Kennismakingsdagen Landmacht

Wanneer je op een soldaat- of korporaalfunctie wilt solliciteren bij de Landmacht dan is deelname aan de Kennismakingsdagen een verplicht onderdeel in de selectie. In 2 dagen krijg je dan een voorproefje van het opleidingstraject tot Landmacht militair en informatie over jouw toekomstige werk.

Je kunt je niet zelf inschrijven voor de kennismakingsdagen, maar ontvangt hiervoor een uitnodiging als je solliciteert voor een Landmacht functie.

Hoe ziet het programma er uit?
De kennismakingsdagen beginnen met ‘inchecken’ en legeren (je slaapplek voor de komende dagen). De dagen zijn als volgt ingedeeld:

  • Dag 1: bepalen van jouw fysieke gesteldheid en afleggen van fysieke onderdelen.
  • Dag 2: meekijken en meemaken wat werken bij de Landmacht inhoudt. Ervaren militairen staan klaar om jouw vragen te beantwoorden over het specifieke vakgebied waar jij in gaat werken. Ook leer je alles over het materiaal, jouw toekomstige uitrusting en de techniek van de Landmacht.

Tijdens de laatste dag hoor je ook of je geschikt bent om militair bij de Landmacht te worden en vertellen we je hoe de sollicitatieprocedure verder gaat.

De fysieke test bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Coopertest: 12 minuten hardlopen; hoe ver je moet hardlopen in deze 12  minuten is  afhankelijk van functie waar je op solliciteert.
  • Til- en draagtest: je moet herhaald munitiekisten tillen en dragen (25 meter) van verschillend gewicht (10 x 20kg, 10 x 30 kg en 5 x 40 kg). Het gewicht is afhankelijk van de functie waar je op solliciteert.
  • Lopen met bepakking: de test bestaat uit het lopen met een rugzak met verschillend gewicht en afstand. Het gewicht en de afstand is afhankelijk van de functie waar je op solliciteert.

Verder moet je de volgende zaken weten over de kennismakingsdagen:

  • Je mag maximaal 2x meedoen aan de kennismakingsdagen Landmacht. Bereid je daarom goed voor.
  • Als je de minimale eisen niet haalt bij de fysieke test krijg je nog een evaluatiegesprek en trainingsadvies, waarna je de kennismakingsdagen moet verlaten. 
  • Voorbereiding voor de kennismakingsdagen is heel belangrijk! Zorg dat je fit bent en geen blessures hebt.
  • Denk je dat je de kennismakingsdagen niet haalt door een blessure of omdat je ziek bent (geweest), meld je dan op tijd af.