Gevechtsfuncties

Bekijk de vacatures

De gevechtsfuncties van de Landmacht vind je bij de infanterie en de cavalerie. Tijdens het gevecht worden deze eenheden ondersteund door de artillerie.

Infanterie

De kern van elk leger wordt gevormd door de militairen die het grondgevecht voeren. De soldaten worden met gepantserde rupsvoertuigen (pantserinfanterie) of helikopters (luchtmobiele infanterie) naar de plek van actie gebracht. Infanteristen werken met (semi-)automatische handvuurwapens, mortieren en anti-tankwapens. Ook beschikt de infanterie over moderne communicatie- en laserapparatuur en allerlei soorten nachtzichtapparatuur.

Korps Commandotroepen (KCT)

Een speciaal onderdeel van de Landmacht is het Korps Commandotroepen. De commando's van deze eenheid voeren speciale operaties uit. Ze opereren in het geheim op vijandelijk terrein, bijvoorbeeld om informatie over de vijand te verzamelen.

Cavalerie

De Cavalerie is net zoals de Infanterie een gevechtseenheid. Deze eenheid werkt met Leopard II tanks, in samenwerkingsverband met hun Duitse collega's.

Daarnaast hebben we verkenningspelotons. De mannen en vrouwen die daar werken rijden niet in een tank, maar in verkenningsvoertuigen van het type Fennek. Hiermee voeren ze, het liefst ongezien, verkenningsopdrachten uit.

Artillerie

De Artillerie bestaat uit twee onderdelen; de veldartillerie en de luchtdoelartillerie. De veldartillerie schiet van grote afstand op vijandelijke materieel. De luchtdoelartillerie is in staat om vijandelijke vliegtuigen en helikopters uit te schakelen. Samen zorgen zij voor vuursteun voor de gevechtseenheden.