Stevig staaltje
teamwork

De logistieke keten staat of valt met een goede samenwerking. Ik vergelijk het altijd met een voetbalteam: alle spelers zijn specialisten en kunnen allemaal hooghouden, maar ze moeten de bal wel op tijd naar de juiste persoon passen. Je moet je bewust zijn van je rol binnen de keten en hebt anderen nodig om alle eindjes aan elkaar te knopen en een goed resultaat te bereiken. Dat vraagt natuurlijk om een stevig staaltje teamwork.

Data
verzamelen

Zonder informatietechnologie is mijn werk eigenlijk ondenkbaar, dus ik gebruik veel verschillende computerprogramma’s. Denk hierbij aan het Enterprise Resource Planning (ERP)-systeem SAP. Ik zorg ervoor dat alle gegevens up-to-date zijn en analyseer die data ook. Dit doe ik vaak op verzoek. In de afgelopen jaren hebben we bijvoorbeeld veel last gehad van bezuinigingen waardoor we veel spullen niet konden aankopen. Ik moest inzichtelijk maken welke middelen we écht nodig hadden om ons werk goed te blijven doen. Hiervoor heb ik verschillende data verzameld die ik vervolgens visualiseerde met tabellen, grafieken en diagrammen. Dat was echt een opdracht voor mij: ik ben een perfectionist en let op de kleinste details.

Veel
doorleren

Ik ben mijn carrière begonnen in de banken- en verzekeringswereld en had daarvoor mijn MBO-diploma behaald. Bij Defensie kon ik met dat papiertje starten als onderofficier. In de loop der jaren heb ik verschillende aanvullende studies gedaan, zoals een cursus voorraadbeheer en een MBO 4-opleiding Logistiek. Onlangs heb ik zelfs mijn HBO-diploma Bedrijfskundig management én officiersopleiding afgerond. Die eerste dag als officier was te gek en voelde als een persoonlijke overwinning.

MILITAIRE
GLOBETROTTER

In de loop der jaren heb ik als militair heel wat landen bezocht. Ik ben op missie geweest in Irak, Afghanistan en Turkije, maar ook op oefening in Duitsland, Kreta en Denemarken. Overal heb ik weer nieuwe ervaringen opgedaan. In 2009 zat ik bijvoorbeeld 4,5 maand in Afghanistan waar ik regelmatig raketaanvallen heb meegemaakt. Dat klinkt heel eng, maar moet je kunnen relativeren. We kregen destijds veel bezoek van bekende Nederlanders en zo gebeurde het dat ik met Guido Weijers en een zangeres in een bunker belandde. Zij waren zichtbaar meer aangeslagen dan ik; dan besef je dat je werk doet dat niet iedereen begrijpt of kent.

bijzondere
competenties

Door Defensie ben ik echt gegroeid als persoon. Ik ben zelfstandiger, ondernemender en kritischer geworden. Ik neem niet zomaar iets aan en verzamel eerst informatie voordat ik mijn oordeel vel. Dat zien mijn vrienden, ouders en vriend ook. Daarnaast kijk ik anders naar de wereld en heb ik een beter besef van de werkelijkheid gekregen. Mensen in Nederland klagen veel, terwijl ze niet half weten hoe goed ze het hier hebben.

Koeweit 2003

Mooie
herinnering

Van alle missies en oefeningen staat mijn eerste uitzending me nog goed bij. In 2003 ging ik als onderofficier mee naar Irak met de opbouwploeg om het kamp aan te leggen voor het helikopterdetachement. We vlogen eerst naar Koeweit om te acclimatiseren en zijn toen per bus verder gereisd naar onze bestemming. Overdag was het er zo warm dat we genoodzaakt waren om ’s nachts te werken. Ik heb taken verricht die ik nog nooit had gedaan, moest veel improviseren en heb ook zandstormen meegemaakt. Die eerste uitzending was zwaar, maar heeft wel heel veel indruk op me gemaakt. Tijdens een van de laatste nachten heb ik een stretcher gepakt en ben ik onder de sterrenhemel gaan liggen. Dat moment zal ik nooit meer vergeten.

Verhalen van
onze militairen

Bekijk alle verhalen