‘Ik ben senior instructeur bij de Integrale Beroepsvaardigheidstraining (IBT) van de Koninklijke Marechaussee. Samen met de junior instructeurs zorg ik ervoor dat jonge marechaussees zich ontwikkelen tot sterke mannen en vrouwen die weten hoe ze in situaties van geweld, gevaar en hulpverlening moeten handelen. De IBT vormt een hele belangrijke basis. De studenten krijgen er praktische en fysieke lessen die variëren van schiet- en scenariotrainingen tot hardlopen, aanhoudingstechnieken en theorielessen. Inmiddels ben ik groepscommandant en geef ik zelf weinig les meer; ik heb vooral een coördinerende rol. Ik ga als praktijkleermeester mee tijdens de lessen van de junior instructeurs en coach hen op de werkvloer.

Over Renaldo

Opperwachtmeester Renaldo (32) rondde na zijn MAVO een eenjarige MBO-opleiding af. Daarna solliciteerde hij ...

Meer over Renaldo

Schiphol is net een kleine stad; er gebeurt echt van alles

marechaussee loopt op schiphol

Op scherp staan
op schiphol

Daarnaast ben ik ook point of contact voor de Algemene Politiedienst, Grensbewaking en Gewapende Beveiliging op Schiphol. Als die brigades sport- of IBT-gerelateerde vragen hebben, bellen ze mij. Ik heb zelf lange tijd bij de Politiedienst gewerkt; een leuke, maar ook heftige tijd. Op Schiphol gebeurt echt van alles. Ik heb meerdere reanimaties en dodelijke ongelukken meegemaakt, was aanwezig bij de Schipholbrand in 2005 en heb ingegrepen toen de Turkish Airlines-vlucht in 2009 neerstortte. Op zulke momenten volg je de protocollen en breng je wat je geleerd hebt in de praktijk. Tegelijkertijd vormen deze incidenten je ook; ik heb er ontzettend veel van geleerd.

renaldo krijgt zilveren medaille

Zilveren medaille

Over heftige gebeurtenissen gesproken: ik was erbij tijdens de aanslag op Koninginnedag in 2009. In Apeldoorn reed een auto in op een optocht waar ook de koninklijke familie deel van uitmaakte, met acht doden tot gevolg. Ik ben direct samen met een collega naar de verdachte gegaan en begreep meteen dat het om een aanslag ging. Vrienden en familie zagen me live handelen op tv en stuurden me in totaal 121 ongeruste sms’jes. Die dag zal ik nooit meer vergeten; het was een heftige gebeurtenis. Later hebben mijn collega en ik er een zilveren medaille voor ontvangen.

marechaussees tijdens aanslag apeldoorn
Renaldo (rechts) was direct ter plaatse nadat de verdachte tot stilstand kwam.

Voorbereiden
op incidenten

Wat ik heel mooi vind aan mijn werk is dat ik mijn collega’s op straat zo goed mogelijk klaarstoom voor zulke moeilijke situaties. Tijdens trainingen simuleren we bijvoorbeeld veel op het gebied van aanhouden, zelfverdediging en schietvaardigheid. Welke houding kun je het beste aannemen en hoe houd je je wapen vast? En hoe ga je vervolgens om met de verdachte op het bureau? We oefenen bijvoorbeeld ook veel op schietwaardigheid. Wanneer mag je schieten en wanneer niet? Tijdens zo’n scenariotraining schuiven we met stressprikkels zodat de marechaussees steeds beter voorbereid zijn op mogelijke actie.

marechaussees tijdens training

Veel opleidings-
mogelijkheden

Om IBT-instructeur te worden, heb ik een specifieke opleiding van 6 maanden gevolgd. Daarnaast heb ik de opleiding tot Leergang Senior Medewerker op niveau 4 gedaan die in het teken stond van leidinggeven. Ook heb ik verschillende didactische cursussen, een opleiding aan het CIOS, een instructeurscursus bij de Nederlandse Reanimatieraad én een EHBO-instructeurscursus bij het Oranje Kruis afgerond. Als je het echt wilt, is er qua ontwikkelingsmogelijkheden bij Defensie heel veel mogelijk.

Mensen helpen

Ik vind het heel leuk om grote evenementen en sportdagen te organiseren. Zo was ik in 2012 direct betrokken bij de politiebikedag op Schiphol. Ruim 400 deelnemers hebben demonstraties gegeven, ervaringen uitgewisseld en skills & drills geoefend. Ik heb daarnaast ook scripts geschreven voor Lowlands Grenade, een grote internationale oefening in de vorm van een 72-uursscenario, compleet met figuranten en een oefendorp. En in september vertrek ik voor twee weken naar Ghana om training te geven aan politie-instructeurs in verband met een grote training vanuit de Europese Unie in 2018. Ik heb er erg veel zin in en ben druk bezig met de voorbereidingen. Uiteindelijk wil je als marechaussee niet alleen maar oppakken of terechtwijzen, maar vooral mensen helpen.’

Verhalen van
onze militairen

Bekijk alle verhalen