Task Force Uruzgan was een Nederlandse militaire operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan tijdens de Afghaanse oorlog in de periode van 2006 tot en met 2010. Het maakte deel uit van de tevens civiel ondersteunde internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan.

Deze International Security Assistance Force was een stationering van militaire NAVO-eenheden uit diverse landen in Afghanistan. ISAF startte in 2001 en werd beëindigd in december 2014, waarbij sommige militairen achterbleven met een adviserende rol in de Resolute Support Mission.

Over Gijs

Gijs wordt op 15 november 1979 geboren te Heerlen. Na het behalen van zijn vwo-diploma start hij met de militair-wetenschappelijke officiersopleiding ...

Meer over Gijs
gijs

We hadden samen een missie. De kameraadschap en het onvoorwaardelijke vertrouwen gaven mij de energie om onder de zwaarste omstandigheden door te gaan.

6 december 2009

7000 kilometer van huis

map-lines2
wereldkaart

Uruzgan, Afghanistan

Te slim voor
de taliban

Het is begin december als onze eenheid, Task Force 55, zich gereedmaakt voor vertrek richting Nederland. Een deel van onze wapens en uitrusting is zelfs al ingepakt. Op 6 december dient zich echter een ongeplande operatie aan: een kopstuk van de Taliban duikt op en onze eenheid krijgt de opdracht deze leider en enkele andere High Value Individuals (HVI’s) gevangen te nemen. Een zogeheten Deliberate Detention Operation (DDO), waarin elke seconde telt.

cougar stijg op

Luister naar het audiofragment

Of lees de tekst

“In dit soort situaties heb je soms geen compleet overzicht en moet je snel kunnen schakelen. De inlichtingen die we doorkregen, zorgden ervoor dat we ons plan steeds moesten bijstellen en de tijd steeds krapper werd. Uiteindelijk heb ik besloten voor een vroege inzet met drie Nederlandse Cougar-transporthelikopters.”

Zodra eindelijk de ‘go’ wordt gegeven, druk ik de vliegers en mijn ploegcommandanten nog snel een briefje in de hand met de exacte locatie. De overige teamleden praat ik bij tijdens de vlucht. Om vluchtpogingen van onze targets te voorkomen en in korte tijd zoveel mogelijk woningen te zuiveren, besluit ik twintig van onze operators in de ‘achtertuinen’ van de uitgekozen quala’s te droppen.

scope-view

Luister naar het audiofragment

Of lees de tekst

“Deze actie vereiste veel moed: van de planners, van de helikopterbemanning en van de uitvoerende eenheid om op drie plekken tegelijk en vrijwel op het doel te landen. Bijkomend nadeel was dat andere eenheden de dag ervoor patrouilles in de omgeving van de locatie hadden uitgevoerd. Hierdoor was onze komst mogelijk geen verrassing meer. Daarom koos ik bewust voor een afwijkende en gewaagde inzet met onze heli’s; de vijand vermoedde misschien dat we kwamen, maar nooit op deze manier.”

De Cougars verplaatsen zich vakkundig en snel naar de landingszone en blijven daarna in de buurt vliegen. Twee Apaches escorteren hen.

De vijand verplaatst zich naar de bergen

De cougars droppen de commando's boven de Quala's

De cougars droppen de commando's boven de Quala's

commando loopt door deur

Terwijl onze teams in recordtempo de vijf verdachte quala’s doorzoeken, krijgt ik informatie over drie gevluchte personen. Een Apachepiloot bevestigt dit beeld. Onmiddellijk besluit ik tot een vervolgoperatie. Ik formeer een klein team van operators en klim in een van de Cougars, die naar de locatie vliegt waar de vermoedelijke HVI’s zich schuilhouden. Door middel van een tactische berglanding worden we bij het nieuwe doel afgezet, slechts enkele kilometers van de quala’s beneden.

Een cougar brengt een aantal commando's waaronder gijs naar het bovengelegen dorp waar de vijanden gearresteerd worden.

De achtergebleven commando's doorzoeken de Quala's.

De achtergebleven commando's doorzoeken de Quala's.

commando's met nachtlkijkers

De duisternis valt inmiddels in en het feit dat we in onbekend terrein zijn beland, maken de operatie bijzonder lastig. Begeleid door de radio en sensoren van de Apache klimmen we de heuvel op. De HVI’s zijn volledig verrast en we nemen twee van de drie gezochte personen alsnog gevangen. Simultaan aan deze aanvullende opdracht nemen onze operators in het dorp acht personen krijgsgevangen.

De gehele actie voltrekt zich in nog geen acht minuten. Missie geslaagd.

Verhalen van
onze militairen

Bekijk alle verhalen