Reservisten bij de Luchtmacht

Bekijk de vacatures

Naast je huidige dagelijkse bezigheden je inzetten voor vrede en veiligheid? Het kan als reservist bij de Luchtmacht!

Diverse taken

De Luchtmacht heeft ruim 500 functies voor reservisten, verdeeld over de verschillende onderdelen van de Luchtmacht in Nederland. De meeste Luchtmacht reservisten geven ondersteuning in de bewaking bij piek momenten van de Koninklijke Luchtmacht zoals bij oefeningen, Defensie-evenementen of een terroristische dreiging. Voor ceremoniële taken zoals de erewacht op Prinsjesdag en de Nationale Dodenherdenking op de Dam doet de Koninklijke Luchtmacht graag een beroep op Luchtmacht reservisten. Daarnaast vult de Luchtmacht Reserve ook specialistische functies voor de Koninklijke Luchtmacht. Hierdoor bestaat de mogelijkheid dat de Koninklijke Luchtmacht een beroep doet op jouw persoonlijke competenties.

Waarom reservist worden?

Als reservist kun je een bijdrage leveren aan vrede en de veiligheid in Nederland. In een hecht team met andere enthousiaste reservisten doe je regelmatig een oefening en word je getraind op je diverse taken. Je leert jezelf verdedigen, omgaan met een wapen en bent lekker fysiek bezig. Weet jij een leukere invulling van je vrije tijd?

Prima voorwaarden


Als reservist kom je minimaal 24 dagen per jaar in werkelijke dienst. Een deel daarvan is bestemd voor opleiding en training, de overige dagen worden gebruikt voor inzet. Uiteraard ontvang je salaris en reiskostenvergoeding voor elke dag die je werkt. Je bouwt ook een diensttijdpensioen op.

Eisen voor reservisten

  • Leeftijd: 18 - 45 jaar
  • Van VMBO tot en met HBO/WO
  • ​Een militaire achtergrond is niet vereist


Momenteel zijn er helaas geen vacatures beschikbaar bij de Luchtmacht Reserve. Check deze site regelmatig om te kijken wanneer de inschrijving weer is geopend. 

De leukste baan naast je werk of studie

We vertellen je graag hoe leuk het is om reservist te worden. Maar de reservisten zelf kunnen dat natuurlijk nog beter:

"We hebben als reservisten veel contact met elkaar. We mailen vaak en als iemand een dienst draait en het komt uit dan ga ik mee. Met mijn baan kan ik het goed combineren. Alles wordt eigenlijk heel goed gepland en geregeld, ook wat je verdient."


Hafida Dahman Sebti, logistiek medewerker / reservist bij de Luchtmacht.

"Ik ben altijd blij als ik weer een weekendje weg kan met de Luchtmacht. Het is een avontuur waar je nog voor betaald wordt ook. Je maakt nog eens wat mee, we hebben veel lol en het kameraadschap is enorm. Tijdens de trainingen en bewakingsdiensten doe ik ervaringen op waar je ook in het dagelijks leven veel aan hebt.”

Raoul Bungenberg de Jong, student bedrijfseconomie Hogeschool Utrecht / reservist bij de Luchtmacht.