Gevechtsfuncties

Bekijk de vacatures

Bij de Luchtmacht vindt het gevecht plaats in de lucht. Onze straaljagers of helikopters proberen daar andere vliegtuigen of vijandelijke objecten op de grond uit te schakelen. Maar dat kan alleen met goede ondersteuning vanaf de grond.

De luchtgevechtsleiding stuurt de Nederlandse militaire vliegtuigen aan en is onderdeel van het geïntegreerde luchtverdedigingsstelsel van de NAVO. Wanneer bijvoorbeeld een ongeïdentificeerd vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt en ook radiocontact blijkt niet mogelijk, dan kunnen de gevechtsleiders de Quick Reaction Alert (QRA) inschakelen. De QRA bestaat uit twee volledig bewapende F-16 gevechtsvliegtuigen die 24 uur per dag paraat staan om verdachte toestellen te onderscheppen.

Bij de luchtverdediging werken vuurleiders en lanceerders met geavanceerde apparatuur als radars, computers en andere speciale communicatieapparatuur. Het systeem is mobiel en snel verplaats- en inzetbaar. Ze heeft haar waarde bewezen tijdens internationale conflicten. Het Patriot-systeem bestaat uit verschillende radars, een vuurleidingwagen en een lanceerinrichting waarvan de raketten worden afgevuurd.