// Dacas

Digitale ondersteuning voor nauwkeuriger luchtsteun

Dacas

Soms voeren we bij Defensie een luchtaanval uit op een gronddoel. Dat klinkt eenvoudiger dan het is. Want hoe weet onze vlieger, hoog in de lucht in zijn F-16, waar en wanneer hij zijn wapens moet afvuren om exact het doel te raken?

Luchtsteun op afstand

Tot op heden is het de taak van een Joint Terminal Attack Controller (JTAC) om de exacte coördinaten van het gronddoel te achterhalen. Zijn instrumenten: een kaart en een kompas. Met hulp van een GPS-tracker, herkenningspunten in het landschap en een Kaarthoekmeter worden de precieze coördinaten bepaald. Maar in de woestijn van Afghanistan bijvoorbeeld is zo’n herkenningspunt moeilijk te vinden. Met een Laser Target Designator kan de JTAC dan de precieze afstand tot het doel meten.

dacas
dacas
dacas
1

Zoals je ziet zijn er flink wat stappen nodig om de exacte locatie van de vijand te kunnen bepalen. Vandaar dat DACAS is ontwikkeld: Digitally Aided Close Air Support.

Dacas

Hoe werkt DACAS?

Met DACAS beschikt de JTAC over een tablet met een satellietkaart erop. Op deze kaart ziet hij de situatie op de grond, het vliegverkeer en ook alle vriendschappelijke eenheden dankzij het GPS-signaal in hun radio’s. Door met zijn vinger op de exacte locatie in de satellietkaart te drukken, worden automatisch de corresponderende coördinaten naar de vlieger in de lucht gestuurd. Via een live videostream wordt er gecheckt of de JTAC en de vlieger hetzelfde doel voor ogen hebben. Na bevestiging van de JTAC kan de vlieger zijn wapens afvuren.

Met wie werkt Defensie samen aan DACAS?

Op dit moment onderzoeken we de optimale uitrusting van DACAS. Hierbij werken we samen met het Amerikaanse ministerie van Defensie, aangezien zij vooroplopen bij de ontwikkeling van dit systeem. Ook met andere landen wordt er gekeken hoe de DACAS zo effectief mogelijk ingezet kan worden en bijvoorbeeld hoe de batterij het zo lang mogelijk kan uithouden. Binnenkort is er in Amerika een nieuwe test om te kijken of we al dichter bij het gewenste resultaat zijn. Daarbij wordt onder meer gekeken hoe effectief het systeem is en of het voor een JTAC makkelijk te dragen is.

Onze techniek straks ook in jouw handen?

Bekijk onze technische vacatures