Overstap maken

Als infanterist had ik het prima naar mijn zin, maar de logistieke sector sprak me ook altijd aan. Gedetailleerd oefeningen plannen, groot en kleiner materieel van A naar B brengen, je collega’s voorzien van voedsel en water; dat zag ik mezelf wel doen. Toevallig liep ik toen een luitenant van de Luchtmobiele Brigade tegen het lijf die me vertelde over het logistieke proces daar. Ik dacht, ik ga er gewoon voor, sprak mijn wensen uit en kon niet veel later aan de slag als chauffeur bij de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen.

De rode baretten

De Luchtmobiele Brigade is een speciale, snel inzetbare gevechtseenheid van de Landmacht die binnen 20 dagen waar ook ter wereld ter plaatse kan zijn. We dragen rode baretten en staan bekend om onze air manoeuvre: het bereiken van militaire acties op het land vanuit of via de lucht. Hierin worden we ondersteund door helikopters van de Luchtmacht. Deze manier van opereren is heel geschikt in gebieden waar verplaatsing over de grond tijdrovend, risicovol of zelfs onmogelijk is.

Rijden en regelen

Als korporaal-chauffeur heb ik verschillende taken. Op de kazerne zorg ik bijvoorbeeld voor klein onderhoud aan voertuigen en materiaal en rijd ik personen of goederen. Hiervoor heb ik een technische basisopleiding gedaan en heb ik op kosten van Defensie vrijwel alle rijbewijzen gehaald die er zijn. Als plaatsvervangend groepscommandant geef ik ook leiding en ben ik betrokken bij de organisatie van oefeningen. De Luchtmobiele Brigade oefent veel en is ook vaak op missie; momenteel zit een groot deel van mijn groep bijvoorbeeld in Mali en Irak.

Air drops op missie

Zelf heb ik vorig jaar vijf maanden in Mali gezeten. Daar heb je vaak weer andere taken; zo heb ik niet alleen het kamp voorzien van munitie, voedsel en water, maar ook meerdaagse patrouilles gereden in steden. Ik heb mensen ontmoet die dakloos waren en kinderen geholpen die geen kleren hadden. Dat zet je wel even met beide benen op de grond. Ook heb ik samen met een sergeant air drops klaargemaakt: het lossen van vracht vanuit transportvliegtuigen in de lucht. Dat lijkt simpel, maar het is echt een precisieklusje. Juist dit soort specialistische klussen maakt logistiek bij de Luchtmobiele Brigade uniek.

Loodzware opleiding

Je komt dan ook niet zomaar bij de brigade. Het opleidingstraject is loodzwaar. Bij de start zag ik jongens die veel breder waren dan ik en dacht ik dat ik het niet zou redden. Maar je moet fysiek én mentaal sterk zijn; veel van die overdreven brede gasten hebben het dan ook niet gered. Natuurlijk heb ik ook momenten gehad dat ik wilde stoppen. Dan belde ik kort met mijn vader – die ook militair is geweest – en kon ik er weer met frisse moed tegenaan. Het was zwaar, maar als je eenmaal die rode baret op je hoofd hebt weet je waar je het allemaal voor hebt gedaan.

Verhalen van
onze militairen

Bekijk alle verhalen