Skilled for life
Scroll verder
Ontdek welke skills
jij kunt ontwikkelen
bij Defensie
Besluitvaardigheid
Gijs, officier bij het Korps Commandotroepen
Tijdens Task Force Uruzgan kreeg onze eenheid de opdracht om enkele Talibanstrijders gevangen te nemen. Midden in de operatie kreeg ik intel over drie gevluchte High Value Individuals. Onmiddellijk besloot ik tot een vervolgoperatie: ik formeerde een klein team van operators en gaf opdracht om ons per Cougar naar de vermoedelijke schuilplaats te vliegen. De HVI’s werden volledig verrast en we konden twee van hen gevangennemen. Door snel te denken én te handelen wisten we in minder dan acht minuten een uitdagende opdracht succesvol af te ronden.
Improviseren
Pieter, officier bij het Korps Mariniers
Als militair kun je ervan uitgaan dat veel zaken anders verlopen dan je vooraf had gedacht. Zomaar een voorbeeld: laatst organiseerde ik bij het Korps Mariniers een oefening te water. De kogelvrije OPS-vesten die we tijdens missies en oefeningen aan hebben, waren in gebruik door mariniers op Sint-Maarten waar ze noodhulp verleenden na de allesverwoestende orkaan Irma. Gelukkig vond ik last minute een goed alternatief en kon de oefening gewoon doorgaan. Ook al heb je alles strak gepland, als militair moet je altijd kunnen improviseren.
Data minded & media wise
Henk, officier bij het Defensie Cyber Commando
Bij het Defensie Cyber Commando kom je in situaties die je als ICT’er nergens anders ervaart. Zo werden we tijdens een internationale missie aangevallen door een hacker. Wat doe je dan? Door de verbinding te verbreken voorkom je dat je systeem wordt geïnfecteerd of belangrijke data openbaar wordt. Laat je de verbinding intact, dan kun je mogelijk achterhalen wie de dader is. Door de militaire context waarin je je werk doet, leer je op strategisch niveau te denken en weet je ook in dit soort dilemma’s welke keuze het best is.
Discipline
Linda, muzikant bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine
Bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine, een van de drie professionele harmonieorkesten van Defensie, moet ik als muzikant altijd in topvorm zijn. Niet alleen op artistiek, maar ook op fysiek niveau wordt er veel van me verwacht. Tijdens ceremoniële gelegenheden moet ik er op en top uitzien, foutloos mijn instrument bespelen én door weer en wind muziek blijven maken. Het vergt veel discipline om je elke keer weer van je beste kant te laten horen en daarom studeer ik er hard voor.
Fysieke weerbaarheid
Renée, marechaussee bij het Hoog Risico Beveiligingseskadron
Op en rondom de kazerne hebben we een dojo, sportschool en een bosrijke omgeving waar je goed kunt hardlopen. Op deze plekken ben ik vaak te vinden, want als marechaussee moet ik mijn kracht- en uithoudingsvermogen op peil houden. Daarnaast ben ik een kickbokser en train ik ook veel in mijn vrije tijd. Hierdoor sta ik sterker in mijn schoenen op de werkvloer, maar door mijn werk presteer ik ook beter in de boksring. En als ik fysiek fit ben, voel ik me mentaal ook beter. Een win-winsituatie.
Supervakman
Andy, korporaal bij de Technische Dienst van de Landmacht
Ik wist al jong dat ik met mijn handen wilde werken. Mijn keuze viel op Defensie omdat ik er aan bijzondere voertuigen kon sleutelen. Denk bijvoorbeeld aan de Leopard 2-bergingstank, de Mercedes-Benz G280 CDI-terreinwagen of de Bushmaster. Ook de omstandigheden waaronder je je werk doet, spraken me aan. Wat dacht je van presteren in de hitte van Mali of juist in de extreme kou in Noorwegen? Bij Defensie leer ik dingen die ik nergens anders zou leren. Want je bent er technicus én militair.
Omgaan met diverse culturen
Ewout, voormalig officier bij de Luchtmacht
Als militair heb ik veel onderhandelingen meegemaakt, waarbij het van groot belang was om rekening te houden met de culturele achtergrond van je internationale collega’s. Zo kunnen bepaalde handgebaren voor een Nederlandse militair gebruikelijk en positief zijn, terwijl iemand met een andere achtergrond die als beledigend kan ervaren. Omdat ik als officier geregeld van functie wisselde, heb ik ook kennisgemaakt met verschillende bedrijfsculturen binnen Defensie en bij externe partijen. Deze kennis en ervaring kan ik in mijn verdere carrière heel goed gebruiken.
Doorzettingsvermogen
Silvie, communicatieofficier in opleiding
Al aan het begin van mijn opleiding werden mijn mentale en fysieke doorzettingsvermogen flink op de proef gesteld. Kilometers marsen met bepakking door een dik pak sneeuw. Of negen tenten opbouwen en daarna tóch onder je poncho in het bos moeten slapen. In deze situaties verleg je je grenzen en hoe vaker je dat doet, hoe beter je erin wordt. Als ik nu op een uitdaging stuit, denk ik: “Ik heb wel voor hetere vuren gestaan, dit kan ik ook!’’
Buiten je vakgebied denken
Benjamin, voormalig officier bij de Marechaussee
Als militair leer je vertrouwen op de skills & drills die je tijdens je loopbaan bij Defensie opdoet. Daarbij heb ik geleerd om me meer bewust te zijn van de omgeving waarin ik opereer. In mijn privéleven profiteer ik daar nog steeds van, zoals bij het opvoeden van mijn drie kinderen. Maar ook in de rol als trainer van een team verstandelijk beperkte sporters. Hier heb ik waarden als samenwerken en het gebruikmaken van elkaars kracht geprobeerd over te dragen. Door de maatschappelijke rol van en de diversiteit binnen Defensie heb ik mijn horizon aanzienlijk kunnen verbreden.
Leiderschap
Bart, onderofficier bij de Genie
Ik heb onder meer verschillende ‘Leiderschap, training en vaardigheden’-opdrachten gedaan, en door te evalueren met anderen word je ook een betere leider. Als leider moet je een voorbeeld zijn: leading by example. En niet alleen tussen 8 en 17 uur. Zo doet onze vriendengroep van 40 man elk jaar mee aan een voetbaltoernooi, waarbij ik iedereen informeer over tijden, vervoer en de barbecue na afloop. Natuurlijk hanteer ik dan niet mijn militaire leiderschapsstijl. Maar de manier van communiceren, op een sociale manier een groep aansturen, dat heb ik toch echt bij Defensie geleerd.
Samenwerken
Kevin, matroos bij de Logistieke Dienst Administratie
Een introductiebivak op Texel vormt het begin van je opleiding tot matroos. Daar worden je fysieke en mentale grenzen getest en wordt dat echte groepsgevoel gekweekt. Samen sta je namelijk voor behoorlijke uitdagingen, zoals een amfibische cross waarbij je een pittig parcours aflegt over land en water. Ook tijdens de eindoefening wordt de samenwerking op de proef gesteld. Hierbij is het van belang dat iedereen gefocust is en elkaar blijft motiveren om het einddoel te halen: die felbegeerde baret.