Operatie Blue Ocean

00:58

Fase I

extra
intel 1/2

Menselijk
schild?

De gegijzelden zijn waarschijnlijk lokale vissers, de eigenaren van de gekaapte vissersboot. Mogelijk worden zij als menselijk schild ingezet.

extra
intel 2/2

Wie is wie?

Maar soms is de werkelijkheid anders. Dan doen de piraten alsof zíj de gegijzelden zijn. Of blijken de vissers ineens samen te werken met de piraten. En bovendien: waar zijn de gegijzelden – heb je ze al gezien?


Vraag 1/3

Learn to Lead: welke keuze maak jij als officier?

Als officier kom je voor lastige keuzes te staan. Wat doe je? Vaar je weg? Blijf je? Gebruik je geweld? Of juist niet?

Je vaart tijdelijk weg om het acute gevaar te minimaliseren

Je kunt gehoor geven aan de oproep van de piraten en vertrekken, om eventueel later terug te keren. In de tussentijd zou je bijvoorbeeld meer informatie kunnen inwinnen. Hoeveel piraten zijn er eigenlijk? Hoe zijn ze bewapend? Wie zijn hun gegijzelden? Door afstand te nemen minimaliseer je het directe gevaar voor de gegijzelden. Nadeel is dat jij de controle over de situatie verliest. De piraten weten dat je gevoelig bent voor hun eisen. De vraag is of je dat wilt.

Blijf je bij je keuze of wil je je keuze veranderen?

Je vaart weg om direct daarna onverwacht in te grijpen

Je kunt de piraten het gevoel geven dat je luistert naar hun oproep door weg te varen, om even later onverwacht terug te keren met een razendsnelle FRISC (Fast Raiding Interception and Forces Craft). Een schijnmanoeuvre dus. In de tussentijd kun je extra informatie vergaren. Zijn er wel echt gegijzelden? Nadeel kan zijn dat je met het wegvaren de piraten uit het oog verliest. Ook kan een overrompelingsactie voor nodeloos risico zorgen en de gegijzelden in gevaar brengen: een afgevuurde kogel schiet zo dwars door de scheepswand heen. De vraag is of je dat wilt.

Blijf je bij je keuze of wil je je keuze veranderen?

Je blijft bij de dhow en gaat over tot actie

Je kunt besluiten een boardingteam op het schip af te sturen. Een Special Forces-team van het Korps Mariniers (inclusief snipers) staan al klaar. Zeer goed getrainde militairen die zijn gespecialiseerd in het beëindigen van gijzelingssituaties. Zo’n boardingactie kan razendsnel verlopen. Maar heb je onvoldoende informatie, dan neem je ook een risico. Waar bevinden de gegijzelden zich? Hoe groot is de kans dat een van hen overlijdt? Hoeveel geweld is nog proportioneel? Worden straks onze eigen mensen beschoten? De vraag is of je dat wilt.

Blijf je bij je keuze of wil je je keuze veranderen?

Je blijft in de buurt en wacht verder af

Je kunt wat afstand nemen, maar wel binnen zichtafstand van een halve mijl blijven. Dan heb je nog steeds de controle en blijf je in contact. Bovendien lopen je eigen mensen minder gevaar beschoten te worden.

In de tussentijd kun je onderhandelen en daarmee informatie inwinnen. Misschien is er een deal te sluiten: laat de gegijzelden vrij en lever je wapens in, in ruil voor een vrije aftocht met het schip. Nadeel is dat je gegijzelden ondertussen in gevaar brengt: je blijft immers relatief dichtbij en kunt niet heel snel ingrijpen op deze afstand. De vraag is of je dat wilt.

Blijf je bij je keuze of wil je je keuze veranderen?

kiezen voor
de beste optie

Voor welke beslissing je als officier ook komt te staan, het is altijd een lastige. Daarom zoeken we mensen met een goed stel hersenen, die steeds een aantal stappen vooruit kunnen denken. Op de KIM/KMA-opleidingen leren we je denken als een officier. Of zoals wij zeggen: learn to lead.

In deze situatie is er geen overtuigende ‘goede’ optie. Je kiest uit de minst kwade. In dit geval geldt: don’t fight the setting. Waarschijnlijk zullen we ervoor kiezen om vooralsnog geen geweld te gebruiken, maar ook om niet weg te varen. Eerst maar eens praten. En zoveel mogelijk informatie inwinnen. De missie is om de internationale wateren veilig te houden en te zorgen dat er geen onschuldige slachtoffers vallen.

Naar volgende fase