Bij Defensie

Op uitzending of oefening

Defensie wordt overal ter wereld ingezet om haar taak, werken aan vrede en veiligheid, uit te voeren. Als militair is de kans dus groot dat je een tijdje naar het buitenland vertrekt. Dat kan zijn voor een vredesmissie, voor humanitaire hulpverlening of voor een oefening.

Uitzending

Elke militair kan – ongeacht zijn of haar functie – worden uitgezonden. Dat geldt dus ook voor een kok, logistiek medewerker, techneut of bouwvakker.

Tegen een uitzending kun je geen 'nee' zeggen. Natuurlijk kunnen er persoonlijke omstandigheden zijn waardoor je tijdelijk niet kunt worden uitgezonden. In zo'n geval wordt er samen naar een mogelijke oplossing gezocht. Voor vrouwen bestaat de regel dat zij niet op uitzending hoeven als zij zwanger zijn of wanneer hun jongste kind jonger is dan 5 jaar. Om uitgezonden te worden, moet je minimaal 18 jaar zijn. De uitzendperiode varieert en is afhankelijk van de missie en je functie.

Unieke ervaring

Werken in een uitzendgebied is uitdagend en enerverend. Je zit er vaak met een grote groep om dezelfde klus te klaren. De dagen zijn lang, het weer soms extreem en de nachten kort. En toch vliegt de tijd voorbij. Naast het harde werken, moet er ook tijd zijn voor ontspanning. Zo kun je sporten, worden Nederlandse feestdagen ook in het uitzendgebied gevierd en is er een activiteitencommissie die verschillende evenementen organiseert.

Contact met thuis

Contact vanuit het uitzendgebied met thuis is tegenwoordig steeds makkelijker. Wekelijks wordt er post in het uitzendgebied bezorgd en verstuurd. Daarnaast kunnen militairen gebruikmaken van internet en telefoonverbindingen. Zodat je toch je vrienden en familie af en toe kunt horen of zien.

Oefeningen

Als militair oefen je vaak, zodat je je ‘skills & drills’ beheerst als het er echt op aankomt. Soms duurt zo’n oefening een paar uur, soms wel een week. We oefenen in Nederland, maar ook regelmatig in het buitenland. Je doet bijvoorbeeld als marinier een koudweertraining in Noorwegen, of een jungletraining in Suriname.

Tijdens uitzendingen en oefeningen ontvang je een toelage op je salaris.