‘Ik ben netwerkbeheerder bij de afdeling Communicatie en Informatie Systemen (CIS) van de Luchtmacht. Ik ben gestationeerd op Vliegbasis Volkel, een van de twee Nederlandse F-16-bases. Dagelijks beheer en onderhoud ik verschillende netwerken en maak ik back-ups. Ook verwerk ik klachten en bedenk ik oplossingen en eventuele aanpassingen voor de bestaande infrastructuur. Daarnaast behoort het testen en klaarmaken van materiaal ter voorbereiding van een oefening of missie tot mijn takenpakket. Computers, radio’s, servers en bekabeling moeten voor 100% werken voordat ze mee mogen.

Over Joost

Joost (28) behaalde zijn MBO 4-diploma in de richting van ICT. Hij omschrijft zichzelf als druk en sociaal en werkt graag ...

Meer over Joost

Als kind voetbalde ik altijd op de vliegbasis. Ik wist toen al zeker dat ik later bij de Luchtmacht wilde.

Tools & technologie

Binnen de Luchtmacht maken we gebruik van technologie die elk groot ICT-bedrijf gebruikt en onderhoudt. Denk hierbij aan Cisco-netwerkapparatuur, HP- en Dell-servers en verschillende NAS’en (network-attached storage). Daarnaast hebben we binnen Defensie een aantal netwerken die specifiek voor ons ontworpen zijn. Eentje kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan een F-16; dit is een heel specifiek netwerk dat je alleen tegenkomt op de vliegbasis. Dat vind ik toch wel heel speciaal: een netwerk dat we zelf onderhouden én kan communiceren met een straaljager.

Complexe netwerken en systemen

Toen ik begon met werken, was het netwerk op de vliegbasis nog nieuw voor me. Tijdens mijn opleiding heb ik de opbouw en de structuur gelukkig goed leren kennen. Daarnaast kreeg ik ook de kans om zelf een draai te geven aan het netwerk en om mee te denken over eventuele verbeteringen en vervanging van apparatuur. Dat is het mooie van onze afdeling: iedereen kan zijn inzichten op tafel leggen, ongeacht rang of stand. Er is heel veel ruimte om je ideeën te verwezenlijken en eventueel te implementeren binnen de systemen en netwerken. Momenteel draait het netwerk nog steeds; we verbeteren en breiden het continu uit.

Uitdagende missies

Ik ben tot nu toe drie keer op uitzending geweest. Soms hoor je op vrijdag dat je de maandag erop moet vertrekken. Dat is even slikken, maar daar leer je mee omgaan. In 2013 zat ik als medewerker ComCen (communicatiecentrum) in Afghanistan. Daar was ik verantwoordelijk voor alle communicatie tussen Nederland en het uitzendgebied. In 2014-2015 ging ik voor de eerste keer als netwerkbeheerder op uitzending naar het Midden-Oosten. Je arriveert in een woestijn waar helemaal niets is en twee weken later staat er een kamp met volledig uitgerolde ICT-systemen. Je bouwt alles from scratch op; we bepalen zelf hoe we het beste de kabels, servers en switches kunnen plaatsen. Dat is vaak een flinke uitdaging, maar dat maakt het juist erg mooi en leuk om te doen.

Vorig jaar ben ik voor de tweede keer in het Midden-Oosten geweest. Dit betrof geen opbouw, maar instandhouding. Je checkt de systemen dan en voert eventuele aanpassingen uit. Een hele andere uitzending met hele andere uitdagingen. Ik vond het interessant om te zien hoe alles er na een jaar bij stond, omdat je het natuurlijk zelf hebt opgebouwd.

Ontspannen
in Italië

Naast uitzendingen zijn oefeningen in binnen- en buitenland een vast onderdeel van mijn werk. Aan de Cross X Servicing-oefening in Italië heb ik goede herinneringen. In een bepaalde tijd moet je dan een ICT-opdracht voltooien. Het was een leerzame tijd op een mooie locatie. Na een oefening is er ook altijd tijd voor ontspanning; dan zit je in Italië helemaal goed natuurlijk! Wat me ook heel erg is bijgebleven, is de organisatie van de open dag op de vliegbasis. Je werkt met z’n allen naar zo’n dag toe. Vanuit CIS wil je er natuurlijk alles aan doen om het publiek te laten zien wat je doet. We hebben toen echt een eigen show weggegeven.

Respect

Natuurlijk was het wennen voor mijn omgeving dat ik bij Defensie ging werken. Mijn moeder had er moeite mee, maar is er inmiddels aan gewend. Mijn vader heeft ook bij de Luchtmacht gewerkt en begrijpt hoe deze wereld werkt. Mijn vrienden groeiden net als ik op in Uden, dicht bij Vliegbasis Volkel. Zij hebben alleen maar veel respect voor wat ik doe. Ik ben trots op mijn werk. Je draagt bij aan vrede en veiligheid, en op de plekken waar wij komen is dat vaak allesbehalve vanzelfsprekend. Tijdens een missie maak je veel mee; dat kan confronterend zijn. Hierdoor leer je wat je in Nederland hebt alleen maar meer te waarderen.’

Verhalen van
onze militairen

Bekijk alle verhalen