Handhaaf jij orde,recht en veiligheid?

Politietaken, Grensbewaking en Mobiel Toezicht Veiligheid. Geen zaken waarbij je meteen aan een Defensie-uniform denkt. Dit takenpakket valt dan ook onder een bijzonder Defensieonderdeel, namelijk de Koninklijke Marechaussee.

De Marechaussee is een politieorganisatie met een militaire status. Na de opleiding word je geplaatst bij één van de drie genoemde hoofdtaken. Zo werkt de Marechaussee als militaire politie voor de Marine, Landmacht of Luchtmacht. Marechaussees zijn ook permanent aanwezig op verschillende Nederlandse bases in Nederland, maar ook bijvoorbeeld op de Marinebasis in Curaçao.


Voor de grensbewaking kun je aan de slag op Schiphol, of op één van onze andere lucht- en zeehavens. Aan de landsgrenzen met België en Duitsland voert de Marechaussee het Mobiel Toezicht Veiligheid uit. Dat is het steekproefsgewijs controleren van personen die Nederland inreizen met de auto of trein. Daarnaast zorgt de Marechaussee voor de beveiliging van risicovluchten, voor de beveiliging van Koninklijke paleizen en voor de beveiliging van waardetransporten van De Nederlandsche Bank.