Specialisten bij de Marine

Bekijk de vacatures

De Koninklijke Marine is een groot bedrijf. We hebben zeer uitgebreide eigen voorzieningen in huis, onder andere op het gebied van gezondheidszorg, communicatie, techniek en sport. Er werken bij de Marine dan ook heel wat professionals in specialistische functies.

Goed opgeleide professionals

Deze professionals hebben in de ‘burgermaatschappij’ een relevante opleiding gevolgd op mbo-, hbo- of wo-niveau en kunnen na een (verkorte) militaire opleiding aan de slag gaan als officier of onderofficier in hun eigen beroepsrichting. Het merendeel van deze professionals werkt in een (para)medische functie. Maar je vindt ze ook in functies als bijvoorbeeld jurist, tolk, journalist, muzikant, sportinstructeur en terreinanalist (geospatial analyst).

Opleiding tot specialist

Wanneer je als hbo’er/wo’er wordt aangenomen voor een functie als militair specialist volg je allereerst de verkorte officiersopleiding (10 weken) aan de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) in Breda en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Een aantal professionals, zoals bijvoorbeeld artsen, volgt na de militaire opleiding ook nog een speciale aanvullende vakgerichte opleiding. Na de opleiding(en) word je geplaatst bij één van de eenheden van de Marine, ga je mee op oefeningen en kun je ook uitgezonden worden.