Word de cockpitjouw werkplek?

Bekijk de vacatures

Van de 90 verschillende functies die de Luchtmacht biedt, is die van vlieger wellicht de bekendste. Bij de Luchtmacht kun je vlieger worden op een F-16 straaljager of op een Apache, Chinook of NH90 helikopter. Een andere bijzondere functie is die van loadmaster.

F-16 vlieger worden

Na het doorlopen van de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding start je de opleiding tot F-16 vlieger op Sheppard airforcebase in Texas. Op deze basis woon en studeer je. Je vliegt met de T-6 Texan II en de T-38. Na deze opleiding volgt de brevettering waarbij je de 'Wings' krijgt. Het vervolg van je opleiding is in Tucson Arizona. Hier leer je F-16 vliegen.

Helikoptervlieger worden

Na afronding van de Elementaire Militaire Vlieger Opleiding op vliegbasis Woensdrecht start de opleiding tot helikoptervlieger op Fort Rucker in Alabama. Alle helikoptervliegers starten de opleiding met de Bell TH-67 Creek. Na de Creek starten de NH90 vliegers met de Black-Hawk. Apache- en Chinookvliegers gaan direct verder met de Apache of Chinook.

Loadmaster worden

Transporthelikopters en -vliegtuigen kunnen voor diverse missies worden ingezet, zoals vrachtvervoer, troepentransport, het vervoer van vluchtelingen en gewonden, maar bijvoorbeeld ook ten behoeve van brandbestrijding. Als loadmaster maak je deel uit van de vliegbemanning en is je werkomgeving eigenlijk het vliegtuig of de helikopter zelf.

Als loadmaster op een Chinook helikopter draag je zorg voor het gidsen van de helikopter (voicemarshallen), gewichtsberekeningen, lading en passagiers. Ook zorg je voor ondersteuning bij de vluchtvoorbereiding en voer je na de vlucht of tussen twee vluchten ontladings- en/of beladingstechnische werkzaamheden uit. Naast deze taken word je aan boord ook ingezet als boordschutter en voor technische taken.

Als loadmaster op een C-130 Hercules transportvliegtuig houd je je bezig met vluchtvoorbereiding. Gaan er bijvoorbeeld parachutisten, hulpgoederen of mensen mee, en moeten zij geëvacueerd worden uit een risicogebied? Daarnaast stel je een beladingsplan op voor het transport van goederen en passagiers, geef je de veiligheidsbriefing voor meereizende passagiers en houd je tijdens de vlucht toezicht op goederen en/of passagiers. Ook voer je technische handelingen uit en adviseer je de vliegers in geval van problemen.