‘Als Specialist CIS-transmissiesystemen bij de Luchtmacht ben ik verantwoordelijk voor alle satelliet- en radiosystemen. Ik zorg ervoor dat mensen in het operatiecentrum kunnen communiceren met de vliegers. Met mijn team – afdeling transmissie – leg en repareer ik de fysieke laag, de bekabeling. Tijdens een uitzending in het Midden-Oosten raakte bijvoorbeeld een glasvezelkabel plotseling beschadigd. Dat kan gebeuren, maar het moet wel direct gerepareerd worden. Daar zijn we zeker een dag mee bezig geweest.

Over Arjen

Arjen (27) behaalde zijn MBO-diploma ICT op niveau 4 en volgde ook een MBO-studie in de richting van de detailhandel. Werken bij Defensie was geen langgekoesterde droom; hij kwam toevallig een interessante vacature tegen. Inmiddels werkt hij sinds 2012 als Specialist CIS-transmissiesystemen bij Vliegbasis Volkel. Voordat hij daar aan de slag ging, werkte hij als hulp-CIS’er bij Vliegbasis Leeuwarden.

Ik kan me niet voorstellen dat ik iets anders zou doen dan werken bij Defensie.

Simulator

Mijn werk is heel divers. Dit geldt tijdens een uitzending of oefening, maar ook tijdens een ‘normale’ werkdag op de vliegbasis in Volkel. Daar werk ik veel met de flightsimulator. In de cockpit zitten veel computers en elektronica; een mooi stukje ICT. De simulator is nog niet zo oud en heeft nog last van een enkele kinderziekte. Daarnaast laad of wissel ik bijvoorbeeld ook wekelijks de crypto-sleutels op de basis. Zo blijft de verbinding tussen het operatiecentrum en de vliegers goed beveiligd.

Slimme ICT-oplossingen

Als ICT’er voel ik me soms net een dokter. Onlangs werkte de flood-verlichting van een van de simulatoren niet. We hebben drie dagen lang naar de oorzaak gezocht; stap voor stap ga je dan alle opties langs. Uiteindelijk bleek dat er een contactpunt doorgebrand was. Je moet als transmissiespecialist zeker ook creatief kunnen zijn. Tijdens een Baltic Air Policing-oefening in Polen mochten we bijvoorbeeld niets in de grond slaan. Dan moet je slimme oplossingen bedenken om de radiosystemen op te hangen.

Extreme
omstandigheden

Als militair is de kans groot dat je een tijdje in het buitenland zit. Zo ben ik van oktober 2015 tot januari 2016 in het Midden-Oosten geweest. Daar zorgde ik voor een goede satellietverbinding met Nederland, maar ik hield me bijvoorbeeld ook bezig met grond-grond- en grond-luchtradiosystemen. In de woestijn heb ik een zandstorm meegemaakt. Heftig, maar wel mooi om te zien. Twee F-16’s konden nog nét landen. Als zo’n onverwachts natuurverschijnsel zich voordoet, moet je in een split-second kunnen reageren. Wij van de CIS hebben snel al het belangrijke materiaal naar binnen gehaald en gecheckt op eventuele schade.

Tijdens een uitzending naar Litouwen vorig jaar had ik ongeveer dezelfde taken als in het Midden-Oosten. We kwamen er echter achter dat onze apparatuur gewend is aan hitte en niet aan extreme kou. In Litouwen hadden we namelijk te maken met een gevoelstemperatuur van -33 °C... Gelukkig zaten we in een opbouwperiode en waren er nog vliegtuigen onderweg met personeel en materiaal uit Nederland.

Tiger Meet

Een recente gebeurtenis die me nog lang bij zal blijven, is de Tiger Meet. Alle NAVO-partners met een tiger-squadron ontmoeten elkaar dan en oefenen twee weken lang gezamenlijk. De laatste Tiger Meet vond plaats in Zaragoza, Noord-Spanje. Naast de oefeningen stonden er veel grote socials op het programma. Zo was er een internationaal galadiner met lekkernijen uit alle deelnemende landen. We maakten er een sport van om met zo veel mogelijk verschillende uniformen op de foto te gaan. Het was één groot feest!

f16 in de lucht

Doorleren

Ik heb mijn MBO-diploma richting ICT behaald, maar ik wil ook graag een HBO-opleiding Informatica doen. Als het goed is, kan ik daar over een jaar mee beginnen. Dan heb ik recht op studieverlof en een vergoeding. Het is heel prettig dat dat mogelijk is bij Defensie. Daarnaast zou ik in de toekomst graag willen werken bij het 306-squadron in Leeuwarden. Daar krijgen ze waarschijnlijk MQ-9 Reapers: onbemande verkennings- en aanvalsvliegtuigen. Ik zou hier graag mee aan de slag willen gaan.

reaper op startbaan

Maten voor
het leven

Natuurlijk vinden mijn familie en vrienden het lastig als ik lang van huis ben. Maar ze hebben er vooral heel veel respect voor. Ik kom oorspronkelijk uit het Noorden van het land en ga nog elk weekend terug naar huis. Op dinsdagavond heb ik volleybaltraining en rij ik ook heen en weer; dat kan gelukkig gewoon. Ik heb het er graag voor over. En daarnaast: bij Defensie maak je maten voor het leven. Samen beleef je dingen waar buitenstaanders geen voorstelling bij kunnen maken. Ik ben erg trots op mijn werk; je draagt bij aan vrede en veiligheid en er wordt veel van je verwacht. En je ziet nog eens wat van de wereld. Ik zou het voor geen goud willen missen.’

Verhalen van
onze militairen

Bekijk alle verhalen