JIVC: hét IT bedrijf van Defensie

Infodag ICT (niet als militair)

Kies hier een datum & locatie:

Volg jij een opleiding of heb je werkervaring in de richting van ICT, IT of informatica? Wil jij weten hoe het is om als burgermedewerker te werken in de IT bij Defensie? Meld je dan aan voor de infodag en kijk welke mogelijkheden er voor jou liggen binnen het IT bedrijf van Defensie.

In een tijd van digitalisering is informatietechnologie (IT) voor Defensie van levensbelang en daardoor een absolute randvoorwaarde. De veiligheid en flexibiliteit van defensiepersoneel in Nederland en in buitenlandse missiegebieden zijn hiervan afhankelijk. Het Joint Informatievoorziening Commando (JIVC) is hét IT-bedrijf van Defensie en de strategische IT-partner voor de defensieonderdelen.

Tijdens dit evenement is het mogelijk om twee workshops bij te wonen. Na aanmelding zullen we je meer info verstrekken met betrekking tot het aanmelden van deze workshops en de inhoud daarvan.  We kijken uit naar je reactie!

Programma

 • 10:00 – 10:30 Ontvangst (Host Rosa) in de Grote waterlinie zaal
 • 10:30 – 10:45 Opening door Directeur IT bedrijf Defensie (JIVC) Michiel Borgers
 • 10:45 – 11:15 Tedtalk Silver Bullet for information sharing, door Michael Flinterman (*)
 • 12:00 – 12:45 Lunch
 • 10:45 – 16:00 Markthal: In deze hal staan verschillende informatiestands met mensen van Defensie die jullie graag meer vertellen over hun dagelijkse werkzaamheden, loopbaanmogelijkheden en opleidingen in de IT bij Defensie.
 • 12:45 – 13:30 Workshops ronde 1 (**)
 • 13:30 – 15:00 Workshops ronde 2 (**)
 • 15:00 – 16:00 Marktplein: Borrel/netwerk moment in de waterlinie zaal

(*) Inhoud Tedtalk

Wie wint de oorlog van de toekomst? Degene die het best voorbereid is op een strijd om informatie. Informatie speelt een steeds grotere rol in militaire operaties. Het wordt ingezet als wapen, doel en middel. Informatie delen, dat doen we als krijgsmacht al zolang we bestaan. Maar in deze wereld van hoog-beveiligde informatie doen we dat natuurlijk nauwkeurig en met grote voorzichtigheid. Toch is het tijd voor een grote sprong voorwaarts, want real-time informatie delen, dat gaat vaak niet. In de zoektocht naar die grote sprong voorwaarts zei de huidige CDS dat wij zochten naar de Silver Bullet en wenste ons veel succes. Nu staan we midden in de implementatie van die Silver Bullet en staat de wind gunstig om de gezaghebbende informatiepositie over meerdere domeinen en volledig geïntegreerd toe te gaan passen. Ik neem jullie mee in die zoektocht naar de Silver Bullet en hoe de wens werkelijkheid laten worden.

(**) Workshops

 • Workshop 1: AFSIS (Advanced FireSupport Information System)

Artillerie? Dat is toch iets van WW I? Echt niet, kijk maar naar het huidige conflict in Ukraine. Daar lijken de “big guns” het verschil te maken. En laat het Nederlandse leger nu over de modernste houwitsers van de wereld te beschikken: de PZH2000.
Maar zo’n wapensysteem op zich kan niet zo veel. Hoe weet het waar het op moet vuren? Een doel kan wel > 15 km verderop staan, je hebt er geen zicht op. Hoe wordt er afgestemd of het wel mogelijk is op een doel te vuren zonder eigen of coalitie troepen in gevaar te brengen?

 • Workshop 2: Wie is gevaarlijker, ik of de hacker?

Hoe zit het met ons wachtwoord gebruik en hoeveel van ons krijgen te maken met online misbruik? Dit zijn zaken die ons met de neus op de feiten drukken. De zwakste schakel zit achter het toetsenbord en veel van onze gegevens worden gelekt. Gelekt door bedrijven of organisaties die wij juist vertrouwen. De vraag is wat we kunnen doen om onszelf maar ook onze organisatie te beschermen.

 • Workshop 3: Wat komt er kijken om onder alle omstandigheden, onze militairen, overal ter wereld van adequate informatie te voorzien?

Informatie is essentieel voor het werk van een militair en vaak moeten militairen opereren onder omstandigheden dat de “normale” wereld is afgehaakt en wij gewoon door moeten draaien.

 • Workshop 4: Hoe richt je het gebruik van wapensystemen in? (Integrated Logistics Support)

Defensie heeft uiteraard allerlei wapensystemen in gebruik en gaat de komende jaren nog meer nieuwe systemen aanschaffen. Steeds vaker zit daar ook ICT in. Hoe zorg je ervoor dat die systemen jarenlang goed gebruikt kunnen worden? Wat moet je doen om de inzetbaarheid op peil te houden? In deze workshop geven we je een inkijkje in de wereld van Integrated Logistics Support. Zo doet Defensie dat

 • Workshop 5: IT vernieuwing in het mobiele militaire domein

Het FOXTROT programma coordineert en initieert alle activiteiten die nodig zijn voor de noodzakelijke nationale IT vernieuwing in het mobiele domein. FOXTROT werkt in een krijgsmachtbreed programma aan alle noodzakelijke veranderingen om Informatie Gestuurd optreden (IGO) mogelijk te maken.

Meer workshops volgen.