Officier worden?

Wat is een officier?

Volgens Van Dale is een officier ‘een (militair) persoon die het bevel voert.’ Binnen Defensie hanteren we de uitleg ‘een militair met de rang van tweede luitenant of hoger.’ Als officier bij de Marine, Landmacht, Luchtmacht of Marechaussee geef je dus leiding aan een team van militairen en neem je beslissingen die impact hebben.

Wat doet een officier?

Als officier ben je binnen jouw vakgebied verantwoordelijk voor een groep militairen of ben je specialist op je eigen vakgebied. Je geeft dus bijvoorbeeld leiding aan technici, geneeskundige professionals of collega’s in gevechtsfuncties. Net als in een ‘gewone’ organisatie zorg je voor het plannen, uitvoeren en evalueren van opdrachten en voor de begeleiding van je medewerkers. Je woont vergaderingen bij en zorgt voor een juist onderhoud van het aan jou beschikbaar gestelde materiaal.

Ook verzorg je de opleiding en vorming van je personeel en motiveer je hen onder alle denkbare omstandigheden. Dus ook tijdens (internationale) oefeningen en uitzendingen.

Hoe word je officier?

Officier word je door een officiersopleiding te volgen bij Defensie. Afhankelijk van je vooropleiding volg je de Militair-Wetenschappelijke Officiersopleiding van gemiddeld 4,5 jaar (met voorlopleiding vwo) of de Korte Officiersopleiding van gemiddeld 1,5 jaar (met vooropleiding hbo/wo). Beide opleidingen starten met de Beroepsopleiding en eindigen met de Vaktechnische Opleiding, waarin je de specifieke vakkennis voor jouw vakgebied leert.

De Militair-Wetenschappelijke Officiersopleiding is inclusief een driejarig bachelorprogramma. Je volgt deze volledig geaccrediteerde opleiding aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie.

Tijdens je opleiding zijn er regelmatig momenten waarop je militaire vaardigheden aanleert en op peil houdt, wij noemen dat ‘groene momenten’.

Kijk hier voor meer informatie over officier worden met een vwo-, hbo- of universitaire vooropleiding.

Waar ga je studeren?

Je volgt je officiersopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda of het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. De functie waarvoor je wordt opgeleid, bepaalt waar jij naartoe gaat. Als cadet (student op de KMA) of adelborst (student aan het KIM) volg je hier colleges, doe je opdrachten en oefen je natuurlijk veel in de praktijk. Op de universiteitscampussen kun je intern gelegerd worden, zowel individueel als met andere studenten, en vind je uitgebeide sportfaciliteiten. Benieuwd waar jouw studententijd zich straks misschien afspeelt?

Bekijk de virtual tour van het KIM of de virtual tour van de KMA.

Hoe oud moet je zijn om officier te worden?

Solliciteren naar een officiersfunctie kan vanaf 17 jaar. Als je wordt toegelaten, begin je aan je opleidingstraject dat je na ongeveer 1,5 tot 4,5 jaar leidt naar je eerste luitenantsfunctie. De maximale leeftijd om te solliciteren is 28 jaar en 11 maanden.

Ga je als officier altijd op uitzending?

Als militair moet je er altijd rekening mee houden dat je uitgezonden kunt worden. En als officier helemaal; zonder goede leidinggevenden kunnen we onze taken natuurlijk niet goed uitvoeren. Of jij daadwerkelijk tijdens je loopbaan een uitzending meemaakt, is moeilijk te voorspellen.

Maar vraag het iedere officier die het heeft meegemaakt; een uitzending is een periode van unieke werk- en levenservaring.

Meer weten? Lees de pagina ‘Op uitzending of oefening.’

Welke carrièrekansen heb je als officier?

Na je opleiding start je in je eerste luitenantsfunctie. Daarna kun je, net zoals bij een organisatie in de burgermaatschappij, doorgroeien naar hogere functies of rangen zoals wij ze noemen. Jouw prestaties en ambities zijn van grote invloed op het feit of en wanneer je bevorderd wordt. Wie weet ben jij over een aantal jaar wel een van onze generaals of leidt je loopbaan helemaal naar de functie van Commandant der Strijdkrachten!

Daarnaast is het goed om te weten dat je als officier ook je kansen op een baan buiten Defensie vergroot. Door de unieke vaardigheden en ervaring die je opdoet ben je als ex-militair erg gewild in het bedrijfsleven.

Hoe weet je of je geschikt bent om officier te worden?

Behalve een minimumleeftijd om te solliciteren en het vereiste vooropleidingsniveau gelden voor elke officiersfunctie nog specifieke eisen. In ons selectie-, keuring- en aannameproces kijken we of jij over de juiste mentale en fysieke vaardigheden beschikt om te beginnen aan de officiersopleiding.

Je moet in ieder geval ambitieus zijn, leergierig en een echte doorzetter. Je hoeft geen geboren leider te zijn, maar als jij vaak het voortouw neemt bij beslissingen of een groep vrienden dezelfde kant op weet te sturen, zal dat helpen tijdens je opleidingstraject.

Ben je benieuwd of er ook een leider in jou schuilt? Test dan jouw leiderschapskwaliteiten met onze interactieve business cases.

officier worden met hbo/wo?

hier lees je alles

Meer weten of studeren bij Defensie?

hier lees je alles