officier Zeedienst neem jij vanaf de brug van een marineschip belangrijke beslissingen, bijvoorbeeld tijdens een anti-piraterij missie of het onderscheppen van een drugstransport. Je moet dus besluitvaardig zijn en snel kunnen schakelen. Omdat er veel informatie op je afkomt, is analytisch vermogen en helder communiceren ook erg belangrijk. Om in elke situatie je hoofd koel te houden, krijg je eerst een gedegen opleiding.

Marine navigatie

OFFICIER WORDEN MET VWO

Met een VWO-diploma kom je in aanmerking voor de militair-wetenschappelijke officiersopleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. De opleiding duurt 5 jaar plus een stage van 6 maanden, de zogenaamde Praktische Bedrijfsintroductie. Je start met de Maritiem Militaire Opleiding gevolgd door een vaktechnische opleiding van een jaar. Hierna begint de Gemeenschappelijke Officiersopleiding en aansluitend de wetenschappelijke bacheloropleiding Militaire Systemen & Technologie (MS&T, Den Helder), Krijgswetenschappen (KW, Breda) of Militaire Bedrijfswetenschappen (MBW, Breda). Tijdens deze driejarige bacheloropleiding volg je elk jaar een half trimester vaktechnisch onderwijs.

Onze bachelors

Bekijk het opleidingstraject

OFFICIER WORDEN MET HBO/WO

Met een HBO/WO-diploma kom je in aanmerking voor de korte officiersopleiding aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. Deze opleiding duurt 2 jaar plus een stage van 6 maanden, de zogenaamde Praktische Bedrijfsintroductie. Je start met de Maritiem Militaire Opleiding gevolgd door een vaktechnische opleiding van een jaar. Hierna begint de Gemeenschappelijke Officiersopleiding en volg je aansluitend de korte officiersopleiding. Je vervolg je opleidingstraject met vaktechnisch onderwijs tot dat je begint aan de Praktische Bedrijfsintroductie.

Verkorte officiersopleiding

Bekijk het opleidingstraject

JOUW CARRIÈRE

Na je opleiding begin je in je eerste functie als Wachtsofficier. Tijdens jouw wacht ben je verantwoordelijk voor alle bewegingen van het schip. Je geeft leiding aan het personeel op de brug van het schip, je plant de vaarroute en zorgt voor een veilige navigatie.

Na je eerste functie op de brug start de opleiding tot navigatie-officier (NAVO) of tot commandocentrale-officier (CCO). De navigatie-officier staat op de brug en is specialist in moeilijke manoeuvres, bijvoorbeeld bij nauw vaarwater of bij het afmeren in een haven. Een commandocentrale-officier specialiseert zich in onderzeebootbestrijding, artillerie (bewapening), information management (verbindingen) of luchtverdediging.

Na een van deze opleidingen begin je aan je varende functie als NAVO of CCO. Daarna vervul je een ondersteunende functie aan de wal. Je verdere carrière is afhankelijk van je kwaliteiten en ambities; wie weet word je wel commandant van een schip of zelfs onze volgende Commandant der Zeestrijdkrachten!

Ligt jouw toekomst op zee?

Ben je enthousiast over de functie van Officier Zeedienst bij de Marine?
Ontdek hieronder dan jouw specifieke mogelijkheden.

Bezoek een infodag bij Defensie

Meld je aan

Bekijk de vacature die bij jou past

VWO HBO WO HNO