Techniek bij de Luchtmacht

Bekijk de vacatures

Je zult begrijpen dat er in een F-16 nogal wat hightech materiaal aanwezig is. Maar ook in de helm, schietstoel en zelfs parachutes van onze vliegers is techniek cruciaal. Je kunt je bij ons bezighouden met metaalbewerking, vliegtuigplaatwerken, schildertechniek, hydraulica, mechanische grondsystemen, elektrotechniek, ICT en vliegtuigmotoren.

Vliegtuigwapentechniek

Een vlieger die zijn wapensystemen nodig heeft, moet er blind op kunnen vertrouwen dat ze werken. Hightech precisiewerk, daar houd jij je mee bezig. Zeker bij F-16's en Apaches. Er mag niets aan mankeren. Een honderdste millimeter onnauwkeurigheid in de afstelling betekent het verschil tussen raak of mis.

Vliegtuigonderhoudstechniek

Voordat een toestel vrij wordt gegeven om te gaan vliegen, moet alles van A tot Z in orde zijn. De techniek moet feilloos functioneren. Dat maakt het onderhoud aan een vliegtuig verantwoordelijk werk. Veiligheid gaat immers boven alles. Daarom kijk je voor iedere vlucht alles tot in de puntjes na: motor, landingsgestel, de hydraulische systemen, noem maar op. Pre-flight-inspectie heet dat. Samen met de vlieger worden de onderdelen stuk voor stuk getest. Pas als de duimen van de vlieger en de monteur omhoog gaan, vertrekt het vliegtuig naar de startbaan.

Vlieguitrustingtechniek

Als technicus in de vlieguitrustingtechniek ben je medeverantwoordelijk voor het leven van je vliegende en parachute springende collega's. Niet alleen de G-broek – die ervoor zorgt dat de bloedsomloop goed geregeld blijft – moet optimaal functioneren. Dat geldt ook voor de helm met microfoon en earphone, het zwemvest, de survivalkit en de parachute.

Elektrotechniek

Bij de Luchtmacht hebben we een groot aantal radar-, navigatie- en radiosystemen. Een deel van deze systemen is aan boord van vliegtuigen of op de grond, zoals de verkeersleidingsradar, radarsystemen van de raketsystemen en radionavigatiebakens. Je zult begrijpen dat het zeer belangrijk is dat deze systemen te allen tijde optimaal functioneren. Dat betekent regelmatig controle, onderhoud en indien nodig reparatie.

CIS/ICT

Communicatie en informatiesystemen (CIS), de ICT van de Luchtmacht. De Luchtmacht beschikt over eigen communicatie en computernetwerken. Deze worden onderhouden door de afdeling CIS. Dit werk moet overal gebeuren, ook tijdens missies in het buitenland. Je bent overal een noodzakelijke schakel, zowel in de communicatie op de grond als in de communicatie tussen grond- en luchtsystemen. Het is verantwoordelijk werk want het succes van een missie is niet alleen afhankelijk van de vliegers, maar voor een groot deel van CIS-expertise.