Reservist worden?

De Koninklijke Marine beschikt over reservisten die naast een burgerbaan of eigen bedrijf actief zijn voor de Marine. Een belangrijk verschil met de overige krijgsmachtdelen is dat de Marinereservist meestal eerder gediend heeft bij de Vloot of het Korps Mariniers. Als je in de civiele maritieme wereld werkt en opgeleid bent, zijn er ook mogelijkheden voor je als reservist. Herken jij jezelf hierin en wil je graag actief worden of blijven voor de ‘baas’? Meld je dan snel aan!

Wij zijn op zoek naar nieuwe reservisten! Maar wie zoeken we dan? 

  • Je gaat bijna de dienst verlaten, of
  • Je bent nog niet zo lang geleden de dienst uitgegaan, of
  • Je bent niet in dienst geweest van de Marine, maar hebt wel ervaring in de nautische sector of de visserij

Soorten reservisten

De Koninklijke Marine werkt met drie soorten reservisten, die elk op een andere manier worden ingezet en zijn georganiseerd. Lees wat het beste bij jou past en bekijk de vacatures.

  • Reservist Militaire Taken: ondersteunt de operationele eenheden van vloot en het Korps Mariniers
  • Reservist Specifieke Deskundigheid: wordt ingezet met zijn/haar specialistische militaire of civiele kennis op een project of bij een operatie.
  • Reservist Bureau Maritieme Zaken: wordt met zijn/haar maritieme kennis ingezet in zeegebieden waar militaire en civiele scheepvaart actief is bij oefeningen en operaties.

Student? Of (nog) geen Marine ervaring?

Het gros van onze reservisten heeft eerder bij de Koninklijke Marine gediend. Maar ook zonder marineverleden is het mogelijk om reservist te worden, bijvoorbeeld als je beschikt over civiele nautische kennis en ervaring. Er zijn ook studenten reservist die specialistische kennis en kunde vanuit hun studie delen met de Koninklijke Marine. Deze studenten vallen onder het Defensity College en kunnen aan de slag als Werkstudent binnen Defensie.

Reservist Militaire Taken (RMT)

Afhankelijk van je woonplaats ben je als RMT-er (vlootpersoneel en mariniers) geplaatst bij één van drie RMT-eenheden in Den Helder, Doorn of Rotterdam. Je wordt ingezet ter ondersteuning van grote publieksevenementen zoals de Marinedagen, Wereldhavendagen, Vierdaagse en Nationale Veteranendag. Je ondersteunt operationele eenheden, bijvoorbeeld als oefenvijand tijdens (mariniers)oefeningen in binnen- en buitenland. Je kan ook ingezet worden voor ceremoniële taken.

Reservist Specifieke Deskundigheid (RSD)

Op basis van jouw specifieke militaire of civiele deskundigheid word je als RSD-er gevraagd tijdelijke functies te vervullen. Je moet hierbij denken aan specialistische, technische, medische, juridische, bedrijfseconomische en ICT-functies. Kennis en kunde die niet altijd beschikbaar is bij de marine, maar wel benodigd. Je werkt mee aan projecten zoals onderhoudsprojecten voor materieel, het ontwikkelen van plannen en het schrijven van doctrine. Op basis van je deskundigheid wordt je aangestuurd vanuit Bureau Reservisten in Den Helder. Ben je in de gelegenheid ingezet te worden voor tijdelijke functies binnen de marine, dan kun je je aanmelden als RSD-er. 

Reservisten Bureau Maritieme Zaken (BMZ)

Bureau Maritieme Zaken zoekt reservisten die een band hebben met de koopvaardij en de marine. Als reservist BMZ word je internationaal ingezet als deskundige op het gebied van militaire- en civiele scheepvaart. Je adviseert militaire commandanten op economisch en maritiem technisch gebied vanuit je kennis en ervaring uit de koopvaardij, offshore, baggerij of visserij. Andersom brief je ook de civiele scheepvaart over militaire activiteiten. De inzet is meestal ten behoeve van de NAVO, maar kan ook voor de EU of Partnership for Peace zijn. De organisatie binnen de NAVO heet Naval Cooperation and Guidance of Shipping (NCAGS). Ook kun je voor (nationale) taken worden ingezet in het kader van intensivering van civiel-militaire samenwerking.

Interesse?

Wil je meer informatie ontvangen? Bezoek dan een informatiebijeenkomst, schrijf je hier in. Als je een voorlichting hebt bijgewoond en je bent enthousiast geworden, dan kun je na de voorlichting solliciteren. Kijk op deze website alvast naar de actuele vacatures. Mailen voor meer info kan ook: Reservistbijdemarine@mindef.nl