Durf jij de confrontatie aan?

Om te zorgen voor vrede en veiligheid is gewapend optreden helaas soms onvermijdelijk. Bij Defensie vind je daarom uiteenlopende gevechtsfuncties bij de Landmacht, Luchtmacht en Marine.

Militair zijn

Bij Defensie ben je ongeacht je functie in de eerste plaats militair. Dat betekent dat je een wapen draagt dat je mag, soms zelfs moet gebruiken. Om gevechtssituaties zo goed mogelijk te doorstaan met minimale risico’s voor jou en je collega’s, word je eerst uitgebreid opgeleid en getraind.

https://defensie.cdlvr.net/image/1160x350/mariniers aan het trainen met vuurwapens

Diverse gevechtsfuncties

De gevechtsfuncties bij Defensie vind je zowel op het land, op het water en in de lucht. Ze variëren van het verdedigen van grondgebied of luchtruim, het ondersteunen van gevechtsacties op (grote) afstand tot een direct grondgevecht.

Bij de Landmacht vind je bijvoorbeeld de infanterie, die zich verplaatst per rupsvoertuig (pantserinfanterie) of per helikopter (luchtmobiele infanterie) naar de plek van de actie. Daarbij worden ze ondersteund door de creativiteit van de pantsergenie en vuurkracht van de artillerie. Het Korps Mariniers van de Marine is niet alleen inzetbaar op de grens van land en water (en zelfs in het water), maar in vrijwel elk terrein op de grond. Bij de Luchtmacht tenslotte vliegt van alles, maar de bewaking en beveiliging van al die toestellen gebeurt natuurlijk gewoon op de grond, en wel door een speciale luchtmachteenheid.

Voor welke taak je ook kiest; je zult mentaal en fysiek stevig in je schoenen moeten staan voor een gevechtsfunctie bij Defensie.